Polonya'nın Katowice kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde (COP24) bugün yayınlanan rapor meteorolojik felaketlerin 2017 yılında rekor hasara yol açtığını gösterdi.
Tropikal siklonlar tarafından şiddetli biçimde etkilenen ülkelerin ise sayısı artıyor. 2017'de, Karayipler'deki kasırga mevsimi özellikle çok şiddetli geçti ve birçok adayı yerle bir etti.
Germanwatch'ın raporuna göre, sürekli olarak aşırı hava olaylarından etkilenen birçok gelişmekte olan ülke, felaketlerin ardından toparlanmakta zorluk çekiyor.
Özellikle, Sri Lanka, Nepal ya da Vietnam gibi yoksul ülkeler büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
2017 en çok kaybın yaşandığı yıl oldu
2017 yılında dünyada aşırı hava olaylarına bağlı olarak 11 bin 500 kişi öldü ve yaklaşık 375 milyar ABD doları kadar ekonomik hasar meydana geldi (satın alma gücü paritesi olarak hesaplandı).
2017 yılı hava olaylarına bağlı en fazla kaybın yaşandığı yıl olarak tarihe geçti. 2018 raporu ise seneye açıklanacak.
"Aşırı hava olayları artık her ülkeyi etkiliyor"
Germanwatch'tan Küresel İklim Riski Endeksi başyazarı David Eckstein raporla ilgili şunları kaydetti:
"Bu afetlerden en fazla etkilenenler yoksul ülkeler. Ancak aşırı hava olayları aynı zamanda orta gelirli ülkelerin daha fazla kalkınmasını tehdit edebildiği gibi, yüksek gelirli ülkelere de külfet oluşturabiliyor."
TIKLAYIN - Ömer Madra: Inferno'nun Ta Kendisini Yaşıyoruz
"COP24 kayıp ve hasar konusunun doğru şekilde ele alınmasına dair çabaları arttırmalıdır. Bu konu halihazırda, birçok müzakere görüşmesinde referans verilen ancak nihai müzakere metninde yer almama ihtimali yüksek olan çok önemli bir konu.
"Haiti, Filipinler, Sri Lanka ve Pakistan gibi ülkeler sürekli olarak aşırı hava olaylarına maruz kalıyor ve tamamen toparlanmaya vakitleri olmuyor.
TIKLAYIN - Dünyada Bu Yaz Seller, Yangınlar ve Aşırı Sıcaklarla Geçiyor
"Bu ülkelerin iklim değişikliği uyum konusunda desteklenmesi önemlidir, ancak yeterli değildir. Bu ülkelerin, iklim değişikliğinin yol açtığı kayıp ve hasarla başa çıkabilmek için de öngörülebilir ve güvenilir finansal desteğe ihtiyacı var."
Germanwatch ve rapor hakkındaBonn ve Berlin merkezli Germanwatch, sürdürülebilir küresel kalkınma için çalışan ve Kuzey-Güney eşitliğini ve geçim kaynaklarının korunmasını aktif olarak savunan bağımsız bir kalkınma ve çevre örgütü. Germanwatch, Küresel İklim Riski Endeksi hesapları için Munich Re sigorta şirketi NatCatSERVICE veri tabanı ve Uluslararası Para Fonu İMF'nin sosyo-ekonomik verilerinden faydalandı. |
(PT)