Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un dün ana hatları açıklanan yeni ortaöğretim eğitim sisteminin ayrıntılarını bugün kamuoyuyla paylaştı.
Bakan Selçuk, liselere yeni eğitim modeline ilişkin, "Bu sistemin ilk sınavı, 2024 yılında yapılacak." dedi.
TIKLAYIN - Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Açıklandı
Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen 'Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Bakan Selçuk, yeni sistemin ilk olarak 2020-2021 eğitim öğretim döneminden itibaren 9'uncu sınıflarda uygulanmaya başlayacağını ve diğer basamaklarda yeni sisteme kademeli bir geçiş olacağını aktardı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ortaöğretim tasarımıyla ilgili çalışmayı sadece bir ders çizelgesi olarak görmenin mümkün olmadığını söyledi.
"Bu Türkiye'nin bir gelecek projesi, bir ekonomi projesi, bir sosyal hayat projesi."
2023 Eğitim Vizyon Belgesini hatılatan Selçuk şöyle devam etti:
"Ortaöğretim tasarımından söz ettiğimizde, okul profili değerlendirme, tasarım beceri atölyeleri, e-portfolyo, e-rehberlik ve benzeri birçok proje, mesleki eğitimde yaptığımız birçok proje aslında bu vizyonun parçaları. Bu parçaların da her birisinin birbiriyle bir bağlantısı var. Yani birbirini tamamlayıcı etkiye sahipler. Bu çok önemli."
Ziya Selçuk, Yeni ortaöğretim modeline ilişkin, "Çok yüksek bir katılımla hazırladık bunu. Öğretmenlerimize, çocuklarımıza, gençlerimize sorduk. Bu Türkiye'nin 2030-2040'larda, 2053'te nasıl bir fotoğrafa ihtiyacı olduğuyla ilgili bir mesele." diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen yeni eğitim modelinde;
- Ders sayısı, 9. sınıfta 8'e, 10. sınıfta 9'a, 11. sınıfta 9'a, 12. sınıfta 7'ye düşürüldü.
- Yeni modelde, Akademik Gelişim Programı adıyla bütüncül bir yapıya kavuşturulan akademik dersler, Anadolu Liseleri için 9-11. sınıflarda 35, 12. sınıflarda ise 24 ders olarak planlandı.
- Lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı 35 saati Akademik Gelişim Programı, 5 saati Hayal-Etkinlik-Yaşam temalı çalışmalar olmak üzere 40 saat olarak planlandı.(AÖ)