* Fotoğraf: Pixabay
Covid-19 salgının Türkiye'de görülmesinin ardından sağlık ve ekonomi gündeminden sonra en çok tartışılan konu eğitim oldu.
"Okullar açılmalı mı, açılmamalı mı?" salgının görüldüğü mart ayından bu yana ebevenyler, eğitimciler ve hekimler tarafından tartışılıyor.
Bu tartışmalar devam ederken 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimde ders zili çaldı, ardından kademeli olarak 21 Eylül'de birinci ve ana sınıflar, 12 Ekim'de ilkokul 2, 3, 4. sınıflar, köy okulları, 8. ve 12. sınıflar ile özel gereksinimli öğrenciler, 2 Kasım'da ise 5 ve 9. sınıflar yüz yüze eğitime başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitimde yaşanan erişim sorunları nedeniyle yüz yüze eğitime geçti ancak eğitimde yaşanan sorunlar katlanarak devam ediyor.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim Sen) verilerine göre şu ana kadar 1053 okulda vaka görüldü. Vaka görülen okul ya da sınıflar kapatıldı.
Peki, vakaların gün geçtikçe arttığı Türkiye'de eğitim nasıl devam etmeli, okullar virüsün bulaşmasında ne kadar etkili? Eğitim yüz yüze devam etmeli mi yoksa okullar kapatılmalı mı?
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan ve Viroloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, okulların açılması tartışmalarını bianet'e değerlendirdiler.
Etiler, eğitimin toplum sağlığının önemli belirleyicisi olduğunu söylüyor ve eğitimdeki sorunların gelecek nesiller arasında eşitsizlikler yaratacağını vurguluyor.
Okulların açılmasında risk olup olmadığı noktasında bir netlik olmadığını belirten Badur, ise; "Yurt dışında da bu konuda henüz bir standart sağlanmadı" diyor. Bozdoğan da her gün 15-20 okuldan vaka bildirimi aldıklarına dikkat çekiyor.
Bozdoğan: Her gün 15 vaka öğreniyoruz
"24 Ağustos'ta bu yana 1053 okul aşkın okulda vaka tespit edildi. Her gün 15-20 okuldan vaka bildirimi alıyoruz. Ya okulların tamamı kapatılıyor ya da sınıf karantinaya alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, salgının sadece sağlıkla ilgili değil eğitimle ilgili de başka eşitsizliklere neden olmaması için merkezi şekilde önlem almak yerine okulları ve sınıfları kapatarak süreci yürütmeye çalışıyor.
"Bakan'a göre eğitim devam ediyor"
"Bakanlık, kamuoyunda okulları açmış ve sorunsuz şekilde okulların devam ettiği algısı yaratıyor ancak durum öyle değil. Sürekli olarak bazı okullar açılıp kapanıyor. Yani alandaki eğitim öğretim faaliyeti çok kontrolsüz ve çok düzensiz şekilde devam ediyor, bunu takip etmek de mümkün değil. Geçtiğimiz günlerde Cunda Adası'nda bir meslek lisesinde okul müdürü dahil 5 idareci karantinaya alındı. O okulda eğitimi kimin sürdüreceği belli değil ama Bakan'a sorulduğunda eğitim devam ediyor.
"Artık sorun kalmadı sanılıyor"
"Kamuoyunda sorunlar artık görünmez hale geldi. Okullardaki sağlık ve eğitimle ilgili sorunlar devam ediyor ama görünmüyor. Okullarda tam bir kaos yaşanıyor, kronik hastalığı olanlar ya da velileri tarafından okula gönderilmeyen çocuklar haftada sadece 6 saat uzaktan eğitim alıyor.
"Alan darmadağın her gün her okulda ya yeni bir vaka ya temaslı ya da başka bir sorun var. Pozitif vakanın çıktığı sınıflar karantinaya alınıyor ama eğitim uzaktan devam etmiyor fakat sınav takvimi de işliyor. Bütün bu sorunlar yaşanırken Bakan'a batığınızda her şey sorunsuz işliyor gibi görülüyor.
Etiler: Eğitim sağlığın belirleyicisi
"Çocuklar arasında bulaşma daha az ama tek sorun okulların açılması değil. AVM'ler açık, camilerde ibadet yapılıyor, pazarlar açık, toplu taşımalar seyreltilse de hala yoğun yani hayat normal akıyorken; sadece okulları tartışmak doğru değil.
"Ekonominin çok önemli olduğu söylenerek hiçbir yer kapatılmıyor. Ama okullar kapalı tutuluyor. Ayrıca belli bir gelir seviyesinin üstündeki aileler, özel okullarda uzaktan eğitim daha iyi verildiği için çocuklarını özel okullara kaydırdılar. Kamu okullarına gidenler ise alt-orta kesim. Dolayısıyla geleceğe doğru bir eşitsizlik zemini oluşuyor. Eğitim, toplum sağlığının önemli bir belirleyicisi çok boyutlu düşünmek gerekiyor.
"İstanbul için acil eylem planı yapılmalı"
"Ayrıca şu an İstanbul'da ciddi artış var. Sokakta aktif nüfus çok fazla İstanbul için acil eylem planı yapılması gerekiyor. İstanbul için tekrar kapanma gündeme gelmesi gerekiyor. Her yerin kapatılması değil belki ama nelerin nasıl kapatılması gerekiyor, bunu konuşmak gerekiyor. İstanbul için aşamalı bir kapatılmaya gidilebilir, okulların eğitime devam etmesi için bu gerekli. Eğitim sağlık kadar önemli bunu unutmamak gerekiyor.
Badur: Henüz standart sağlanmadı
"Okulların açılmasında risk var diyen de var, yok diyen de var. Yurt dışında da bu konuda henüz bir standart sağlanmadı. Mesela İsrail okulları açtı, baktı ki hastalık çok yayılıyor, sonra tekrar kapattı.
"Okullar açıldığı için vakalar arttı diye düşünüldü ama değil. Okulların açılmasıyla birlikte diğer önlemler de gevşetildi o nedenle vakalar arttı. Direk okulların açılmasıyla hastalıkta bir artış olur mu, bunu gerçekten hiç kimse bilmiyor.
"Önlemler çok önemli"
"Bazı ülkeler okulların açılmasının riskli olduğunu söylüyor bazıları ise hiçbir riskin olmadığını söylüyor. Okulları açarken aldığınız önlemler çok önemli. Servisler ve kantinlerdeki temas önemli. Sınıflar iyi havalandırılıp öğrenci sayısı düşürüldüğünde, öğrencilerin teneffüslere çıkışlarında düzenleme yapıldığında sorun olmuyor.
"Ayrıca çocukların ebeveynlere virüs taşıması durumu Covid-19’da çok görülmüyor. Daha çok öğretmenler, okuldaki diğer yetişkin görevliler çocuklara bulaştırıyor. Çocukların arasında yayılma çok fazla yok ama bu hiç risk yok anlamına gelmiyor. (RT)