Munzur Üniversitesi’nde iki dönemdir rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Ubeyde İpek’in görevi boyunca yaptığı usulsüzlükler devam ediyor.
2018 yılında kardeşi Seda İpek Gündüzalp için iki akademik kadro ilanı birden açtırıp kazanmasını sağlayan Rektör İpek, doktora denkliği almayan Şehmus Kurtuluş’u 5 yıldır öğretim üyesi olarak usulsüz şekilde çalıştırdı. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) durumu tespit ettikten son Kurtuluş'un görevinin sonlandırılmasını istedi.
Rektör İpek, mecburi hizmeti devam Kurtuluş’u geçtiğimiz hafta Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programına öğretim görevlisi olarak atadı.
"Yakınlarını ve hemşerilerine kadro açıyor"
bianet’e konuşan haber kaynakları, Rektör İpek’in hemşericilik yaptığını ve üniversitenin akademik kadrosunun büyük çoğunluğunun Elazığlılardan oluştuğunu söylediler:
“Üniversitede kadro bekleyen akademisyenler yerine memleketi Elazığ’dan görevlendirme ile öğretim elemanı getiriyor. Burada kadro bekleyen akademisyenleri değil, kendi yakınlarını ve hemşerilerine kadro açıyor. Elazığlı olmayan akademisyenlerin Munzur Üniversitesi’nde kadro alma şansı yok.
"Rektör her istediğini yapıyor"
“Birçok öğretim görevlisi kendi alanı dışında çalışıyor, birçoğu derslere girmeden maaşlarını alıyor. Liyakatsız atamalar yapılıyor, akraba ve hemşeri olmayan akademisyenlere mobbing uygulanıyor. Üniversite, rektörün ve etrafındaki birkaç kişinin insafına bırakılmış durumda. Kimlerin kadroya alınacağına bu kişiler karar veriyor.
"Kimsenin Munzur Üniversitesi'ni umursadığı yok, rektör de tanrı gibi her istediğini yapıyor. Üniversite hemşericiliğe kurban ediliyor. Eğitim ve bilim adına hiçbir şey yapılmıyor. Bu kadar usulsüzlük var, YÖK tespit ediyor ama hiçbir şey yapılmıyor.”
Rektör İpek görevi boyunca neler yaptı?
Yükseköğretim Kurumu tarafından denklik almayan Şehmus Kurtuluş’u 5 yıldır öğretim üyesi olarak usulsüz çalıştırdı ve YÖK durumu tespit edince Şehmus Kurtuluş’u Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programında öğretim görevlisi olarak atadı.
Rektör İpek, geçtiğimiz Aralık ayında ise 2 yıldır boş kalan İletişim Fakültesi Sekreterliği görevine Açıköğretim Fakültesi mezunu olan 10 yıllık makam şoförü Yunus Başarır’ı atadı.
2018 yılında kardeşi Seda Gündüzalp’i de Pertek Meslek Yüksekokulu’nda öğretim üyesi kadrosuna atadı ve bölüm başkanlığı tahsis etti. Kardeşinin kadrosunu garantilemek için eş zamanlı olarak Çemişgezek ilçesinde bulunan Meslek Yüksek Okulu’nda ilanı çıkardı. Bu durum çok kez basına yansımasına rağmen, İpek hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
Aynı dönemde yeğeni Elif Kılıç Sezer için de Mühendislik Fakültesi Elektrik/Elektronik Bölümü’nde araştırma görevlisi kadrosu açtı.
2018’de öğrenci alımı yapılmayan Mühendislik Fakültesi’ne bağlı Biyo Mühendislik, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği bölümleri kapatıldı. Bu bölümlerde yer alan yaklaşık 40 öğretim görevlisinin, kapatmalarla birlikte başta Meslek Yüksek Okulu olmak üzere üniversitenin çeşitli bölümlerine kadroları aktarıldı.
Mühendislik fakültesinde var olan bölümlerdeki öğrenci sayısında ise yüzde 65 oranında düşüş oldu. 2018’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden ekonometri, iktisat, işletme, maliye, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler bölümleri de kapandı. Bu bölümlerdeki öğretim görevlilerinin ne yaptığı, hangi bölümlere aktarıldığı hakkında bilgi alınmazken, söz konusu görevlilerin düzenli olarak maaşlarını aldığı iddia edildi.
Üniversite kadrosunda 14 profesör görev alırken dekanlık/müdürlük gibi idari görevlere 2 ya da 3 profesöre atadı. Fırat Üniversitesi’nden görevlendirme yoluyla profesör getirdi. Dekanlık ve müdürlük gibi üst düzey görevlere çoğunlukla Elazığlı akademisyenleri yerleştirdi. Bu profesörlere, çok sayıda idari görev verdi.
Fethi Yılmaz, Erdal Açıkses, Mustafa Dörücü Elazığ Fırat Üniversitesi'nden görevlendirme ile getirildi.
Ülkü Özbey, Sağlık Bilimleri, Güzel Sanatlar, İletişim ve Beslenme ve Diyetisyenlik bölümleri dahil alanı dışında birçok görevi bulunuyor.
(RT)