2021 yılında eğitim tam olarak bu şekilde ifade edilebilir aslında: Bir varmış bir yokmuş...
Yılın ilk altı ayında Covid-19 salgını nedeniyle okullar bir açıldı bir kapandı. Öğrenciler neredeyse hiç okula gitmeden bir dönemi tamamladı.
6 Eylül 2021’de yüz yüze eğitime geçildi, bu kez okullar kapanmadı ama Covid’e yakalanan öğrenciler ve öğretmenler eve kapatıldı.
2021 yılında eğitim alanında neler olmadı ki... Direnişler, eylemler, istifalar, atamalar, açılmalar, kapanmalar...
En önemli değişiklik Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "görevden affını istemesi" oldu.
En çok konuşulan ve en çok gündemde kalan konu ise bir gece yarısı kararnamesiyle Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanması ve ardından başlayan protestolar oldu.
İşte eğitimde 2021...
OCAK: Boğaziçi damga vurdu
2021 yılına gireli henüz iki gün olmuştu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir gece yarısı kararıyla 5 üniversiteye rektör atadı.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne 2002'de AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kuruculuğu ve 2015'te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu getirildi.
TIKLAYIN- AKP milletvekili olamadı, Boğaziçi'ne rektör oldu
Bulu'nun atanması aynı gün sosyal medyada gündem oldu. Sadece Boğaziçili öğrenciler ve akademisyenlerin tüm toplumun tepkisine neden oldu. Öğrenciler, Twitter'da #KayyumRektörİstemiyoruz diye tepki gösterdiler.
O günden bugüne hâlâ öğrencileriyle birlikte mücadele eden Boğaziçili akademisyenler ise "yöneticilerin atamayla değil seçimle belirlenmesi gerektiğini" her fırsatta dile getirdiler.
Boğaziçi'nde başlayan direniş tüm ülkede karşılık bulduğu gibi 2013 yılındaki Gezi Direnişini de anımsattı.
Ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin hâlâ daha devam eden sırt dönme eylemleri başladı. "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" diyen akademisyenleri Bulu'ya sırtını döndü. Eylem o günden bugüne aralıksız devam ediyor.
Peki ilk ve orta öğretimde neler oldu?
Ocak ayına Boğaziçine "paraşütle atanan" Melih Bulu ve sonrasındaki direniş damgasını vurdu ama eğitimde başka gelişmeler de yaşandı.
İlk eğitim öğretimde birinci dönemi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle geçti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), birinci dönem yapmaya çalıştığı ama kısmen yapabildiği sınavlarla ilgili çok önemli bir karar aldı. 12 Ocak'ta aldığı kararla ilk ve ortaokullarda karne notlarının derse katılım puanıyla belirleneceğini, birinci dönem yapılan yüz yüze sınavların karne notu değerlendirmesine dahil edilmeyeceğini açıkladı.
ŞUBAT: İlk aşıyı Selçuk oldu
Şubat ayında da Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemler öne çıktı.
Yüz yüze eğitime ara verilen köy okullarında 15 Şubat'ta eğitim-öğretime başlanması, 8. ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarında ise 1 Mart'ta başlanması için hazırlık yapılması kararlaştırıldı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Arifegazili İlkokulunda Covid-19 aşısının ilk dozunu yaptırdı, eğitim çalışanlarının da aşılanmasına başlandı ama aşılamaları dönem sonuna kadar bitmedi.
MART: Yüz yüze eğitim kararı alındı ama...
Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanırken yüz yüze eğitime de belli kademelerde geçildi.
1 Mart'ta seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitim başladı. Öğrenciler haftanın 2 günü okula başladı.
2013 yılında kaldırılan Öğrenci Andı, 2018 yılında mahkeme kararıyla geri gelmişti. Bu kez Danıştay'ın kararıyla Öğrenci Andı 12 Mart 2021'de yeniden kaldırıldı.
NİSAN: Yüz yüze eğitime ara verildi
Nisan'da artan vakalar nedeniyle risk haritasında yüksek riskli grupta yer alan illerde yüz yüze eğitime ara verildi. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda okullar için 14 Nisan'dan itibaren uzaktan eğitim kararı çıktı.
8'inci ve 12'nci sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademelerde, uzaktan eğitime geçildi.
TIKLAYIN-Melih Bulu şimdi de İletişim Fakültesi'ne dekan oldu!
Melih Bulu, Boğaziçi'ne Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan İletişim Fakültesi'ne dekan olarak atandı.
MAYIS: Yeniden uzaktan eğitim
16 Mayıs'ta MEB, okul öncesi eğitim kurumlarında 8 ve 12'nci sınıfların 17 Mayıs itibariyle yüz yüze eğitime geçileceğini; diğer tüm kademelerde 1 Haziran'a kadar uzaktan eğitime devam edileceğini duyurdu.
Liselerde sınava girmek istemediğine dair dilekçe vermeyenler için yüz yüze sınavlar 23 Mayıs'ta başladı. Ortaokul ve liselerde 7 Haziran'da haftada iki gün olmak üzere yüz yüze eğitim başladı.
40 yaş üzeri öğretmenler ve okul çalışanları için Covid-19 aşısı randevuları açıldı.
HAZİRAN: Karneler uzaktan
İlkokul, ortaokul ve lise kademesindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci uzaktan karne aldı. Karneler ve başarı belgeleri Covid-19 salgını nedeniyle e-Okul'dan erişime açıldı.
6 Haziran Liselere Geçiş Sınavı (LGS), 26-27 Haziran'da ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapıldı.
TEMMUZ: Bulu 6 ay sonra görevden alındı
2 Ocak'ta Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanan Melih 15 Temmuz Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, görevinden alındı.
TIKLAYIN-Cumhurbaşkanı Melih Bulu'yu görevden aldı
TIKLAYIN-"Melih Bulu'yu görevden almak zorunlu hale geldi"
2014-2021 tarihleri arasında YÖK Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Yekta Saraç'ın yerine Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar YÖK Başkanı olarak atandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevden aldığı Prof. Dr. Melih Bulu'nun yerine Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Naci İnci'yi atadı.
TIKLAYIN-Cumhurbaşkanı Boğaziçi rektörlüğüne Naci İnci'yi atadı
EYLÜL: Yüz yüze eğitim başladı
18 milyon öğrenci ile 1 milyonun üzerinde öğretmen, Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görülmesinin üzerinden geçen 1,5 yılın ardından tam zamanlı yüz yüze eğitime başladı.
Okullar başladı başlamasına ama öğretmenlerin aşılanması tam olarak bitmedi. Öğrenciler aşılanmaya dahi başlanmadı. Okullarda vakalar çıktı hatta yükseldi ancak bu kez okullar değil, öğrenciler ve öğretmenler evlere kapatıldı.
Bu arada Sağlık Bakanı Covid-19 vaka yaygınlığını anlayabilmek için sınırlı sayıda okulda PCR testi yapılacağını, okullarda yapılacak testler öncesinde velilerin bilgilendirilip onaylarının isteneceğini duyurdu.
EKİM: Meslek kanunu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yürüttükleri görev bir kariyer mesleği olarak tamamlanacak öğretmenlerimize, başta 3600 ek gösterge, sağlayacağımız yeni haklar şimdiden hayırlı olsun" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası'nda, kadrolu/sözleşmeli öğretmenlerin aynı haklara sahip olacağını, ek göstergelerin 3600'e çıkarılacağını açıkladı.
ARALIK: 7 yıl aradan sonra
1-3 Aralık'ta 7 yıl aradan sonra toplanan Milli Eğitim Şurası'nda "okul öncesi eğitime din eğitimi" kararı çıktı. Şura öncesinde eğitimcilerin "gizli gündem var, okul öncesine din eğitimi getirilmek isteniyor, bu madde şura kararı olarak çıkacak" uyarıları gerçek oldu.
Komisyonların toplantısının ardından Genel Kurul'a ek madde olarak gelen ve oy çokluğuyla kabul edilen maddelerden birisi de okul öncesi eğitime "din eğitimi" oldu.
TIKLAYIN-20. Şura'dan okul öncesine "din eğitimi" kararı çıktı
TIKLAYIN-"Okul öncesinde din eğitimi çocuklarda korkuya yol açar"
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA DİN EĞİTİMİ KARARI
Komisyonlarda böyle bir karar alınmamasına rağmen, Genel Kurul'a oylanmak üzere 4 ek madde geldi. Bu maddelerden birisi ise okul öncesi eğitime din eğitimi eklenmesiydi. Genel Kurul'da apar topar onaylanan bu maddeye sadece 46 eğitimci şerh koydu. Ama mu madde oy çokluğuyla geçti.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer okul öncesi eğitime din eğitimi getirilmesi kararıyla ilgili olarak şöyle dedi: "Şura kararları, tavsiye niteliğindeki kararlardır. Uygulanma, yaptırım zorunluluğu yoktur.
2021'in bitmesine sayılı günler kalmıştı, eğitimde yine bir kriz yaşandı. KPSS'de yüksek puan alan çok sayıda öğretmen mülakatlarda elendi.
Öğretmenlerin durumunu görüşmek isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, randevu talebine geri dönüş yapılmamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nı önüne gitti.
TIKLAYIN-Kılıçdaroğlu'ndan Bakan'a: Sarayın talimatıyla iş yapanları muhatap almam
Ancak Kılıçdaroğlu Bakanlığa varmadan MEB'in kapılarına kilit vuruldu, Kılıçdaroğlu, içeri alınmadı. Bakanlığın önünde açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Bir kişinin hakkı gasp ediliyorsa ve bu gasp edilme Saray'ın talimatı ile yapılıyorsa buna karşı çıkmak benim görevimdir. Nerede kul hakkı yeniyorsa, torpil oluyorsa buna karşı çıkmak benim boynumun borcudur" dedi.
2021'in son gününde ise; iktidarın sık sık övdüğü Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
2021 de böylelikle sona erdi... Huzurun eksik olmadığı bir yıl olması dileğiyle.... (RT)