Haberin İngilizcesi için tıklayın
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) orman arazisine yol yapımı nedeniyle iş makinelerinin girmesi sonucu oluşan tahribat için ön rapor hazırlandı.
Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği (Kırsal Çevre Derneği) üyeleri ve ODTÜ’den öğretim görevlilerinin oluşturduğu yedi kişilik bir uzman grup, dün bölgede inceleme yaptı.
Demirtaş: Ormanlık alan protokolle devredilemez
Kırsal Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi Orman mühendisi Ahmet Demirtaş, ODTÜ ormanında yaptıkları keşif gezisini ve gözlemlerini bianet ile paylaştı.
Demirtaş Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ arasında yapılan protokolün ayrıntılarını öğrenemediklerini, gözlemlerini basına yansıyan haberlerin ışığında yaptıklarını belirtti. Basına yansıyan haberlerde yolun önce 50 metre olarak açıklandığı, sonra üniversite ile yapılan görüşmenin ardından 38 metreye indirildiğinin basına yansıdığını söyleyen Demirtaş, “Yolun bazı yerlerinde en 90, bazı yerlerinde 100 metre. Ortalama 95 metre eninde bir alan kesilmiş” diyor.
Demirtaş hatırlatıyor. “Belediye ile üniversitenin protokol yapması yapılan işin kanuni olduğunu göstermez. ODTÜ ormanı kamu kurumuna ait özel orman. Ormanlık alan böyle bir protokolle devredilemez. Ormanlık alanlar anayasa ile korunur…”
Anayasa’nın 169. Maddesi ormanların korunması için şöyle diyor:
“Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.”
Demirtaş ODTÜ’nün yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü’nün izninin de sağlaması durumunda bile, projenin ODTÜ’nün Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürlüğü’nün hazırladığı amenajman planına uygunluğuna bakılması gerekiyor.
Amenajman ormanların nasıl, ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağını, ormanların sürekliliğinin sağlanması için ormancılık faaliyetlerinin tümüne ve ormanlardan daha fazla nasıl verim alınacağına dair bir plan.
"ODTÜ ve Ankara Büyüşehir Belediyesi suç işledi"
Demirtaş bir protokol imzalandığına göre amenajman planında bir revizyon yapılmasının gerektiğini; ormanlık alanda yapılacak bir çalışma için öncelikle alanın belirlenip, ağaç, çalı sayımının yapılıp işaretlenmesi, taşımaya uygun olan orman varlıklarının belirlenmesi, köklerin damgalanması, yükleme tutanaklarının hazırlanması, orman varlıklarının nereden nereye götürüleceğinin belli ve tutanakla sabit olması gerektiğini söylüyor.
“ODTÜ’de Cumartesi gecesi yapılan işlemi, bir orman köylüsü sadece bir ağaç için yapmış olsa, eşeğine yükleyip taşırken yakalansa, eşeğine el konur, hakkında Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılır, yıllarca hapis yatardı. Ankara büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ suç işlemiştir. 6831 sayılı Orman Kanunu bu konuda çok net hükümler barındırıyor.”
Demirtaş Ankara Çevre Platformu üyelerinin suç duyurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
Yol nereden geçiyor?
ODTÜ'den yol geçme tartışmaları 2014'te kampüsten yolun tüm itirazlara ve eylemlere karşın yapılmasıyla son bulmuştu.
İkinci yol tartışmaları ise yaz aylarında çeşitli haberlerle gündeme gelmişti.
ODTÜ ormanınıdaki ağaçların kesilmesine neden olan ikinci yol ODTÜ ile Bilkent üniversiteleri sınırına yakın bir yerden kuzey güney ekseninde geçiyor ve Bilken Şehir Hastanesi'ni Eskişehir yoluna bağlayacak.
İki üniversite arasında Bilkent'in kuruluşu yıllarında devlet ve YÖK eliyle arazinin devri konusunda sorun yaşanmıştı. Bilkent'in 1984'te kuruluşunun ardından aradan geçen dere sınır olarak belirlenmişti.
Demirtaş ikinci yolun sınır boyunca geçirilmediğini, yolun batı yakasında yaklaşık 90 hektarlık bir orman alanının kaldığını söylüyor:
"ODTÜ ormanının bütünlüğünü de bozmuşlar, yol ortasından geçiyor. Yolun batı kısmında bulunan orman arazisini ana ormandan kopartıyorlar."
Ön rapordaki bulgular
Ön rapor Yeşil Ankara Platformu toplantısında gözlemlerini paylaştı.
Açıklamada Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait 100 iş makinesi ve 400 kamyonun ODTÜ arazisinden geçecek yol çalışması için 9 Eylül 2017 akşamı ODTÜ kampüsüne girdiği belirtildi.
Yedi kişilik grubun ulaştığı ilk beş bulgu şöyle:
1- Açılan yol genişliği 38 metre değil, 90-100 metre genişlikte orman arazisi açılmış, plana bile aykırı iş yapılmıştır.
2- ODTÜ ormanı bölünmüş, 270 metre orman bantı orman ekosisteminin dışına çıkartılmış.
3- Toplam orman talanı 45 hektar, bütünlüğü bozulan orman alanı ise en az 90 hektardır.
4- Ormanda kamyonların geçişi için fazladan servis yollarının açıldığı tespit edilmiştir.
5- İlgili kurumların hepsinin görevlerini yerine getirmediği görülmektedir.
Protokol
Valilik, projeyle ilgili şu açıklamayı paylaşmıştı:
1. ODTÜ Teknokent Kavşağı ile 1071 Malazgirt Bulvarı arasında bağlantıyı sağlayacak tünelin kampüs alanının üst yüzey bölgesine zarar verilmeksizin yeraltından yapılmasına karar verildi. Tünelin giriş ve çıkışındaki kavşak bağlantı alanlarında gerektiğinde aç-kapa imalatları yapılması ve tahribatın minimum seviyede tutulması öngörülmüştür.
Tünel projesi Orta Doğu Teknik Üniversitesinin gözetim ve mutabakatı çerçevesinde yürütülecektir.
2. Aysel Sabuncu Yaşam Merkezinin bulunduğu bölgeden başlayan ve ODTÜ arazisinin sınırına en yakın bölgelerinden geçerek İncek Bulvarına ve daha sonrasında Ankara Çevre Otoyoluna bağlanacak olan bulvarın Jandarma Komutanlığı Hava Radar arazisi bölgesine kadar olan ve ODTÜ alanında kalan yaklaşık 4,8 km'lik kısmının yapımına karar verildi.
3. Proje kapsamında nakledilecek veya kaldırılacak ağaç ve çalı gruplarının iki katından az olmamak üzere ağaç ve çalı grubu, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin göstereceği alanlara dikilecek ve yol güzergahının her iki tarafında kalan kısımlar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırılacaktır.
4. Proje kapsamında yol olarak kullanılan 36 hektarlık alan karşılığı olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi alanına bitişik veya en yakın bölgeden 36 hektardan az olmamak üzere alan, Ankara Valiliği’nin koordinasyonunda Orta Doğu Teknik Üniversitesine tahsis edilecektir.
Hürriyet’te yer alan habere göre yol çalışması dün akşam ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nin bulunduğu bölgeden başladı.
Yeşil Ankara Platformu
Yeşil Ankara Platformu şu örgütlerden oluşuyor: ODTÜ Mezunları Derneği, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, Ankara Tabip Odası, Ankara Üniversiteliler Derneği, Çayyolu Semt Meclisi, Çiğdemim Derneği, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Mülkiyeliler Birliği, TMMOB Ankara İKK ve Türkiye Ormancılar Derneği. (HK)