Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin krize karşı yeni paketini açıkladı.
Yeni teşvik sistemiyle büyük proje yatırımları için 12 sektör belirlediklerini, teşvik araçlarının kurumlar veya gelir vergisi indirimi, SSK primi işveren hissesinin belli süre Hazine tarafından karşılanması, az gelişmiş bölgelerde yatırım için kullanılacak kredilerin faizinin bir bölümünün karşılanması, yatırımlara yer tahsis edilmesi ve makine teçhizat alımlarında KDV istisnasıyla gümrük vergisi muafiyeti olacağını söyledi.
Teşviklerde gelişmişliğe göre Türkiye dört bölgeye ayrılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir 1., Akdeniz illeri ve Çanakkale 2., Orta Anadolu illeri ve Samsun, Çorum gibi kuzey illeri 3., Doğu, Güneydoğu illeriyle Trabzon ve Sinop gibi bazı kuzey illeri de 4. bölgede yer alıyor.
Erdoğan'ın açıklamasından bazı bölümler şöyle.
Teşvik sistemi
Yatırımcıların yeni yatırımlarından kaynaklanan faaliyetleriyle ilgili olarak elde edecekleri kardan yüzde 20 yerine, birinci bölgede yüzde 10, ikinci bölgede yüzde 8, üçüncü bölgede yüzde 4 ve dördüncü bölgede ise yüzde 2 oranında kurumlar vergisi ödeyecek.
Yatırım yapanlar sağladıkları yeni istihdam için SSK işveren pirimini birinci bölgede iki yıl, ikinci bölgede üç yıl, üçüncü bölgede beş yıl, dördüncü bölgede 7 yıl boyunca ödemeyecektir.
Üçüncü ve dördüncü bölgelerde yatırım yapanların kullandıkları TL kredi faizinin üçüncü bölgede 3 puanını, dördüncü bölgede 5 puanını hazinemiz karşılayacaktır. Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde 2010 yılı sonuna kadar birinci ve ikinci bölgeden üçüncü ve dördüncü bölgeye taşınacak firmaların en az 50 istihdam sağlamak koşuluyla 5 yıl süreyle SSK işveren pirimi Hazine tarafından karşılanacak, kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da tarafımızdan karşılanacaktır.
500 bin kişiye istihdam imkanı
İşsizlerimize toplum yararına yapılacak işler yoluyla 6 aya kadar iş imkanı oluşturacağız. Bu çerçevede yaklaşık 120 bin işsizin başta okullarımızın ve sağlık kuruluşlarımızın bakım ve onarımları olmak üzere ağaçlandırma ve erozyon kontrolü ve çevre düzenlemesi gibi toplum yararına işlerde istihdamını hedefliyoruz.
Kurslar vasıtasıyla 200 bin işsizimize mesleki beceriler kazandırıp, meslek edinme imkanını getiriyoruz.
10 bin işsizimize girişimcilik ve eğitimi danışmanlığı vererek, işsiz vatandaşlarımıza kendi işini kurma yolunda da ayrıca destek olacağız.
Lise ve üstü eğitim aldığı halde işsiz olan 100 bin gencimizin stajyer olarak istihdam edilmesini sağlayarak, iş tecrübesi olmayan gençlerimizin deneyim kazanarak iş bulmalarının önünü açıyoruz.
İşverenlerimizin özel istihdam bürolarınca sağlanacak işçilerin hizmetinden geçici olarak sözleşme karşılığında yararlanmasının da önü açılacaktır.
Maliyeti 1 milyar TL
[İstihdam paketinin] bize 2 yıllık maliyeti, yaklaşık olarak 1milyar TL'yi bulabilir.
İşsizlik sigortasından karşılanacak
İl istihdamı ve mesleki eğitim kurumları koordinasyonunda, illerdeki çalışmaları yürüteceğiz. Ödemeler ise işçilere, hep saat ücreti üzerinde yapılacak. Kaç saat üzerinden çalışıyorsa ödemesi kendisine yapılacak. Tabii bu programa yeni işe alınmadaki kişilerle ilgili söylüyorum. Saat ücreti asgari ücret üzerinde hesaplanacak ve onun üzerinden ödemeleri yapılacak.
ÖTV ve KDV indirimi sürebilir
Bunların içinde devam kararı alınacak olanlar var, devam kararı alınmayacak olanlar var. Bunların üzerinde çalışılacak.
KOBİ'lere kredi garanti sistemi
İstihdam açısından öneme sahip olan KOBİ'lere yönelik olarak 'kredi garanti sistemini' başlatıyoruz.
Sistemden yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında ve en fazla 250 çalışanı olan KOBİ'lerimiz yararlanacaktır
Hazine Müsteşarlığımız sistemin etkin bir biçimde işlemesi için kredi garanti kurumlarına ilk etapta 1 milyar TL kaynak aktaracaktır.
Sağlayacağımız 1 milyar TL'lik kaynağa karşılık en az 10 milyar TL tutarındaki bir krediye kefalet sağlanmasını bekliyoruz.
Mali sektör tarafından KOBİ'lere sağlanan kredinin yüzde 65'ine Hazine'nin sağlayacağı destekle kredi garanti kurumunca kefalet verilecek, kredi riskinin yüzde 35'i ise bankalarca üstlenilecektir.
Hükümet olarak Türkiye'nin ekonomisini son derece korunaklı bir limanda tutuyoruz. Fırtına sonrasında rotamızda ilerlemeye devam edeceğiz.
Para yok diye bir şey yok
"Kriz Varsa Çare Var Kampanyası"nı, başından beri destekledik. Şu anda da destekliyoruz. "Para yok ki" denildiği zaman, arkadaşlar kusura bakmayın, kesinlikle para var. Para yok diye bir şey yok. Biz, 2008 yılında memurlarımızın ortalama maaşını yüzde 19.7 artırdık. Para var.
Kredi kartları
Yasal düzenlemeyle kredi kartları nasıl verilecek veya kredi kartlarını kimler ne kadar süreyle alabilecek... Bunun çalışması da yapılıyor. Yasal düzenleme olmadan bir çalışma olabilirse onun üzerinde de çalışıyoruz. (TK)