* Fotoğraf: AA
Click to read the article in Turkish
Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'ni yaşam alanı olarak seçen göçmen kuşlardan ibibik kuşları (upupa); böcek, larva, salyangoz ve solucanlarla beslenerek doğal dengenin sağlanmasına katkı sunuyor.
Baharda Afrika'dan Türkiye'ye göç edip yazın kuluçkaya yatarak üreyen ibibik kuşları, Iğdır'daki Aras Kuş Araştırma Merkezi'nde her yıl düzenli olarak gözlemleniyor.
Göç yolları
Yaşam alanı olarak açık alanlar ile kısa bitkili çayırlık arazileri seven, meyve, zeytin bahçeleri ve tarım arazilerinde görülen, haşere, böcek, larva, salyangoz ve solucanlarla beslenen kuş, ekosistemin devamlılığı açısından da önem taşıyan türler arasında yer alıyor.
Türkiye'de sıkça görülen fakat doğada yakalanması en zor kuşlardan olan ibibik kuşlarından 5'i, 2022 bahar aylarında Aras Kuş Cenneti'ndeki ağlara takılıp halkalandı ve ardından da doğaya salındı.
Halkalama sayesinde ibibik kuşlarının göç yolları, beslenme ve üreme alanları tespit ediliyor.
Upupa (ibibik) kuşu hakkında
Çavuş kuşu, hüthüt ya da halk arasında baltalı olarak da bilinen ibibik kuşu ibibikgiller ailesinde yer alıyor. Bu ailenin diğer üyeleri ise Afrika ibibik kuşu, Madagaskar ibibik kuşu ve dev ibibik kuşu.
Dev ibibik kuşlarının soyu 16. yüzyılda tükendi.
Boyu 25-32 santimetre arasında değişen, kafasındaki tüyleri, yay biçimindeki gagası ve sesiyle dikkati çeken ibibik, böcekle beslendiği için ekosistemde önemli bir böcek kontrolü sağlıyor.
Yahudi Mitolojisi'nde ibibik kuşlarıAylardan birinde, Kral Şelomo, Beyaz Kartal'ın kanatlarına yerleştirilen tahtına oturarak, kendi gizli zevk sarayına doğru yolculuk yapıyordu. Bu gizli zevk sarayı, Suriye topraklarındaki Palmyra vahasındaydı. Oraya doğru uçarlarken, güneş birdenbire o denli yakıcı olmaya başladı ki, Şelomo sıcaktan baygınlık geçirmeye başladı. Aniden gökyüzünde bir ibibik kuşu sürüsü belirdi. Kralın ne halde olduğunu gördükleri zaman, hemen yanı başına uçuştular. Hep birlikte kartalın kanatlarının etrafına üşüştüler. Kısa bir süre sonra, kralı güneşten koruyan bir tente misali, başının üzerinde gölge etmeye başladılar. Şelomo, ibibik kuşlarının bu zarif davranışından çok hoşnut kaldı. İbibiklerin kralını yanına çağırarak onlara bir armağan vermek istediğini söyledi. İbibikler bir gün ve bir gece düşündükten sonra, krallarıyla birlikte Şelomo'ya dileklerini bildirdiler. "Kralım işte sizden dileğimiz: Sizden başımıza devamlı olarak takabileceğimiz altın taçlar istiyoruz." Şelomo gülerek cevap vermiş: "Dileğiniz kabul edildi ama bu isteğiniz bana çok budalaca geldi. Çünkü bu altın taçlara gözünü diken avcılar sizi hemen avlayacaklar! Eğer başınıza böyle bir felaket gelirse haberim olsun, iyiliğinizi unutmayacak ve size yardım edeceğim." İbibiklerin kralı başında altın tacıyla kral yanından ayrıldı. Kısa bir süre sonra tüm ibibikler altın taçlarına kavuştular. |
(TY)