Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tema Vakfı'nın hazırladığı resmi verilere dayanan Kaz Dağları Yöresi’nde Madencilik raporu, Kaz Dağları Yöresi’nin yüzde 79’unun maden ruhsatlı olduğunu ortaya koydu.
Vakfın hazırladığı raporda, Kaz Dağları Yöresi'nde arazi kullanımı, biyolojik ve kültürel zenginlik, önemli doğa alanları, tarımsal değerler, büyük ovaların yanı sıra Kaz Dağları Yöresi'nde madencilik, maden ruhsatları ve ruhsatlandırma süreci, ormanlar ve maden ruhsat alanları, sonuç ve öneriler gibi başlıklarda açıklamalar yer alıyor.
"Kaz Dağları varoluş mücadelesi veriyor"
Raporun açıklamasında şöyle denildi:
"Zengin canlı tür çeşitliliği, ormanları, kadim kültürü ve tarımsal ekonomisi ile Türkiye’nin ve dünyanın önemli doğa ve kültür alanlarından biri olan 'Kaz Dağları Yöresi' bugün madencilik faaliyetleri nedeniyle bir varoluş mücadelesi vermektedir. Maden Kanunu'nda bugüne kadar yapılan değişiklikler tüm koruma statülerini hiçe sayarak doğa alanlarını, tarım alanlarını, meraları ve kültür miraslarımızı madencilik faaliyetine açtı.
"Kaz Dağları Yöresinde Madencilik” raporu, Maden Kanunu'nun mevcut haliyle Kaz Dağları örneğinden yola çıkarak ülke genelinde doğa ve tarım alanlarının, su varlıklarının ve kültürel mirasın madencilik nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehditleri ortaya koyma amacıyla hazırlandı."
Çalışmada Biga Yarımadası ve Kuzey Ege’yi kaplayan 1.697.062 hektar alan Kaz Dağları Yöresi olarak tanımlandı. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) elde edilen verilere göre de bu alanın 1.294.335 hektarı yani yüzde 76’sı ruhsatlandırıldı. Yöre, ihale, arama ve işletme safhalarında 1.634 ruhsata bölündü.
Ruhsatların yüzde 41'i aktif
"Bu yoğunlukta bir madencilik faaliyetinin de yörenin tüm ekolojik, kültürel ve ekonomik yapısını büyük ölçüde tahrip edeceği açıktır" denilen raporda, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) elde edilen ruhsatların alansal dağılımları incelendi.
MAPEG'e göre çalışma alanlarının yüzde 79’u (aktif ruhsatlar ve ihale alanları) ruhsatlandırıldı. Bu ruhsatların yüzde 41’i de aktif. Aktif ruhsatların yüzde 57’si arama, yüzde 43’ü ise işletme ruhsatı safhasında bulunuyor. Ruhsatların yüzde 38’i ise ihale alanı olarak ruhsatlandırıldı.
Raporda ruhsatlı alanlarla ilgili, "Tüm çalışma alanının sadece yüzde 21’i herhangi bir maden ruhsat sahası olarak tanımlanmamıştır. Ruhsat sahası olarak tanımlanmayan bu alanların büyük bölümünün verisi olmayan alanlardan oluştuğu ve potansiyel birer ruhsat alanı olarak değerlendirilebileceği de göz ardı edilmemelidir" denildi.
Çalışmada, tespit edilen ruhsatlı alanların ormanlarda, doğa koruma alanlarda ve önemli doğa alanlarındaki dağılışlarına da ayrı ayrı bakabilmek mümkün.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(SO)