* Fotoğraf: Pixabay
Önceden “Unfriend Coal” adıyla bilinen “Insure Our Future” (Geleceğimizi Sigortala) kampanyasının, 11 ülkedeki 19 kuruluşun katkısıyla sigorta şirketlerinin iklim politikalarına ilişkin hazırladığı yıllık karnesinin dördüncüsü Geleceğimizi Sigortala: Sigortacılık, Fosil Yakıtlar ve İklim Değişikliği 2020 Karnesi* yayınlandı.
Bu yıl dördüncüsü yayınlanan karne, sigorta sektörüne öncülük eden 30 şirketin fosil yakıt yatırımlarını, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını ve poliçelerini değerlendiriyor.
Karneye göre, sigortacıların daha çoğunun giderek kömürden çekilmesi, kömür projelerinin sigortalanmasını daha zor ve yüzde 40’a kadar daha pahalı hale getiriyor.
TIKLAYIN - Dünyada 935 şirket kömür yatırımını genişletmeyi hedefliyor
Kömürden çıkış hareketi ivme kazanıyor
Karnede, kömürden çıkış hareketinin ivme kazanıyor olmasına rağmen, şirketlerin iklim hedefleri doğrultusunda piyasayı harekete geçirmek için gereken miktarın gerisinde kaldığı söyleniyor. Sigorta sektörü şimdiye kadar petrol ve doğalgaz konusunda da bir aksiyon alamadı.
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Lloyd’s Sigorta Borsası ve Doğu Asya‘daki büyük sigorta şirketleri hala kömürü sigortalıyor.
Avrupa ve Avustralya‘daki sigorta şirketlerinin çoğunda ise artık kömür için sigorta teminatı sağlanmıyor. Diğer ülkeler de kömüre daha fazla tedbir uyguluyor ve kapasiteleri sınırlandırıyor.
Sektör, aynı zamanda küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırma hedefine uygun projeleri sigortalayarak düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi tetikliyor.
Petrol ve doğalgaz taahhütleri
Karnede, bu yıl ilk kez sigorta şirketlerinin petrol ve doğalgaza yönelik taahhütleri de değerlendirildi. Değerlendirmeye göre, katran yağına sağladığı sigorta teminatını kısıtlayan veya sonlandıran sigorta şirketi sayısı bir yılda dörtten dokuza yükseldi.
Ayrıca, Avustralya‘dan Suncrop Şirketi tüm petrol ve doğalgaz sigorta teminatını aşamalı olarak durdurma planını açıklayan ilk ve tek şirket oldu.
Doğu Asya'da hareket
Doğu Asya pazarı da konuyla ilgili yavaş da olsa hareket etmeye başladı. Geçen ay Samsung Fire & Marine, kömürü sigortalamayı bırakacağını bildiren Asyalı ilk sigorta şirketi oldu. Japonya’nın üç büyük sigortacısı olan Tokio Marine, Sompo ve MS&AD ile Çin‘den Ping An sigortalamayla ilgili çok temel kısıtlamalar açıkladılar. Ancak, kömürü sigortalamaya devam eden başlıca firmalar arasında bulunuyorlar.
Raporun öne çıkan diğer bulguları ise şöyle:
- Birincil sigorta pazarının yüzde 12,9’unu ve reasürans pazarının yüzde 48,3’ünü temsil eden en az 23 şirket, kömür projelerine yönelik teminatlarını sonlandırmış ya da sınırlanmış durumda.
- Toplam yatırımları 12 trilyon dolar olan 65’ten fazla sigorta şirketi kömürü portfolyosundan çıkaran ya da yeni kömür yatırımı yapmamayı taahhüt eden politikaları benimsedi.
- AXA ve Swiss Re, fosil yakıt sigortalamayı sonlandırma konusunda lider şirket oldu. Bu şirketleri ise Hannover Re, Zurich ve Munich Re izledi. Bu şirketlerin politikaları hem kömürü hem de katranlı kumu kapsıyor.
- Legal & General, diğer öncü iklim faaliyetleri alanında en yüksek puanı elde etti.
- SCOR ve AXA yatırımları sonlandırma konusunda başı çeken şirketler oldu. Bu şirketleri Swiss Re, Allianz ve Zurich takip etti.
- Piyasanın yüzde 45’ini kontrol eden şirketler şu anda kömürden çekilmiş durumda. Piyasanın dörtte birinin sigortaları 1,5 santigrat derece iklim hedefini destekleyen sigorta şirketleri tarafından sigortalanıyor.
“Adil ve hızlı bir enerji dönüşümü olmalı”
Raporu değerlendiren CAN Europe (Avrupa İklim Eylem Ağı) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz şunları söylüyor:
“Sigorta endüstrisi, 1,5 derece iklim hedefi ile tutarlı projeleri sigortalayarak sıfır karbonlu bir ekonomiye geçişi sağlamak için benzersiz bir güce sahip. Sektörün kömürden çıkış kararı alan ya da yeni kömür yatırımı yapmayacağını taahhüt eden sigortacıların yatırım değeri 2017’den beri 3 kat büyüdü.
TIKLAYIN - Planlanan Fosil Yakıt Üretimi Olması Gerekenden %120 Fazla
“Bu trendin hala çok uzağında kalan Sinosure gibi sigorta devleri için ise Türkiye ne yazık ki, hala fosil yatırımlarının girebildiği birkaç ülkeden biri. Geçtiğimiz Mart ayında Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile imzaladığı anlaşmaya göre Sinosure TVF’nin enerji, petrokimya ve madencilik sektörlerindeki projelerine 5 milyar dolara kadar sigorta desteği sunabilecek.
“Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi gibi girişimleri ile güçlü bir finansal müttefik olduğu açık. Ancak Paris Anlaşması doğrultusunda sıcaklık artışlarını 1,5 derecede sınırlayabilmek için bu ittifakın yönü başta kömür vb. fosil yakıtlar değil hızlı, adil ve temiz bir enerji dönüşümü olmalı.”
2017'den beri en az 23 şirketten kısıtlama
“Insure Our Future” kampanyasının başladığı 2017 yılından beri en az 23 sigorta şirketi, kömür projeleri için teminatını kısıtladı veya tamamen sonlandırdı. Bu sayı, birincil sigorta piyasasının yüzde 12,9’unu, reasürans piyasasının da yüzde 48,3’ünü oluşturuyor.
Sigorta şirketleri aynı zamanda yatırımlarını da kömürden çekiyor. Sektörün mal varlığının yüzde 40’ını oluşturan toplam 12 trilyon dolar değerinde yatırıma sahip en az 65 sigorta şirketi, yatırımlarını geri çekme veya kömüre yeni yatırım yapmama politikası benimsedi. 2017'de bu politikalara sahip şirketler 4 trilyon dolar hacme ulaştı. (TP)