Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara 18. İdare Mahkemesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisiyken ihraç edilen Cenk Yiğiter’in sınavını kazandığı İletişim Fakültesi’ne kayıt yaptırmasını engelleyen yönetmelik değişikliğinin iptaline karar verdi.
Yiğiter, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Ankara Üniversitesi'nde KHK'lıların lisans öğrencisi olmasını yasaklayarak eğitim hakkını ihlal eden yönetmelik maddesi mahkemece iptal edildi. Böylece 2 yıl sonra AÜ İLEF öğrencisi oluyorum. Yönetmelik'in altında imzası olan tüm yöneticiler, tüm senato üyeleri, utanın!
“Bu Anayasa'ya, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı yönetmelik değişikliğinin altında imzası olan biri anayasa hukuku profesörü iki hukuk profesörü var. Merih Öden ve Muharrem Özen. Ayrıca utanmaları gerekiyor. Mahkeme kararından iki gram hukuk öğrenirler belki.
“Ayrıca, bu davaları sendikam Eğitim Sen ile birlikte, Av. Asuman Tokgöz Sucu vekaletinde açtık ve kazandık. Hem sendikama hem meslektaşıma tüm KHK'lılar adına teşekkür ederim.”
Mahkeme: “Herkes eğitim hakkına sahiptir”
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, mahkemenin gerekçeli kararında, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin “Herkes eğitim hakkına sahiptir” ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmüne işaret edildi.
Ankara 18. İdare Mahkemesi, Yiğiter’in öğrenci olarak kabul edilmemesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Mahkeme kararında şu hukuki değerlendirme yapıldı:
“Dava konusu yönetmeliğin dayanak alındığı 2547 sayılı Kanun’da (Yükseköğretim Kanunu) Kanun Hükmünde Kararnamelerde, görev yaptığı yükseköğretim kurumundan çıkarılan kamu görevlilerinin, çıkarıldığı kurumda lisans öğrencisi olamayacağına ilişkin kısıtlama içeren herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Dava konusu Yönetmeliğin 5. maddesinin yedinci fıkrasında yer alan ‘...Üniversite personeli iken kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir’ ibaresinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
Ne olmuştu?
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku’nda araştırma görevlisi olarak görev yapan Yiğiter, barış bildirisine imza attığı gerekçesiyle 2017’de, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç eidldi.
2017 yılı yaz ayında yapılan üniversite sınavına giren Yiğiter, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü kazandı.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin kayıt sistemi ise Yiğiter’e “Kayıt olma hakkınız yoktur” diye uyarı verdi.
LYS sonuçlarının açıklandığı gün olan 8 Ağustos’ta Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde değişikliğe gitmiş, yönetmeliğin kayıt ve kabul işlemleri bölümüne "kamu görevinden çıkartılmamış olmak" şartı getirmişti.
bianet’e konuşan Yiğiter, liseden 1997’de mezun olduğu için Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) veri tabanında olmadığını ve bu nedenle e-devlet sisteminden lise mezunu olduğunu kanıtlaması için okula bizzat giderek kayıt yaptırması gerektiği bilgisini aldığını söyledi. Ancak Yiğiter’in okulda kayıt işlemlerini yaptırabilmesi için öncesinde Ankara Üniversite’sinin sayfasına girerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarasıyla öğrenci numarası alması gerekiyordu. Üniversitenin sistemi, yönetmeliğin yayınlandığı tarihten önce tercihlerini yapan Yiğiter’in kaydını engelledi.
Yiğiter, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kılavuzuna göre tercihlerini yaptığı için Ankara Üniversitesi’nin 8 Ağustos 2017’de çıkarttığı bu yönetmeliğe dair kılavuzda herhangi bir bilgi yoktu. Dolayısıyla yönetmeliğin geriye dönük uygulanması söz konusu.
Yiğiter de idare mahkemesine söz konusu yönetmeliği ilgili maddesinin iptali için dava açtı. İdare Mahkemesindeki yargılama devam ederken Ankara Üniversitesi, yönetmelikte yer alan “Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretim kurumlarından çıkarılma cezası almamış veya herhangi bir nedenle kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” hükmünü, “Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretim kurumlarından çıkarılma cezası almamış ya da Üniversite personeli iken kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” şeklinde değiştirerek Yiğiter’in öğrenci olmasını tamamen engelledi.
Ankara 18. İdare Mahkemesi de yönetmelikte yer alan “Üniversite personeli iken kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” ifadesini iptal etti.
Yiğiter, hocayken atıldığı okula öğrenci olarak geri dönme hakkı kazandı. (AS)