* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
IQ Air'in yeni "2022 Dünya Hava Kalitesi Raporu" yayımlandı. Rapora göre dünyadaki en kötü hava kalitesine sahip olan kentler çoğunlukla Pakistan ve Hindistan'da yer alıyor.
Kötü hava kalitesi 2022'de, 29 milyon insan için neredeyse olağan bir durum haline geldi.
Daha küçük nüfusların aksine, hava ortamındaki konsantrasyon değerlerinden en çok etkilenen büyük kentler iki taraflı olarak hava kirliliğinden zarar görüyor. Çünkü büyük kentlerde potansiyel hava kirletici kaynağı daha fazla ve söz konusu kirlilikten daha fazla insan etkileniyor.
IQ Air'in paylaştığı verilere göre dünyada en kirli havayı soluyan beş kent şöyle:
5. Peşaver, Pakistan
Peşaver, 2022'de havası en kirli kentler listesinde beşinci sırada. Pakistan'ın en kalabalık altıncı kenti olan Peşaver, Kuzeybatıda Afganistan sınırına yakın bir yerde bulunuyor. Kent, kötü hava kalitesinden etkilenen yaklaşık iki milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.
4. Delhi, Hindistan
2022'de dünyanın havası en kirli dördüncü büyük kenti olan Delhi, aynı zamanda dünyanın en büyük kentlerinden biri. Delhi yaklaşık 29 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.
3. Bhiwadi, Hindistan
Raporda bahsedilen en kirli üçüncü metropol Bhiwadi. Kent, başkentin yaklaşık 78 kilometre güneybatısında, yani Delhi'den çok da uzakta değil. Delhi'den çok daha küçük olan kent aynı kirleticilerin birçoğu ve kaynakları ile mücadele ediyor.
2. Hotan, Çin
2021 yılına göre hava kalitesi iyileşmesine rağmen Hotan, dünyanın en kirli ikinci, Doğu Asya'nın ise en kirli kenti oldu.
1. Lahor, Pakistan
Pakistan'ın başkenti Lahor, 2022'de dünyanın en kirli kenti oldu. Lahor'da yaklaşık 11 milyon kişi yaşıyor. Kent, yıllık ortalama PM2.5 konsantrasyonu 97 µg/m3 ile 2022'de hava kirliliği yaşayan büyük kentler listesinin başında yer aldı.
Türkiye'de durum
IQ Air'in oluşturduğu haritada Türkiye özelindeki hava kirliliği değerlerini de görmek mümkün.
Haritaya göre Türkiye'de kırmızı, yani "sağlıksız" olarak işaretlenen kentler arasında Van, Bursa ve Sakarya da var.
İstanbul'daki hava kirliliği ise 2022'de yüzde 9 oranında arttı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hava Kalite Ölçüm istasyonları verilerine göre, İstanbul'da 2021'de ortalama PM10 hava kirliliği konsantrasyonu 38,2 µg/m3 (mikrogram/metreküp) ölçüldü.
2022'de bu oradan 41,5 µg/m3 oldu.
Neler yapılabilir?
- Bulunduğunuz bölgedeki yerel yönetimlerden hava kirliliğini hafifletmeye yardımcı olabilecek faaliyetleri desteklemelerini isteyebilir, çözüm ve öneriler sunabilirsiniz.
- Kişisel düzeyde hava kirliliği ayak izinizi azaltabilirsiniz. Kendi enerji tüketiminizi azaltabilir ve mümkün olduğunca bisiklete binip toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.
- Bir hava kalitesi uygulaması indirebilir, açık havada geçirdiğiniz zamanı sınırlayabilir, hava kalitesinin düşük olduğu günlerde yüksek kaliteli bir yüz maskesi takabilirsiniz.
- İçerideyken ise hava kalitesinin düşük olduğu günlerde pencereleri kapatabilir, klima sistemlerinin sirkülasyon modunu kullanabilirsiniz.
Kaynak: iqair.com, Yeşil Gazete, Anadolu Ajansı.
(TY)