Nüfusbilim Derneği’nin bu yıl ilkini verdiği Ferhunde Özbay Makale Ödülü akademisyen Leyla Bektaş Ata’ya verildi. bianet yazarlarından olan Bektaş-Ata “Gecekondu Mahallelerinde Süreğen Göçmenlik Halleri” başlıklı çalışmasıyla ödüle layık görüldü.
8 Nisan 2015’te kaybettiğimiz Prof. Dr. Ferhunde Özbay, Nüfusbilim Derneği’nin üyesiydi ve Türkiye’nin ilk demograflarından biriydi.
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi olan Ferhunde Özbay nüfusbilim, göç, aile, kadın emeği, kent, sosyal tarih alanlarında Women, Family and Social Change (1990), Küresel Pazar Açısından Kadın Emeği ve İstihdamı: Türkiye Örneği (1998), Türkiye’de Evlatlık Kurumu: Köle mi Evlat mı? (1999), Türkiye’de Nüfus ve Kalkınma (2001) ve makalelerinin derlendiği Dünden Bugüne Aile, Kent ve Nüfus (2015) gibi birçok çalışmaya imza attı.
Nüfusbilim Derneği’nden yapılan açıklamada Ferhunde Özbay adına ödül verme nedenlerini şöyle belirtildi:
“Ferhunde Özbay her zaman genç bilim insanları ile birlikte düşünen, tartışan ve üreten bir akademisyen olmuştur. Onun ‘genç akademisyenlere özgür düşünme ve özgüven verme’ düşüncesinden hareketle, Nüfusbilim Derneği olarak Türkiye'de nüfusbilim alanına katkı sağlayan genç sosyal bilimcileri teşvik etmek amacıyla makale ödülü vermeye karar verdik.”
Dernek 2017 Aralık ayında yarışma için çağrı metnini duyurdu. Leyla Bektaş Ata’ya ödülü, 17 Kasım 2018’de yapılacak Nüfusbilim Derneği 8. Olağan Genel Kurulu’nda takdim edilecek.
Prof. Dr. Ferhunde Özbay hakkındaAkademisyen, araştırmacı, yazar. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi olan Özbay, nüfus bilimleri, göç, aile, ev içi emek, sosyal tarih gibi konularda çalıştı; feminist çalışmalara katkıda bulundu. 1944’te Ankara’da doğdu. Çocukluğu Ankara’da geçti. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü'nde birlikte çalıştığı hocası Prof. Dr. Nusret H. Fişek’in 1992’deki ölümünün ardından şöyle yazmıştı: “Bilimde yaşa ve titre göre hiyerarşi olmaması gerektiğini, özgür bir düşünme ve tartışma ortamının ne kadar geliştirici olduğunu öğrendim. Gençlere öz güven vermenin başka bir yolunun olmadığını öğrendim. Şimdi bu öğrendiklerimi öğrencilerime aktarmaya çalışıyorum ve yaşım ilerledikçe genç kuşaklarla tartışmanın bana da ne kadar yararlı olduğunu görüyorum.” Özbay’ın bianet’te de “1930'lardan 2012'ye Nüfus Mühendisliği” ve “Çerkes Göçüyle Tetiklenen Evlatlık Uygulamaları” başlıklı iki makalesi yayınlandı. Ferhunde Özbay 8 Nisan 2015'te hayatını kaybetti. Eserlerinden bir seçkiTürkiye’de Nüfus Hareketleri, Devlet Politikaları ve Demografik Yapı, Özbay F. ve diğerleri, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. Ankara. 1-69. (2002) “Evlerde Elkızları: Cariyeler, Evlatlıklar, Gelinler”, Feminist Tarihyazımında Sınıf ve Cinsiyet, Leonore Davidoff, Ayşe Durakbaşa (eds.), İstanbul: İletişim. (2002) “Gendered Space: A New Look at Turkish Modernisation“ Gender & History. Leonore Davidoff et al. (eds.) Blackwell, Oxford. (2000) Türkiye’de Evlatlık Kurumu: Köle mi Evlat mı? Boğaziçi Üniv. Yayınevi: Istanbul. 42 s. (1999) |
Leyla Bektaş Ata hakkındaAkademisyen, yazar. Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri Doktora Programı’nda kent ve mahalle deneyimi üzerine çalışıyor. Kent çalışmaları, kent haberciliği, gündelik hayat, mekân deneyimi ve anlatı, etnografi, otoetnografi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Yazıları bianet'te yayınlanıyor. |