Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muş'un Bulanık İlçesine bağlı Cankurtaran (Gebola) Köyü'nde eğitim şebeke sorunu nedeniyle sürdürülemez halde. Köyde yaşayan 140 öğrenci, uzaktan eğitim döneminde çevrimiçi derslere girmek için "tepeleri aşmak" ya da köyün dışına çıkmak zorunda.
Bulanık'a 25 km uzaklıkta bulunan 1500 nüfuslu köyde sadece bir ilkokul var. Şebeke köy içinde hiçbir şekilde çekmiyor. Köyde her evde birden fazla öğrenci bulunuyor ve şebeke olsa dahi yeterli sayıda tablet olmadığı için her öğrenci derslerine girme imkanına erişemiyor.
Başvurular sonuçsuz
bianet'e konuşan Muhtar Cevdet Taşkın, "Kaymakamlığa defalarca başvuruda bulunuldu ama sonuç alınamadı. Keza farklı operatör şirketlerine de dilekçe yoluyla başvuru yapıldı ama yine bir sonuç çıkmadı" dedi.
Köyde bulunan öğrencilerin uzaktan eğitim boyunca derslere katılamadığını vurgulayan Taşkın, öğrencilerin ikinci dönem sınavlarını da iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Taşkın, köyde yaşayanların, geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağladıklarını belirtip "Veliler zaten maddi imkansızlıklarla boğuştukları için tablet telefon almaları zor. Yapabildikleri tek şey, çocukları motive etmek ve onlara internet paketi desteği sağlamak. Tabii şebeke sorunu olduğu için bu da boşa bir çaba!" dedi.
Kışın ayrı zorluk
Şebeke sorunu, öğrenciler için kış mevsiminde daha zorlayıcı bir hal alıyor. Çocuklar şebekenin nadir de olsa çektiği, evlerin olmadığı yüksek ve ıssız tepelere çıkmak zorunda kalıyor.
Dördüncü sınıf öğrencisi E.T. (9) köydeki çoğu öğrenci gibi nadiren derslerine girebildi ancak yeterli verimi alamadı. Okulunu çok özlediğini söyleyen öğrenci, "Uzaktan eğitimle okuldan çok uzaklaştım. Okuma hevesim kalmadı. İlk zamanlar okullar kapandığı için sevinmiştim ama böyle olacağını bilmiyordum" dedi.
Okuyan dört kardeşiyle evdeki tek tablet ve bir telefonla sırayla derslerine girebildiklerini söyleyen E.T., "Bazı günler şebekenin çektiği yerleri buluyoruz. Tepelere çıkıyoruz, yüksek yerlere. Ama kardeşlerim de olduğu için hepimiz derslerimize giremiyoruz" diye konuştu.
"Liseye böyle mi gideceğim?"
Sekizinci sınıf öğrencisi U.B. (14) ise yaşadığı zorlukları "Derslerime çok az girebildim. Arkadaşlarımdan ve derslerimden geri kaldım. Kendi imkanlarımla açığımı kapatmaya çalışıyorum ama yetmiyor. 'Liseye böyle mi gideceğim?' diye endişeleniyorum" dedi.
İ.M. (9) de şebeke sorunuyla beraber derslerine girecek bir tableti, bilgisayarı ya da akıllı telefonu olmamasından şikayetçi: "Bazen arkadaşlarımla gidiyorum. Onların tabletiyle derslere giriyorum ama çok az. Çünkü onların da dersleri var."
Acil durumlarda iletişim kurulamıyorŞebeke sorunu, köyde yaşayan yetişkinlerin yaşamlarını da zorlaştırıyor. Köy sakinlerinden Ferhat Sönmez, "Bugüne kadar şebeke sorunu nedeniyle defalarca uzaktaki arkadaşlarımla, akrabalarımla konuşmak için evimden uzak yerlere gitmek zorunda kaldım. Acil bir durumda şebekenin olmaması insanların hayatını da tehlikeye sokuyor" dedi. "Biz köy halkı olarak bu sorun yüzünden bazen önemli haberleri geç alıyoruz, dışardaki eş dost bize ulaşamıyor" diyen Mazlum Bayraktaroğlu da şöyle devam etti: "Acil bir hasta olması durumunda bazen ambulansla iletişim kurmak çok zor oluyor. Özellikle bu konuda sıkıntı yaşıyoruz." Ali Zengin ise "Okuyan iki kız çocuğum var. Onların daha iyi bir geleceğe sahip olmasını istiyorum. Fakat bu imkansızlıklar yüzünden ikisi de okuldan tamamen kopma noktasına geldi. Evimizde tablet yok, internet yok" diye konuştu. | |
(CA/DŞ)