*Fotoğraf: Yeşil Gazete
Türkiye’de 13 farklı üniversite ve kurumdan yaklaşık 50 akademisyen, 30 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen ‘Türkiye Yükseköğretim Alanının Yeniden Yapılandırılması Çalıştayı’nda bir araya geldi.
Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Canan Atılgan, Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eski rektör yardımcısı Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven’in katıldığı Çalıştay, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Merkezi’nde yapıldı.
Yeşil Gazete'de yer alan habere göre; iki gün süren çalıştayda “Başka bir üniversitenin mümkün” olduğu vurgulandı ve "yükseköğretimin, akademik özgürlük ve üniversite özerkliği çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiği" tartışıldı.
TIKLAYIN-"Türkiye'deki rektörlerin akademik nitelikleri düşük"
"Yeni bir yapılanma şart"
Yükseköğretimin tüm dünyada ticarileşme, kaynak yetersizlikleri, yeni gelişmelere uyum sağlama gibi sorunlar yaşadığı hatırlatılan çalıştayda, bu tür sorunların Türkiye’de YÖK ile başladığı ancak gün geçtikçe kötü bir hal aldığı ifade edildi.
"Türkiye üniversitelerinde bilginin üretilmesi, öğretimi ve topluma kazandırılması işlevlerinin sekteye uğradığı" belirtilen Çalıştay'da yeni yapılanmanın şart olduğu vurgulandı.
"Akademik özgürlük ve üniversite özerkliğini temel şart olarak kabul etmeden başlatılacak hiçbir yeniden yapılandırma çalışmasının başarılı olamayacağını" belirten katılımcılar, "yeni bir yükseköğretim kanunun var olan krizi çözmek için olmazsa olmaz bir ilk adım olduğunu" söylediler.
TIKLAYIN- "Türkiye, Dünyadaki Üniversiteler Sıralamasında İlk 1000'e Bile Giremeyecek"
Yeni bir yükseköğretim kanunu
Çalıştayın ikinci gününe siyasi partilerden millletvekilleri de katıldı. Kamuoyuyla paylaşılacak çalıştay raporunun ilk taslağı sunuldu ve yeni bir yükseköğretim kanunun kapsamı tartışmaya açıldı.
Bunun ardından, Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yeşim Atamer “Bir yükseköğretim kanunu neyi düzenlemeli (ve neyi düzenlememeli)?” başlıklı bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. Atamer’in konuşmasını katılımcılar, siyasetçiler ve basın mensuplarının da katıldığı ve çalıştay sonrasında yapılması gerekenlere dönük bir genel tartışma izledi ve tartışmanın ardından çalıştay sonlandı.
(RT)