Fotoğraf. Ruken Tuncel/bianet-arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Okulların yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte Covid-19 tespit edilen okul sayısına her gün bir yenisi ekleniyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim Sen) verilerine göre; vaka görülen eğitim kurumu sayısı 1220'ye ulaştı. Şu ana kadar 16 eğitim emekçisi yaşamını yitirdi.
Bugüne kadar 4 müdür, bir müdür yardımcısı, bir akademisyen ve 10 öğretmen yaşamını hayatını kaybetti. Sadece 14 eğitim emekçisi yüz yüze eğitimin yaygınlaştığı eylül ayından bugüne kadar gelen sürede yaşamını yitirdi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Diyarbakır Kayapınar Ahmed-i Hani Lisesi'nde öğretmen Cengiz Tekdal'ın Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Aytekin Aydoğan, bianet'e yaptığı açıklamada, her okuda vaka sayısının farklı olduğunu söyledi ve ekledi: "Bize ulaşan bilgilere göre 1220 eğitim kurumunda vaka var. Okullarda tanı ve temaslı sayısı sürekli değişiyor. Bir okulda tanı alan öğrenci ve eğitim emekçisi sayısı 70-80'i bulurken, bir başka okulda 30 kişi olabiliyor. Bu sürekli bir değişkenlik gösteriyor ve artıyor."
"Sınıf mevcudu 15'i geçiyor"
Okullarda alınan salgın tedbirlerinin yeterliği olmadığını dikkat çeken Aytekin Aydoğan, "Yüz yüze eğitimi konuşurken 30 milyon bir nüfustan söz ediyoruz. Okulların güvenli olduğu söylenerek durum idare edilemez arkadaşlarımızı kaybediyoruz.
Bakan, okullardaki salgın öncesi ve şu anki farkı açıklasın. Sınıf mevcudu 15'i geçmeyecek denildi ama geçti. Ortak kullanım alanlarında hiçbir önlem tedbir yok. Maske dezenfektan karşılanmıyor. Önlemler plansız kontrolsüz şekilde yürütülüyor" dedi.
"TTB'nin kapanma çağrısına kulak verilmeli"
Salgındaki vaka arttışıyla birlikte yapılan kapanma çağrılarına değinen Aytekin Aydoğan, şöyle devam etti: " Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların çarşıdan pazardan daha güvenli olduğunu söylüyor. Bu bilim dışı bir açıklama, hangi verilere dayanarak böyle bir açıklama yapabiliyor.
"Salgının yayılımı her gün artıyor. Yüz yüze eğitim çok önemli hiçbir şekilde uzaktan eğitim ile karşılaştırılamaz ama bu şekilde öğrencilerin, öğretmenlerin ve toplumun sağlığını hiçe sayarak eğitim yapılmaz.
"Yüz yüze eğitime geçildiği zaman fiziksel hareketlilik azaltılmalıydı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve tüm bilim insanlarının önerileri bu yöndeydi ama Türkiye’de bu konuda ekonomik kaygılar nedeniyle hiçbir kısıtlamaya gidilmedi. Salgın her gün giderek yayılıyor ama biz ne genel vakaları ne de okullardaki vakaları net bir şekilde biliyoruz.
"MEB acil şekilde okullardaki durumu açıklamalı, süreci tüm özneleriyle birlikte yürütmeli. Ayrıca Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) acil kapanma çağrısı var. Veriler açıklanmalı ve adımlar atılmalı aksi halde okullardaki durum çok daha vahim bir boyuta ulaşacak." (RT)