Almanya'daki GEOMAR okyanus araştırma merkezi tarafından Grönland'da yürütülen çalışmaya göre büyük buz kütlesindeki erime kış aylarında dengeleniyordu, ancak artık bu değişti ve buz kütlesi kışın gerçekleşen yağışların ardından da eriyor.
Cryosphere dergisinde yayınlanan bulgular 20 hava istasyonundan toplanan veriler ve GEOMAR ekibinin gözlemleriyle oluşturuldu.
Verilere göre 1979-2/12 arasında 300'den fazla hava olayına göre yağışlar buzun erimesini tetikliyor.
TIKLAYIN - Z Kuşağı İklim için Küresel Okul Grevine Çıkıyor: İnsanlığın Kaderini Değiştireceğiz
"İlk tespitler bizi şaşırttı"
*Görseller: Arwyn Edwards.
Çalışmayı yazanlardan Dr. Marilena Oltmanns, BBC News'e yaptığı açıklamada "Kış aylarında yağışlar sebebiyle buzulların erimesi konusundaki ilk tespitler bizi şaşırttı" dedi.
Profesör Marco Tedesco ise "Bu, keşfedilmesi son derece önemli bir dünyaya açılan bir kapı" ifadelerini kullanırken kış ve ilkbahar aylarında meydana gelen değişikliklerin yazı nasıl etkilediğinin de incelendiğini söyledi.
TIKLAYIN - "İklim Zirvesi Kapanış Pozu Şovdu, İklim Hareketi Artık Greta Kadar Radikal Olmalı"
Buzul bilimci Profesör Jason Box ise "Basit bir eşik var, erime noktasının üstüne çıkıldığında kar yerine yağmur alıyorsunuz. Yani giderek ılımanlaşan bir iklimde kardan daha fazla yağmur düşmesi roket bilimi değil. Grönland'da yağmur yağmaya başladığında yüzey tamamen değişmişti, o zaman yağışların buz tabakasını eritmek için güneş kadar etkili olduğunu gördük" dedi.
Buzullar her 10 yılda yüzde 13 inceldi
İklim değişikliği sonucu dünyamız yaklaşık 1°C arttı. Paris İklim Anlaşması ısınmayı 1.5 derecede tutmayı hedefliyor. Kuzey Kutbu ise küresel ortalamayı aşarak dünyanın geri kalanına göre iki kat fazla ısınıyor.
Zira sıcaklığın en düşük olduğu bölgelerden Alaska'nın Barrow (Utqiaġvik) ilçesi de, 1979'da kaydedilen sıcaklıkların 5,5°C üzerine çıktı.
Nasa'ya göre okyanuslar ve atmosfer ısınırken, buzullar da geçtiğimiz her on yılda yaklaşık yüzde 13 inceldi. (PT)
*BBC News'ten David Shukman'ın imzalı haberinden ve arşiv verilerinden yararlandık.