*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
"Salgından önce derslerim çok iyiydi ama şimdi düştü. Çok stresliyim, sınava iki gün kaldı hala konu eksiğim var."
"Sabah 8.30'da çalışmaya başlıyorum, gün içinde kısa molalar vererek gece 23.00'e kadar devam ediyorum. Uzaktan derslere katılmak zorladı. Yine de sınava hazırım."
"Tablet verdiler ama şebeke çekmiyor. TRT EBA'dan dersleri takip ediyorum. Yeterli gelmiyor, yeterli kaynak da edinemedim. Kendime ait bir oda da yok. Okulda olsaydık sınava çok daha iyi hazırlanırdım."
"Okullar bir açıldı bir kapandı, açma kapanma durumları çok yordu. Tek başına ders yapıyoruz, sürekli tek olmanın kötü yanı konuyu anlatacak kimse yok."
Bu sözler, iki gün sonra (6 Haziran Pazar) yapılacak olan Liseye Geçiş Sınavı'na (LGS) girecek 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisinden sadece birkaçına ait.
Sınava giren 1 milyonu aşkın öğrencinin sadece yüzde 10'u LGS'deki yüzdelik dilime göre tercih yapacak ve istediği okulda okuma şansına sahip olacak. Henüz 13-14 yaş grubundaki öğrenciler, hedeflerindeki liselere yerleşmek için son hazırlıklarını tamamladı.
Sınava geri sayım başlarken bazı öğrenciler, hâlâ eksik kaldığı konuları tamamlamaya çalışıyor, bazıları ise sınav stresini giderecek yöntemler arıyor.
Üç eğitim dönemini bir uzaktan bir yüz yüze eğitimle geçiren öğrenciler ile pandemi sürecinde sınava nasıl hazırlandıklarını, hangi noktalarda zorlandıklarını, pandeminin başarılarını nasıl etkilediğini konuştuk.
TIKLAYIN-"Sınava girecek öğrenciler travma içinde travma yaşıyor"
"Notlarım salgında düştü"
Berfin (14) Muş/Bulanık: Sınava pek hazırlanamadım. Tabletim yok ve internet de çekmiyordu, şebeke sorunumuz oldu. Canlı derslere katılamadım, televizyondan takip ettim.
"Televizyondan takip etmek sınıfta öğretmenin anlatması gibi olmuyor. Hızlı oluyor, bazen anlattığına yetişemiyorsun. Soru soramıyorsun, anlamadığında da kopuyorsun dersten, çok soru da çözemedim. Salgından önce derslerim çok iyiydi ama şimdi düştü. Çok stresliyim, sınava iki gün kaldı hala konu eksiğim var.
|
TIKLAYIN-Öğrenciler ve yakınları kısıtlamadan muaf olacak
"Okulda daha iyi hazırlanırdım"
Mehmet (14) Muş: Canlı derslere giremedim, tablet verdiler ama şebeke çekmiyor. TRT EBA'dan dersleri takip ediyorum. Yeterli gelmiyor, televizyondan anlamadığım şeyleri soru soramıyorum.
Kendim kitaptan tamamlamaya çalışıyorum ama çok zaman kayboluyor. Yeterli kaynak da edinemedim. Kendime ait bir oda da yok. Derse başladığım zaman dikkat çok dağılıyordu. Okulda olsaydık, sınava çok daha iyi hazırlanırdım.
"Eksiklerimi Youtube'dan tamamladım"
Zeynep (14) İstanbul: Dershaneye gitmeden evde tek başına sınava hazırlandım, iyi de hazırlandım. Tek başına hazırlanmak, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden uzak olmak biraz zorluyor. Zaman zaman canlı derslere katılmakta da zorluk yaşadım ama eksiklerimi Youtube'dan konu anlatımlı videolar izleyerek tamamlamaya çalıştım.
Okuldaki yüz yüze kurslara da katıldım. Yüz yüze hazırlanabilseydim çok daha iyi olurdu ama sorular geçen seneye göre kısaldı, dilbilgisi azaldı bunlar iyi oldu. Heyecanlıyım, sınav ortamı nasıl olur bilmiyorum, ama elimden geleni yapacağım.
TIKLAYIN-LGS giriş yerleri artırıldı, 17 bin 793 okulda sınav yapılacak
"Dershaneye gittim"
Baran (13) Hakkari: Birkaç konu eksiğim vardı onları da tamamladım, sınava hazırım. Dershaneye de gittim, yüz yüz eğitim aldım. Ama yine de tamamen okulda olmamak sürekli öğretmenlerinle olmamak stres yaratıyor.
Okulda yüz yüze öğretmen ne yaptığımızı, neyi yanlış yaptığımızı görüyordu, yüz yüze soru sorabiliyoduk, şimdi soru sorma imkanımız kalmadı. Biraz stresliyim ama denemelerim çoğunlukla iyi geçti yapacağımı düşünüyorum.
|
TIKLAYIN-Testi pozitif ve temaslı olan öğrenciler sınava ayrı girecek
"Soru soracak kimse yoktu"
Ekin (14) Çorlu: Okullar bir açıldı bir kapandı, açma kapanma durumları çok yordu. Tek başına ders yapıyoruz, sürekli tek olmanın kötü yanı, konuyu anlatacak kimse yok. Canlı dersler de çok verimli geçmedi, özellikle matematik. Dikkatimi dağıtacak da çok şey vardı.
Dershaneye gittim, eksikliklerimi oradan tamamlamaya çalıştım. Eğer pandemi olmasaydı çok daha iyi olabilirdi, biraz zor geçti. Şu an biraz korku var içimde, soruları çok bilemiyor olmanın bir korkusu var.
Bir de sürekli öğretmenlerle olmamak korkutuyor. Okulda olsaydık öğretmenlerimiz sorular ve konular hakkında çok daha iyi bilgilendirirdi.
TIKLAYIN-LGS sona erdi: Çocuklarımız bunu hak etmedi
"Özel ders aldım"
Aselnaz (14) Samsun: Heyecanlı, stresli ve kaygılıyım. Uzaktan eğitimle bir yere kadar oluyor. Özel ders aldım, dershaneye gittim. Online derslere katıldım, uzaktan bazen konuları anlamıyordum, bu açığı dershanede kapatıyordum. Arkadaşlarımla ve öğretmenlerimle iletişim halinde oldum. Sınav okulda olsaydım ama çok daha iyi olurdu.
"İnternet çoğu zaman çekmiyordu"
Rumeysa (14) Van: Canlı derslere annemin cep telefonundan katıldım ama internet çoğu zaman çekmiyordu, dersten düşüyordum. Sürekli sorun yaşıyordum.
Haftada üç gün okuldaki kursa gittim, kurs çok fayda sağladı. Testler aldım, onları çözmeye çalıştım. Pandemi süreci başarımı çok etkiledi, yapacağımı düşünüyorum ama çok heyecanlıyım, biraz da endişeliyim.
Robert Kolej, Alman ve Fransız liselerinin de aralarında olduğu yabancı Sınav puanı ile yerleşemeyen öğrenciler ise; il/ilçe öğrenci yerleştirme Bu şekilde yerletirilen öğrenciler öğrenim görmek istemediği okul |
(RT)