* Fotoğraflar ve video: Özlem Kara.
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyu sınırlarındaki Milli Park tahrip edilerek, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş. ve Kızılbük GYO A.Ş. tarafından otel yapılmak isteniyor.
5,5 milyar TL aktif büyüklüğü bulunan Kızılbük GYO'nun ilk projesi "Kızılbük Thermal Wellness Resort" iç ve dış pazara yönelik bir devremülk projesi.
Söz konusu Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi için "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" raporu, Marmaris'te 27 Temmuz 2021'de başlayıp 8 Ağustos'ta kontrol altına alınan orman yangınından beş gün sonra, yani 13 Ağustos'ta Muğla Valiliği tarafından verildi.
Marmaris Kent Konseyi, inşaat çalışmalarını yakından takip ediyor. Kent Konseyi'nin ifadelerine göre Milli Park içindeki inşaat devam ettiği sürede dinamit patlatıldı, deniz, orman ve ekosistem tahrip edildi.
Marmaris Kent Konseyi ve Ekoloji Meclisi'nin verdiği mücadele ve tuttuğu nöbetler ise kazanımla sonuçlanmaya devam ediyor.
İnşaatın durdurulması
Bu kazanımlardan en önemlisi, 8 Ağustos 2022'de şirketin de duyurmak zorunda kaldığı inşaat çalışmalarının durdurulması kararı.
Sinpaş GYO, 8 Ağustos'ta Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı bildirimde şöyle dedi:
"Danıştay'ın yürütmeyi durdurma talebimize verilecek kararı netleşene veya yeni hazırlanacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunun onaylanmasına kadar şantiyemizdeki yapı inşaat faaliyetleri şirketimiz tarafından durdurulmuştur."
Sinpaş GYO ve Kızılbük GYO'ya karşı verilen mücadeleyi, projeye karşı başından itibaren direnen ve inşaat çalışmalarının "şimdilik" durdurulmasını sağlayan doğa savunucularından dinliyoruz.
Nöbet
Ekoloji Mücadele Komisyonu üyesi Kadriye Konukçu, "Sinpaş, Marmaris'i mahveden bir yapı inşa etmeye çalışıyor. Çok uğraşıyoruz, direniyoruz. Günler-gecelerce nöbet tutuyoruz," diyor.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyesi ve Halkların Demokratik Partisi Marmaris İlçe Eş Başkanı Güven Göknar, mahkeme kararının harfi harfine uygulanması gerektiğinin altını çizerek şöyle diyor:
Ranta teslim etmeyeceğiz
"Burada yürütülen faaliyetlere devam edilmesi demek Marmaris'in, doğanın yok olması demek. Bu çalışmaları her seferinde şikâyet ettik, etmeye de devam ediyoruz. Ama görüyorsunuz ki işçiler çalışmaya devam ediyor. Bu inşaatın hemen durdurulması gerekiyor. Burada mahkeme kararı var.
"Buranın mücadelesini kesinlikle vermeye devam edeceğiz. Doğanın, yaşam alanlarımızın mücadelesini vereceğiz ve burayı bunlara bırakmayacağız. Ranta teslim etmeyeceğiz.
Vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz
Marmaris Kent Konseyi Başkanı Halime Şaman ise verdikleri tüm mücadelelere ve elde ettikleri kazanıma rağmen yasa dışı bir şekilde yer yer devam eden inşaat çalışmalarına dair yetkililere seslenerek şöyle dedi:
"2021'in Ağustos ayından beri zorlu bir mücadele yürütüyoruz. Önce Sinpaş için verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı hukuki bir süreç ilerledi ve mahkeme lehimize karar verdi. Burada ÇED'in gerekli olduğunu ve Milli Park içerisinde bir ekokırım olduğunu onayladı. Bunun üzerine yeni bir ÇED süreci başladı. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ekokırım suçu işlediği ortada olan bir şirket için yeni bir ÇED süreci başlattı.
"ÇED dosyalarında firmalar neyi yapıp yapmayacaklarını vaat ederler. O kararlardan biri burada dinamit kullanılmamasıydı; fakat şirket bunu da yaptı. Mahkemenin ÇED Gerekli Değildir kararının iptalinin ardından belediyenin mühürleme işlemi gerçekleşti. Mühürleme işlemine rağmen inşaat faaliyetinin devam ediyor olmasına karşı biz bir nöbet eylemine başladık. Nöbet eylemlerimizde iki kez gözaltına alındık. Ancak ne ile, hangi sıkıntı ile karşılaşırsak karşılaşalım burada verdiğimiz mücadelenin yaşamın devamlılığı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. O yüzden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz.
"Fakat çok üzgünüz. Bütün suç duyurularımıza, şikâyetlerimize, mahkeme kararlarına ve mühürlemeye rağmen faaliyetlerine devam ediyorlar. Bu cesareti nereden buldukları, bizim için acil cevaplanması gereken bir konu. Yetkilere şunu söylemek istiyorum: Lütfen görevinizin gereğini yapın. Bir firma bu kadar mı umarsız, bu kadar mı cesur olur, kanunların üzerinde olur? Geç kalmadan görevinizi yerine getirin. Sinpaş hiçbirimizden daha güçlü değil."
Ne olmuştu?
|
Sinpaş GYO hakkında
Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi.
Konut inşaatı ve devremülk projeleri gibi projelerde faaliyet gösteriyor.1974 yılında Avni Çelik tarafından kuruldu.
Gökorman, Finans Şehir, Sinpaş Altınoran, Queen Bomonti, Aqua City 2010 vb. konut ve rezidans projeleri ile biliniyor.
2020'de Yönetim Kuruluna Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak Bülent Arınç davet edildi; fakat Arınç bu teklifi reddetti.
2007 yılından bu yana Borsa İstanbul işlem gören Sinpas GYO'nun 31.03.2022 itibariyle aktif büyüklüğü 12.175.288.041 TL.
2022'de 10 Ekolojik Mücadele / Tuğçe Yılmaz
İliç'teki siyanür sızıntısı ve altın madenine karşı verilen mücadele / Cihan Berk
Sinop'ta yeni bir Çernobil yaşanmasın diye: Mücadeleye devam / Eren Dağıstanlı
İkizköylüler: Akbelen Ormanı yaşıyorsa direnişimiz sayesinde / Özlem Kara
Şırnak'taki ağaç kesimlerine karşı verilen mücadele / Roza Yiğit
Amasra'da termik santral inadına karşı verilen mücadele / Eren Dağıstanlı
"Sinpaş hiçbirimizden büyük değil" / Özlem Kara
Atık gemisi São Paulo'nun Türkiye'ye gelişinin durdurulması / Özlem Kara
Umudun bitmediği direniş: İkizdere / Eren Dağıstanlı
Kurutulan Marmara Gölü'nü kurtarmak için verilen mücadele / Özlem Kara
"Validebağ korudur, koru olarak kalacak" / Tuğçe Yılmaz
(ÖK/TY)