Plastiğin ekosisteme verdiği zararının bilincinde olan ya da olmayan herkesin günlük rutinde fark etmeden yaşadığı "Yılda kaç plastik tüketiyorsunuz? sorunun yanıtını düşündürmek için Greenpeace tarafından 'eğlenceli' bir çözüm geliştirildi.
Çevre örgütünün "Plastiğe Boğma" kampanyası kapsamında hazırladığı plastik ayak izi hesaplayıcısı, farkında olmadan dünyaya ne kadar plastik iz bıraktığımızı hesaplıyor.
Aşağıda yer alan linki tıklayarak yedi yanıt üzerinden yıllık plastik tüketiminizi hesaplayabilirsiniz.
http://www.greenpeace.org/turkey/tr/plastik-ayak-izi-hesaplayici/
Denizlerde 150 milyon tonun üzerinde plastik var
Greenpeace'in derlediği verilere göre dünyada son 50 yılda plastik kullanımı 20 kat arttı. Önümüzdeki yıllarda da bunun iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Bu plastiklerin büyük bölümünü de tek kullanımlık plastik ambalajlar oluşturuyor.
Yüzlerce yıl doğada kalan plastik atıklar, özellikle deniz yaşamını ciddi boyutta tehdit ediyor. Her sene 12 milyon ton tek kullanımlık paketleme ürünlerinden oluşan plastik denizlere atılıyor. Bugün denizlerimizde 150 milyon tonun üzerinde plastik var.
Büyük plastik parçaları balinalar, kaplumbağalar ve deniz kuşları gibi türlerin boğulmasına neden oluyor; küçük plastik parçaları ise deniz hayvanları tarafından yiyecek sanılıp yeniyor ve bu hayvanların zehirlenmesine ve boğulmasına yol açıyor.
Deniz kuşlarının yüzde 90'ının, deniz kamplumbağalarının üçte birinin midesinde plastik var. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, yüzbinlerce deniz canlısının her yıl plastik kirliliği nedeniyle öldüğünü söylüyor. Büyük plastik parçaları mikro plastiklere bölünerek deniz canlılarının besin zincirine karışıyor. Hatta deniz mahsülleri aracılığıyla tabaklarımıza kadar giriyor.
Greenpeace'den Coca-Cola'ya çağrı
Greenpeace yetkilileri plastiğin denizlerimize karışmasını önlemek için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söylüyor.
Dünyanın en büyük meşrubat üreticisi Coca-Cola'dan bu değişime öncülük etmesini talep eden çevre örgütü, "Coca-Cola yılda 110 milyardan fazla tek kullanımlık plastik şişe üretiyor. Bu şişelerin milyarlarcası, sahillere, çöplüklere ve denizlere karışıyor" diyor. (PT)