Haberin İngilizcesi için tıklayın
Fotoğraf: Prof. Dr. Mustafa Öztürk/ Twitter
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, 30 Ağustos'ta İzmir Aliağa'da denize sızan ham petrolün kaynağını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.
Çepni, Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ettiği soru önergesinde sızıntının Yeni Foça ve Gencelli arasındaki sahillere kadar ulaştığını hatırlatarak şunları kaydetti:
"Çevre felaketini fark eden vatandaşlar konuyu ilgili yerlere bildirmişlerdir. Kamuoyunda Panama bandıralı bir gemiden 10-15 ton petrolün denize karıştığı söylentisi vardır.
"Petrol sızıntılarından kaynaklanan kirlilik hem anlık, hem uzun vadede büyük çevre felaketlerine, toplu ölümlere, tahribatlara neden olmaktadır. Aliağa bölgesi plansız ve denetimsiz sanayileşme nedeni ile çok ciddi sanayi kirliliği altındadır ve bu da ekolojik dengeye telafisi imkansız zararlar vermektedir.
"Daha önce de benzer facialara yol açan denetimsiz petrol taşıyan gemilerin neden olduğu çevre katliamları devam edecek gibi görünmektedir."
"Petrol taşıyan gemiler için denetim olacak mı?"
Bu bağlamda;
Sızıntı Yeni Foça sahilindeki denize girilen bölgeyi bu hale getirdi. Fotoğraf: Twitter.
- 1-Petrol sızıntısı nedeni belirlenmiş midir? Petrolü taşıyan gemi kimlere aittir? Sorumlular hakkında işlem başlatılmış mıdır? Ne gibi yaptırımlar uygulanacaktır?
- 2-Petrol sızıntısı kaç kilometrelik alana yayılmıştır? Yayılması engellenmiş midir? Temizleme çalışmalarının planlaması nasıldır? Ne şekilde yapılmaktadır? Yapılan çalışmalar yeterli midir?
- 3-Petrol sızıntısı ham petrolden etkilenen canlıların toplu ölümlerinin engellenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Canlıların ne derece zarar gördüklerinin verileri mevcut mudur? Denize verilen zararın telafisinin mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?
- 4-Bölge halkında, petrol sızıntısı nedeniyle kusma ve baş ağrısı vs. görülmüştür ve bu da büyük paniğe yol açmıştır. Bu belirtilerle kaç kişi sağlık kuruluşlarına baş vurmuştur? Basın ve halk, kirlilik hakkında yeterince bilgilendirilmiş midir?
- 5-Petrol taşıyan gemilerin çevreye daha fazla zarar vermemesi için daha etkin denetim mekanizmaları getirmeyi, çevre katliamlarıyla mücadele için Çevre Mühendisler odası gibi kuruluşlarla işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz? (PT)