Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye ve dünyanın birçok kentinde insanlar, nehirlerin tahrip edilmesini protesto etmek için ‘Büyük Atlayış’ adı altında bulundukları yerlerdeki nehirlere, göllere ve denizlere girdi.
Hasankeyf'te yapılmak istenilen "Büyük Atlayış"a ise izin verilmedi. Hasankeyf kaymakamlığı 12 Temmuz Cuma günü yayınladığı bir genelgeyle Hasankeyf’te suya girmeyi izne tabi tuttu.
Nehirlerin özgür akması için her yıl Temmuz ayının ikinci pazar günü dünyanın birçok yerinde ‘Büyük Atlayış’ adıyla etkinlikler düzenleniyor.
Bu sene de yapılan ‘Büyük Atlayış’ eylemlerde dünyanın farklı noktalarında birçok insan Ilısu Barajı ve HES projesinin durdurulması istenildi.
Türkiye’de yapılan eylemler DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi (HYG), Ekoloji Birliği, İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Arkeologlar Derneği, siyasi parti ve birçok sivil toplum örgütü tarafından kurulan Hasankeyf Koordinasyonu’nun çağrısıyla yapıldı.
Türkiye’de yapılan eylemlerin başında, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin öncelik ettiği Hasankeyf’ten Dicle nehrine yapılmak istenilen ‘Büyük Atlayış’ yer aldı.
KESK’ten Elif Çuhadar, TTB’den Halis Yerlikaya, Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) Julie Ward, HDP'li milletvekilleri ve onlarca yurttaş katıldı. Bir gün öncesi yasak haberinin yayılması sonucu yapılmak istenen etkinliğe katılmak isteyen birçok insan evine döndü.
Yoğun güvenliğin alındığı ilçede kolluk kuvvetleri, yurttaşların nehre girmesine izin vermedi. Onlarca zırhlı aracın getirildiği ilçede, Dicle nehri etrafı da güvenlik görevlileri tarafından kapatıldığı görüldü.
Kitle bunun üzerine seyir tepe denilen noktada açıklama yaptı. ''Hasankeyf İçin Geç Değil' pankartların açıldığı eylemde, kitle Hasankeyf ve Dicle Vadisi için slogan attı.
Hasankeyf'teki eylemden sonra kitlenin bir kısmı Batman çayına gidip orda toplu halde suya girdi ve taleplerini dile getirdi.
Hasankeyf'te suya girmek polis tarafından yasaklanınca Hasankeyf'teki basın açıklamasından sonra katılımcıların bir kısmı Batman çayına toplu girerek Ilısu barajını protesto ettiler...
— Hasankeyf'i Yașatma Girişimi (@hasankeyfdicle) 14 Temmuz 2019
Bu direniş başarıyı görecek çünkü #HasankeyfİçinGeçDeğil ve Dicle Nehri özgür alacaktır! pic.twitter.com/gip3VhdqqS
Marmara’dan Dicle’ye
Hasankeyf’e gidemeyenlerin İstanbul’daki durağı ise Sarıyer Yeniköy’deki Avusturya Başkonsolosluğu’nun önü oldu. Konsolosluk önünde toplanan yurttaşlar basın Yine Antalya’nın Kumluca ilçesinde de Hasankeyf temasıyla Antalya Ekoloji Meclisi üyesi aktivistler Alakır nehrine girerek pankartlar açtı. Nevşehir Avanos'da da ekoloji aktivistleri Kızılırmak'a atladı. Çanakkale Gökçeada'da da yanyana gelen yaşam aktiviteleri de denize girerek Hasankeyf ve Dicle Vadisi'ne ses olmak için Büyük Atlayış etkinliği düzenledi. Katalonya Yine Dünya’da da birçok şehrinde aktivistler ‘Büyük Atlayış’ı, Ilısu Barajı ve HES Projesinin iptal edilmesini dikkat çekmek için yaptı. Eylemin yapıldığı şehirlerden bazıları şöyle: Sine (İran), Bağdat (Irak), Saraybosna (Bosna-Hersek), Berlin, Hamburg, Mainz, Wendland, Münih, Nürnberg (Almanya), Londra (İngiltere), Dundee (İskoçya), Kopenhag(Danimarka), Manlleu (Katalonya), Rio de Janeiro(Brezilya) Berlin Londra (HA)
Antalya Sarısu mahallesinde bir grup kadın aktivist önce piknik yaptı. Ardından Hasankeyf temasıyla denize girilip pankartlar açtı.Dünyanın dört bir yanında