* Fotoğraf: Buğra Çınar
2102 yurttaş, Boğaziçi Üniversitesi’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rektör atamalarına karşı "özerk" ve "demokratik üniversite" talebiyle başlattığı direnişin birinci yılı dolayısıyla ortak bir metne imza attı.
“Boğaziçi bileşenlerinin yanındayız” diyen yurttaşlar, bir yıldır süren direnişin yarattığı hasarın tablosunu* paylaştı; yetkili ve sorumlulardan taleplerini sıraladı:
- Öğretim üyelerine açılan soruşturmalar kaldırılmalı;
- Üniversiteye polis sokulmamalı;
- Kayyım uygulamasına son verilip seçime dayalı yönetime geçilmeli;
- Üniversite özerkliğinin sağlanması için gerekli işlemler derhal başlatılmalıdır.
İmzacılara buradan ulaşabilirsiniz
“Mücadeleyi destekliyoruz”
2102 kişinin imzaladığı metinde şu ifadeler yer aldı:
“Yükseköğrenimin tam bir otoriter devlet zihniyetiyle şekillendirilmeye çalışıldığı, birkaç istisna dışında üniversitelerin çağdaş bilim, düşünce ve bilimsel üretim düzeyinin çok altında kaldığı, akademik hayatın olmazsa olmazı en geniş düşünce ve ifade özgürlüğünün neredeyse sıfırlandığı günümüz ortamında Boğaziçi Üniversitesi bir yıldır öğrencisiyle, öğretim üyesiyle, mezunlarıyla direniyor.
“Bu mücadele, sadece Boğaziçi Üniversitesi için değil tüm yükseköğrenim içindir. Geleceğin umudu gençlerimizin özgür bireyler olarak yetişmesi içindir. Akademisyenleri kapıkulu, öğrencileri bu yıkımın pasif izleyicileri düzeyine indirgemeye çalışan zihniyete karşı demokratik ve özgür üniversite ve bilim içindir.
“Bilimi, özgürlükleri, ülkemizin geleceğini korumak adına Boğaziçi Üniversitesi’nin bütün bileşenleriyle birlikte verdiği bu mücadeleyi destekliyor, desteği ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”
Boğaziçi direnişi
2 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla Prof. Dr. Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti. Protestolar sırasında düzenlenen operasyonlarla birçok öğrencinin evi basıldı ve birçok öğrenci gözaltına alındı.
TIKLAYIN - Boğaziçi Üniversitesi'nde son bir yılın bilançosu
Direniş süresinde üniversitenin polislerce kapatılması, kapısına kelepçe takılması, güvenlik görevlileriyle öğrenciler arasında arbede yaşanması, öğretim üyelerinin içeri alınmaması gibi birçok olay yaşandı. Öğrenciler tutuklandı ve serbest bırakıldı.
Üniversiteye Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Bulu, 16 Temmuz’da yine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındı. Erdoğan, Bulu’nun yerine 16 Temmuz'da vekaleten, 21 Ağustos'ta da asaleten Prof. Dr. Naci inci’yi Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atadı.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, üniversitelerine kendi iradeleri hiçe sayılarak rektör atanmasını protesto etmek amacıyla 2 Ocak'tan beri haftanın her iş günü öğle arasında sırtlarını Rektörlük binasına dönüyor.
(TP)
* Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım rektör atamalarıyla başlayan hasarın ve hasara karşı direnişin tablosunu görmek için tıklayın