* Fotoğraflar: Mert Çakır - Greenpeace
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından Avrupa’nın yeni plastik çöplüğü haline gelen Türkiye’de plastik atıklar çok büyük bir çevre sorunu yarattı. Greenpeace’in Adana’da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını gözler önüne serdi.
Greenpeace’in konuştuğu bölgede hayvancılık yapan Mustafa Akar, atıkların yakılması nedeniyle hayvancılık yapmakta zorlandığını, hatta hayvanlarının zehirlendiğini belirterek, “Bu gördükleriniz onda biri, yüzde biri bile değil” dedi.
Bölgede çiftçilik yapan Adem Koç ise "Arazimize pamuk ekiyoruz tozdan kaldıramıyoruz. Hastalık, ilaçtan başa çıkamıyorum. Buna bir çözüm olması lazım" diye ekledi.
Doç. Dr. Gündoğdu: Zehirli gazlar çıkıyor
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu da plastik atıkların hem doğayı kirlettiğine hem de canlı yaşamına zarar verdiğine dikkat çekti:
“Akyakan - Tuzla lagünlerine yani Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birine uzanan bir kanalın kenarında terk edilmiş, atılmış, zaman zaman da yakılan plastiklerin olduğu bir alan burası. Yakılma esnasında çok ciddi toksik zehirli gazlar ortaya çıkıyor.
“Ciddi anlamda kanserojen maddeler, bunlara maruz kalındığında birçok sağlık problemi ortaya çıkabiliyor. Hat boyunca bu plastik çöplerin hem sucul yaşamı hem karasal yaşamı hem de atmosferi ciddi anlamda kirlettiğini görebiliyoruz. Dereden adeta mikroplastikler akıyor, su aktığına dair herhangi bir ibare yok.”
Bayram: İthalat acilen yasaklanmalı
Greenpeace Akdeniz Program Direktörü Deniz Bayram, Türkiye’nin kendi plastik atığı ile baş edemezken plastik atık ithal etmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek acilen plastik atık ithalatının yasaklanması gerektiğini ifade etti:
“Plastik atık ithalatı kotasının yüzde 80’den yüzde 50’ye düşmesi maalesef yeterli değil. Adana’da gördüğümüz görüntüler de bunu kanıtlıyor. Üstelik bu sadece bizim tanık olabildiğimiz kadarı, gerçekte ne kadar plastik atığın doğaya karıştığını bilmiyoruz.
“Yeterli denetimi yapılmayan plastik atık ithalatında kaybeden doğamız oluyor. Plastik atık ithalatı acilen yasaklanmalı, Türkiye önce kendi ürettiği çöplüğü toplayıp değerlendirmeli.”
Atık ithalatı 173 kat arttı
Greenpeace Akdeniz’in Eurostat’dan derlediği veriler şöyle:
* Avrupa’dan plastik çöp almada birinci olduk. Avrupa Birliği ülkelerinden 2019 ‘da ithal edilen 14 milyon ton atığın 582 bin 296’sı plastikti.
* 2019’da plastik atık ithalatı en yüksek seviyeye ulaşarak aylık ortalama 48 bin 500 tona yükseldi. Bunun ilk beş sorumlusu İngiltere, İtalya, Belçika, Almanya ve Fransa’dan gelen atıklar.
* 2004’ten bugüne plastik atık ithalatımız 173 kat artı. Bu her gün 213 kamyon dolusu plastiğin ülkemize boşaltılması demek.
(TP)