Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hindistan'ın Delhi kentinde hava kirliği sebebiyle okullar ve üniversitelerin kapanmasının yanı sıra inşaat çalışmaları da 21 Kasım'a kadar yasaklandı, ancak ulaşım ve savunma ile ilgili projeler için bir istisna yapıldı.
Şehirdeki 11 kömüre dayalı santralden sadece beşinin çalışmasına izin verildi.
Diwali festivalinden bu yana Delhi'yi zehirli bir sis boğdu.
Güvenli olandan çok yüksek
Delhi'de insanların ciğerlerini tıkayabilecek küçük parçacıklar olan PM2.5 seviyeleri, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) güvenlik yönergelerinden çok daha yüksek.
Şehrin çeşitli bölgelerinde Salı günü "şiddetli" olarak sınıflandırılan 400'e yakın veya daha yüksek rakamlar kaydedildi.
Hava kalitesi endeksine veya AQI'ye göre sıfır ile 50 arasındaki bir rakam "iyi" ve 51 ile 100 arasındaki bir rakam "tatmin edici" olarak kabul edilir.
Dünyanın en kirli başkenti
Araç ve endüstriyel emisyonlar, toz ve hava koşulları gibi faktörlerin bir karışımı, Delhi'yi dünyanın en kirli başkenti yapıyor.
Komşu eyaletlerdeki çiftçiler mahsul anızı yaktıkça hava, özellikle kış aylarında zehirli hale geliyor.
Yakın zamanda gerçekleşen Diwali festivali sırasında havai fişekler hava kalitesini daha da kötüleştirdi. Düşük rüzgar hızı da kirleticileri alt atmosferde hapsettiği için rol oynadı.
Acil önlemler gerekiyor
Bu yıl, kirlilik o kadar şiddetli hale geldi ki Hindistan Yüksek Mahkemesi, eyalet ve federal hükümetleri sorunu çözmek için "yakın ve acil" önlemler almaya yönlendiren sert bir uyarıya yol açtı.
Duruşmanın ardından Delhi Hava Kalitesi Yönetimi Komisyonu tarafından toplantı çağrısı yapıldı ve acil önlemler açıklandı.
Açıklanan diğer önlemler arasında Delhi ve komşu eyaletler Uttar Pradesh, Pencap, Haryana ve Rajasthan'a 21 Kasım'a kadar, temel mal taşıyanlar hariç kamyonların girişinin yasaklanması yer alıyor.
Karar, ayrıca Delhi ve diğer eyaletleri, dönem boyunca Ulusal Başkent Bölgesi'ne giren tüm özel ofislerde %50 oranında evden çalışmayı "teşvik etmeye" yönlendirdi.
Türkiye'de sadece iki şehir temiz
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun "Kara Rapor 2021" raporuna göre hava kirliliğinin Türkiye'nin 12 şehrinde artık tüm yıla yayılan bir sorun olduğunun altı çizildi.
Rapora göre; Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara'daki 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde "yüksek hava kirliliği" gözlemlendi.
Türkiye'de sadece Bitlis ve Hakkari'de hava kirliliği (PM10) DSÖ kılavuz değerlerinin altında ölçüldü. Hava kirliliğinin en yüksek oranda olduğu şehrin ise Muş olduğu açıklandı. Muşlular yılın 306 günü kirli hava soludu.
(PT)