Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir'in Karşıyaka ilçesi sahilinde yer yer denizin rengi turuncu oldu.
İzmir'de 2018 Nisan ayında da deniz turuncu renge bezenmiş, uzmanlar rengin nedenini planktonların suda çoğalmasına bağlamıştı.
Kıyıda olta balıkçılığı yapan yurttaşlar havaların ısınmasıyla denizin renginin birkaç gündür turuncu renge boyandığını ifade ettiler.
Bazı olta balıkçıları da denize attıkları oltalarının misinalarının siyah renkte bir madde bulaştığını belirterek 'yapış yapış' olduğundan yakındı.
Denizdeki renk değişimleri ile ilgili bazı uzmanlar planktonların (mikroskopla görülebilen tek hücreli canlı) çoğalmasının mevsimsel etkiyle deniz suyunun rengini turuncuya boyadığını olumsuzluk olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederken, Sevinç-Erdal İnönü Vakfı MAREM proje lideri Hidrobiyolog Levent Artüz renk değişimlerini kirliliğe bağlıyor.
"Kirlilik göz ardı ediliyor"
Artüz Marmara Denizi'nde görülen renk değişimlerinde yaptığı açıklamalarda, bazı bilimsel çevrelerin ve resmi kurumların kirliliğin boyutunu göz ardı ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Gündüzleri rengi kızılsu ile geceleri de lüminesans ışıltısı yaparak doğa alarm çanları çalıyor. Beroe'ler bu mevsimde oluşturdukları çoğalmalar kirlenmenin tipik gelişimidir. Beroe ovata Türkiye sularında kış sonu ile ilkbahar döneminde yüzey su tabakalarında oldukça bol bulunur.
"Bir santimetre kadar boy ve yumurta biçimindeki saydam gövdeden uzanan tentaküllerini fırlatarak su içerisinde hareket sağlar. Gövde üzerinde sekiz sıra halinde kirpiksi çıkıntılar devamlı hareket ederek canlı çevresinde su sirkülasyonunu sağlar. Beroe ovata, 50-100 mm boyunda ve beyazımsıdan pembeye kadar değişen renkteki saydam gövdesi ile denizel pelajik ortama uymuştur.
"Aşırı avcılık da etken"
"Vücut üzerinde uzunluğuna sıralanmış tarak şeklinde uzantılar (fibril) bulunur. Jöle yapısındaki gövdede dallanmış iç kanal görülebilir. Beroe'lerin diğer bir özelliği de yumurtaları da dahil, aynen yakamozlarda olduğu gibi, biyolojik ışıma (biyo-lüminans) yeteneğine sahip oluşlarıdır.
"Beroe'nin neden olduğu ışık oldukça güçlü ve koyu mavi veya yeşilimsi-mavi renktedir. Gün ışığında kalan beroe'ler ışıldama (lüminesans) gösteremezler, ancak 15-30 dakika kadar karanlıkta kaldıkları takdirde ışıldama yeteneğine tekrar kavuşabilirler."
Artüz denizin renginin siyaha da çok koyu kahverengiye de dönüşebileceği, alg patlaması sonucu ortaya çıkacak renklerin insan müdahalesi sonucu olduğunu, kirlenme ve aşırı avcılığın da etkenler arasında olduğunu ifade etti.
(YÖ/AÖ)