Çanakkale'nin Kirazlı köyünde yürütülen madencilik faaliyetleri kapsamında ÇED raporunda öngörülenden dört kat fazla ağaç kesilmesine yönelik tepkiler sürüyor.
Çanakkale Belediyesi ile Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, bu akşam (19 Temmuz Cuma) 18.30'da Çanakkale İskele Meydanı'na çağrı yaptı.
TIKLAYIN - Çanakkale'de Maden: 40 Bin 250 Ton Zehirli Ağır Metal Çıkacak
'Kazdağları Hepimizin Demek İçin Buluşuyoruz' başlığıyla yapılan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
"Çanakkale'nin tek içme ve kullanma suyu kaynağının yer aldığı Kirazlı Atikhisar Havzası'nda yürütülen metalik madencilik faaliyetlerinin bölgede yarattığı büyük zarara karşı tek ses olmak için bir basın açıklaması düzenlenecek."
Basın açıklaması öncesinde ise Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Encümen toplantısı da bölgede yürütülen madencilik faaliyetlerine istinaden Çanakkale'de gerçekleşecek. Encümen toplantısının ardından Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkan ve Encümen üyeleri, belediye başkanları, ulusal ve yerel basın temsilcileri, yazar ve sanatçılar, STK ve meslek odaları temsilcilerinden oluşan heyet, Atikhisar Havzası'nda yürütülen metalik madencilik faaliyetlerini Kirazlı bölgesine giderek yerinde inceleyecek.
Kazdağları Kardeşliği tarafından da bir çağrı videosu paylaşıldı.
19 Temmuz Cuma, 18:30'da Çanakkale İskele Meydanı'nda buluşuyoruz. Kazdağları'na ve ağaçlara değer veren herkesi de, bir ağacın önünde çektiği fotoğrafını, #KazDağlarıHepimizin ve #AğacımaDokunma etiketleriyle paylaşarak, desteğe çağırıyoruz!
— Kazdağları Kardeşliği (@KazdaglarK) July 17, 2019
Her ağacı tek tek savunacağız! pic.twitter.com/Po3nc6DOq5
Kampanya başlatıldı
ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen 195 bin ağaç kesilen altın madeninin durdurulması için TEMA Vakfı tarafından da Change.org'da kampanya başlatıldı.
"Kirazlı Altın Madeni'nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı işlem yapılıyor, işletme durdurulsun" denilen açıklama şöyle devam ediyor:
"Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile maalesef ormanlarda büyük bir yara açıldı. Uydu görüntüleri üzerinde yaptığımız incelemeler, maden sahası ve yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı."
"Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi" faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor.
"Kaz Dağları'nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye'de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları'nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya." (AÖ)