*Fotoğraf: CHP Basın
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde üç yıl önce kapatıldığı halde mahkeme kararının ardından geçen hafta yeniden faaliyete başlayan Halıdere taş ocağı bölge halkının tepkisine neden oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Yeniden Refah Partisi temsilcileri, Halıdere'yi ziyaret ederek yurttaşların taleplerini dinledi.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Kocaeli Valiliği 2018'de burada üç yıl içinde iki kez Maden Kanunu'nun ihlal edildiğini tespit etti. Bu ihlaller göz ardı edilemez. Çünkü burada yapılan ihlaller çevreyi katletmekle kalmıyor, insan hayatını ve doğal hayatı da tehdit ediyor" dedi.
Taş ocağını işleten As Elmaslar Nakliyat Hafriyat Hayvancılık Taahhüt Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'nin "doğayı talan ettiğini" belirten Tarhan, "Şirket taş ocağını işletirken kullandığı kimyasalları dereye akıtmış, usulüne aykırı olarak yaptığı işlemlerle heyelan riskini artırmıştır. Bu şirket bununla da kalmamış kanunu, hukuku ve devleti hiçe sayarak ÇED raporu sınırlarını dahi aşmaktan çekinmemiş, özel mülke dahi girmiştir. Şimdi üç yıl sonra burada taş ocağının yeniden faaliyete geçmesi aynı hukuksuzlukların tekrarı anlamına gelecektir" dedi.
"Rant zihniyetinin eseri"
Tarhan, taş ocaklarının insan yaşamına ve çevreye verdiği zararlara ilişkin şu verileri paylaştı:
Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi'nde yer alan araştırmaya göre, taş ocakları yakınında yaşayanların yüzde 98'i evlerinde toza maruz kaldıklarını, yüzde 85'i arazinin tahrip olduğunu, yüzde 97'si bitki yapraklarının tozla kaplı olduğunu, yüzde 92'si mahsul yetiştiremediğini belirtiyor.
"Yerleşim yerlerine yakın taşocakları aynı zamanda bölge halkının sağlığını da tehdit ediyor. Taş ocağından çıkan toza maruz kalan kişiler arasında yüzde 22 oranında yüksek göz ve burun alerjisi, yüzde 17'sinde göğüste sıkışma, yüzded 9'unda kronik öksürük sorunları görüldüğü bilim insanlarının çalışma raporlarında yer alıyor."
"Yerleşim yerlerine yakın yerlerde taş ocağı kurmakta neden ısrar ediliyor?" diye soran Tarhan, "Bu yaz ülkemizin kuzeyinde Rize'den Kastamonu'ya kadar yaşanan sel felaketleri de Ege ve Akdeniz başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında yaşanan orman yangınları da tesadüf değil. Rant zihniyetinin eseri" dedi.
Ne olmuştu?
İlk olarak 2005'te çalışmaya başlayan As Elmaslar Nakliyat Hafriyat Hayvancılık Taahhüt Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'ne ait Gölcük Halıdere taş ocağının ruhsatı, 2018'de iptal edildi.
Ocak, mahkemenin "yeniden faaliyete geçebilir" kararı üzerine geçen hafta yeniden açıldı. Ocağa 31 Ağustos'ta kum öğütme makinesinin parçalarını taşıyan TIR'lar geldi. Halıdereliler ise toplanarak taş ocağına giden yolu kapatıp TIR'arın geçişini engelledi.
(DŞ)