IPS İletişim Vakfı/Atölye BİA’nın düzenlediği podcast atölyesi, 16-17 Mayıs’ta online olarak gerçekleşti.
Atölyeyi, Medyapod Podcast Akademi eğitim koordinatörleri İlkan Akgül ve Uraz Kaspar yürüttü. Zoom üzerinden gerçekleşen atölyeye aralarında gazeteci ve podcasterların olduğu yaklaşık 44 kişi katıldı.
Atölyenin 16 Mayıs cumartesi gerçekleşen ilk gününde Akgül, Medyapod’un işleyişi ve podcastlerine dair bilgi paylaştı; podcast mantığına ve teorisine değindi.
Fark yaratın
Akgül, podcast hazırlarken ilk olarak şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:
*Podcastinize bir logo bulun. Logoda mümkünse mikrofon simgesi olmasın. 3-4 kelimelik kendinizi ifade eden kavramlarla logonuzu açıklayın. Bu görselin sosyal medya versiyonları da olsun. Bunun için Canva gibi programları kullanabilirsiniz.
*Podcaste başlarken, laf kalabalığından ve gereksiz esprilerden uzak durun, süreyi aşırı uzun tutmayın ve verdiğiniz sözü tutun.
*Podcasti hazırlarken “Dinleyici sizi neden dinlesin?” bu soruya yanıt verin. Yani fark yaratın. “Sizi diğer programlardan ayıran ne?”, “Yeteri kadar zaman ve kaynağınız var mı?” bu sorulara yanıt veren içerik üretmeniz de fayda var.
Podcastinizi duyurun
Atölyenin ikinci gününde podcast hazırlamanın teknik boyutuna değinildi. Kaspar, “Podcast hazırlamak için pahalı ekipmanlara ihtiyaç var mı?” başlıklı sunumunda teknik bilgileri ve podcast araç çantası önerilerini sıraladı. Kaspar özetle şunları belirtti:
*Podcastiniz için ayrı e-posta adresi ve ayrı sosyal medya hesapları alın. Mutlaka birden fazla kez podcastinizi duyurun. Sosyal medyada podcastinizi duyurmaktan çekinmeyin.
*Zoom gibi programlarda yaptığınız görüşmeyi ses kaydı olarak da kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca zencastr ve ringer gibi siteleri de deneyebilirsiniz. Bu sitelerden ilki pandemi nedeniyle kayıt etme süresini ve konuk sayısını sınırsız hale getirdi. Ringer ise 30 gün boyunca ücretsiz kullanılabiliyor.
*Ayrıca üç-dört kişiyle söyleşi yapıp ayrı ayrı veya tek bir ses olarak kayıt alabiliyorsunuz.
*Aldığınız sesleri adobe audion ve audacityteam gibi sitelerinden montajlayabiliyorsunuz. Sesteki bozuklukları ve kulağı rahatsız eden hapşurma ve hıçkırma gibi detayları temizlemeniz öneriliyor.
*Mikrofon olarak boya by – m1 ve rode smart lav önerildi.
*Son olarak Spotify’a podcastinizi yüklerken nelere dikkat edilmesi gerektiği anlattı. Spotify üyeliğiniz varsa bile ayrı bir hesap almanız gerektiği söylendi.
İkinci günün sonunda gazeteci Seçil Türkkan da kendi podcast deneyimini anlattı. Medyapod’da “Devam filmi” adıyla podcast yapan Türkkan’ın sunumunun ardından atölye sona erdi.
(
Uraz Kaspar 10 yıla yakın süredir Yeditepe Üniversitesi GSF bünyesinde, Takı Tasarımı ve Tekstil Endüstrisinde Organizasyon derslerini vermektedir. Sektörde uzun yıllar tasarımcı olarak hizmet verdikten sonra, yazılı ve işitsel medya alanlarında çalışmalar yapmakta ve eğitimler verme olan Uraz Kaspar 1 yıldır Medyapod bünyesinde "Selobant" isimli kültür-sanat podcast programını yürütmekte ve Podcast Akademi bünyesinde eğitimler vermeye devam etmektedir. İlkan Akgül Uzun yıllardır içerisinde bulunduğu reklam sektöründe birçok siyasi parti ve STK ile çalıştı, çeşitli platformlarda editörlük görevi üstlendi. Medyapod ağında yayınlanan ShortCAST isimli programı ve platformun eğitim koordinatörlüğünü yürüten İlkan Akgül halen çeşitli mecralara içerik üretmeye devam ediyor. |
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılı boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. 2020 yılı başlangıcında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(EMK)
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.