Fotoğraf: Bilal Altıok/Anadolu Ajansı
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünce, Göller Yöresi (Burdur, Isparta ve Antalya) olarak adlandırılan bölgedeki 18 sulak alanda Kış Ortası Su Kuşu Sayımları çalışması (KOSKS) yapıldı.
Çalışmada 43 türden 739 bin 142 su kuşu sayıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, Karataş Gölü kıyısında yaptığı açıklamada, 2020 yılı KOSKS çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Türkiye'de Kış Ortası Su Kuşu Sayımları çalışmalarının 1967'de başladığını belirten Kamil, sayımların 2004'ten itibaren her yıl düzenli yapıldığını vurguladı.
TIKLAYIN - Türkiye Üreyen Kuş Atlası Yayında
"Su kuşu popülasyonu arttı"
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, bianet’e yaptığı açıklamada 2020 yılı Kış Ortası Su Kuşları Sayımı (KOSKS) çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Kamil sayımların amacını şöyle açıklıyor:
"Sayımların amacı türler bazında su kuşu popülasyonunun kısa ve uzun vadede gösterdikleri değişimleri belirlemek ve türlerin dağılımlarını tespit ederek ortaya çıkan verilerle alanlar ve su kuşu türleri için koruma planları geliştirmek."
“En çok sakarmeke, elmabaş patka ve macar ördeği”
Fotoğraf: Enes Duran/AA-Arşiv
Sayım çalışmalarının bölgedeki bioçeşitliliğin izlenmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Kamil, şöyle devam etti:
“2019 - 2020 yılı dönemlerinin karşılaştırmasını yapacak olursak yüzde 26,34 artış görülmektedir. Bu artışta istatistiksel olarak veriler verilir, tek başına veri olarak kullanılmaz. Kuş sayımları Avrupa’da ve Türkiye’de aynı anda yapılır ve su kuşlarının sayımları çoklu yıllar itibariyle değerlendirilir. Göller Yöresi'ndeki 18 sulak alanda bu yıl, 43 türden 739 bin 142 su kuşu sayıldı, bu veri geçtiğimiz yıl 583 bin 180’ndi. Bölgede en çok görülen kuş türleri; 434 bin 990 sakarmeke, 97 bin 191 elmabaş patka, 75 bin 478 macar ördeği, 30 bin 559 çamurun ve 12 bin 288 bahri kuşu olarak sıralandı.
"İlk beş türde hava şartlarına göre türlerde farklılık görülebiliyor ama burada önemli olan kuşun yıllar itibariyle alanlara geliş ve gidişinin istikrarlı olması. Bir maksimumda bir minimumda olursa orada bir sıkıntı vardı, incelenmesi gerekir. Kuş türleri bu sulak alanlara gelmiyorsa neden gelmiyor, sulak alanların durumu kötüleşti mi değerlendirmesi yapılır.”
(TÇ/SO/AÖ)