Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ise, geçtiğimiz 20 Temmuz'da, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürerek BB+'dan BB'ye indirmişti.
Yıldırım: İki günde ne değişti?
Başbakan Binali Yıldırım, konuyla ilgili olarak "Sayısız reformlar, yapısal dönüşümler yaptık. Notumuzu düşüren değerlendirme kuruluşu iki gün önce 'Türkiye darbe girişiminin etkisinden kolayca çıktı' diyordu. İki günde ne değişti? Burayı anlamadık, sormak gerekir. Bu değelendirmelerin tarafsız olduğunu düşünmüyoruz. Algı oluşturma gayretlerini görüyoruz. Buna benzer konular önümüze gelecektir" dedi.
Erdoğan:Kimmiş bunlar ya! Dik durun siz Türksünüz
Erdoğan ise daha sert bir açıklama yaptı:
"İstediğiniz kadar düşürün, Türkiye yatırımlarına, kalkınmalarına, yükselmeye devam ediyor. Siz Türkiye'nin gerçeklerinden uzaksınız. Bunların cebine 3-5 kuruş para koy, istediğin notu al.
"Kimmiş bunlar ya?! Ben bunu sanayicilerime, tüccarlarımıza da söylüyorum. Siz bir haykırın, sizin malınızı bu kuruluşlar mı satıyor? Dik durun, her şeyden önce siz Türksünüz. "
Şimşek: En iyi cevap reformları hızlandırmak
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise twitter hesabından yanıt verdi:
"Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok, reformlara devam." ifadelerini kullanan Şimşek, Türkiye'nin temellerinin sağlam ve şoklara karşı dirençli olduğunu vurguladı.
Moody's'in internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kurumsal gücünün Nisan 2014'te beri aşındığı, 15 Temmuz darbe girişiminin kaygıları arttırdığı belirtilerek uzun vadeli kredi notunun, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da başlatılan negatif izleme sonucu "Baa3"ten "Ba1"e revize edildiği ifade edildi.
Açıklamada, not indirim kararına dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması ile kurumsal güçler ve büyümenin zayıflaması gerekçe gösterildi.
Moody's, buna karşın, "durağan" not görünümünün Türkiye'nin büyümeye devam eden büyük ve esnek ekonomisi ile güçlü mali disiplinini yansıttığını belirtti.
Moody's, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada, darbe girişimi sonrasında başlatılan değerlendirmenin 90 gün içinde sonuçlanacağını duyurmuştu. Kuruluşun Türkiye hakkındaki bir sonraki potansiyel değerlendirme tarihi 2 Aralık olacak.
Moody's'in yanı sıra, Standard & Poor's da darbe girişimi sonrası Türkiye'nin notunu indirmişti. (EA/NV)