Fotoğraf: Dilek Şen
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Boğaziçi Dayanışması, bir aydır okullarında devam eden rektör protestoları kapsamında düzenlenen sergide yer alan bir görsel gerekçe gösterilerek tutuklanan iki öğrenci için kampüsteki Güney Kapı'da bir araya geldi. Polis eyleme izin vermedi.
Öğrencilerin bir araya gelmesini engellemek isteyen polis, üniversite kapısı önünde barikat kurdu. Üniversitenin bulunduğu Hisarüstü'nde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Okula çıkan her sokağı kapatan ve sokak başlarında üst araması yapan polis, öğrencilerin Güney Kampüs'ten çıkmasına izin verilmedi. Güney Kapı'nın karşısıdaki binalara keskin nişancılar konuşlandı.
Okula çıkan her yolda barikat
Güney Kapı önünde bekleyen öğrencilerin slogan atması üzerine iki öğrenci gözaltına alındı. Öğrencilere desteğe gelen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın verdiği bilgiye göre, dayanışma için Güney Kapı'ya gelmek isteyen 70'i aşkın öğrenci Kuzey Kapı'da gözaltına alındı.
Desteğe gelen HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Dilşad Canbaz Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, öğrencilere gözaltı yapılmasını engellemek isterken polisle arbede yaşandı.
Öğrenciler bekliyor
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin dün yaptığı eylem çağrısına dair, bu sabah İstanbul Valiliği de bir açıklama yapmıştı.
Açıklamada Valilik, 5 Ocak'ta alınan kararla "pandemi gerekçesi" ile toplantı, miting, yürüyüş, oturma eylemi, forum, açık hava toplantısı, gösteri, basın açıklamasının bir ay süreyle yasaklandığını hatırlatıp "Şehrimizde büyük bir gayret ve özveriyle sürdürdüğümüz salgınla mücadelenin kesintiye uğramaması için, bütün vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz" dedi.
Açıklamada ayrıca "Güvenlik güçlerimiz, daima görevinin başındadır. Bugüne kadar her olayda olduğu gibi, bundan sonra da kanunların verdiği yetkiyle görev ve sorumluluklarını kararlılıkla yerine getirecektir" ifadeleri yer aldı.
Polis, Güney Kapı'ya barikatlardan ve üst aramalarından geçerek saat 16.50'de ulaşabilen öğrencilere "Yapmak istediğiniz eylem kaymakamlık makamınca yasaklanmıştır. Lütfen dağılın. Dağılmadığınız takdirde, emniyet güçleri tarafından müdahale edilecektir" anonsunu yaptı.
Öğrenciler ise tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle orada bulunduklarını belirtip "Kayyımlar gidecek, biz kalacağız" sloganı attı.
Kampüs ablukada
Kampüsün içindeki Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, okulun polis ablukasına alınmasının ve dışarıya çıkmalarının engellenmesinin sonra, Rektörlük binasının etrafında toplandı, "İstifa" sloganları attı. Öğrenciler, Melih Bulu ile görüşme talep etti. Kampüs içindeki özel güvenlikçiler ise öğrencilere sopalarla saldırdı.
Etiler'de buluştuğumuz anda polis saldırdı!
— Koç Dayanışması (@kudayanisma) February 1, 2021
Yıldız Dayanışması, Koç Dayanışması ve diğer dayanışmalardan 20'ye yakın arkadaşımız gözaltına alındı!
Baskılar, gözaltılar direnişimizi durduramayacak! Biz buradayız!
Tüm dayanışmaları #ArkadaşlarımızıSerbestBırakın demeye çağrıyoruz! https://t.co/FEoqxsbsuK
İzmir'de de gözaltı
Boğaziçi protestosuna İzmir Alsancak'ta yapacakları yürüyüşle destek vermek isteyen 9 Eylül Üniversitesi öğrencilerine, polis engel oldu ve 20'den fazla öğrenciyi gözaltına aldı. Dokuz Eylül Dayanışması, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"İzmir Öğrenci Dayanışması'nın çağrısıyla, Boğaziçi saldırılarına cevaben 17.00'da Alsancak ÖSYM önünde gerçekleştirilecek Onur Yürüyüşü'ne saldırı gerçekleşti. Alana geçen çok sayıda arkadaşımız işkenceyle gözaltına alınıyor.
"Arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına alanların saldırıları gözaltı aracında da devam ediyor. Bilinsin ki ne saldırıları, ne gözaltıları ne de tutuklamaları bizi demokratik üniversite mücadelemizden, lgbti+ söylemlerinizin karşısında durmaktan vazgeçirmeyecektir!"
Ne olmuştu?
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.
2002'de Sarıyer AKP İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi. İlk defa üniversite dışından bir rektör atandığını, bunun kabul edilemez olduğunu ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.
TIKLAYIN- Boğaziçi'nde öğrencilere biber gazıyla müdahale
Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.
Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
TIKLAYIN - Erbaş, Soylu ve Bulu hedef gösterdi, iki öğrenci tutuklandı
Protestolar kapsamında Güney Kampüs'te düzenlenen bir açık hava sergisinde yer alan Kabe görseline LGBTİ+ bayrakları ve Şahmeran resmi olması gerekçe gösterilerek beş öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciden ikisi, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklandı. İki öğrenciye de ev hapsi verildi. Bir öğrenci ise serbest bırakıldı.
"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler, mezunlar, çalışanlar ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyor.
TIKLAYIN - Akademisyenler ve öğrenciler: Birbirimizden güç alacağız
Melih Bulu kimdir?
Prof. Dr. Melih Bulu, 2016 ile 2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi'nde dekanlık ve rektörlük yaptı. 17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atanan Bulu, bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.
Bulu, 2010 ile 2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü'nde bölüm başkanlığı yaptı.
Aynı zamanda AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucularından biri olan Bulu, 2015'te AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı oldu.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği'nden 1992 yılında mezun olan Bulu, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı.
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(6): "Talebimiz iktidarın üniversitelerden elini çekmesi"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(5): Kampüs "garnizon komutanlığı gibi"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(4): "Liyakatin olmadığı yerde eğitim kalitesi düşüyor"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(3): "Akademik özerklikten vazgeçemeyiz"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(2): "Tüm bileşenlerimizle karşısındayız Melih Bulu'nun"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(1): "Demokratik olmayan bir ortamda bilgi üretilemez"
(DŞ)