Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) önerdiği adaylar arasından 14 kamu üniversitesine rektör atadı.
YÖK sekiz üniversitedeki rektör seçimlerinde 2. veya 3. sıradaki adayı liste başında önermişti. Erdoğan YÖK’ün liste başında gösterdiği bu adaylardan yedisine onay verdi. Böylece yedi üniversitedeki seçimlerde en çok oyu alan rektör adayı atanamadı.
Adnan Menderes, Balıkesir, Celal Bayar, Gebze Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Mersin ve Mustafa Kemal Üniversitelerinde üniversitedeki seçimlerde en yüksek oyu almayanlar rektör olarak atandı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Sakarya, Bülent Ecevit, Gaziosmanpaşa, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Kafkas Üniversitesi rektörlerinde değişiklik olmazken sekiz üniversitenin rektörü değişti.
14 rektör hakkındaki bilgiler şöyle:
Adnan Menderes Üniversitesi, Prof. Dr. Cavit Bircan
Cavit Bircan, 1993 yılında Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilim ve Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1995 yılında burs kazanarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Ohio State Üniversitesinde Yüksek Lisans ve 1997 yılında da Doktora eğitimine başladı. “Effect of viscosity on dielectric properties in salty and non-salty food systems” isimli Yüksek Lisans çalışmasını 1997 yılında, “Determination of protein denaturation and other conformational changes using dielectric properties utilizing a frequency sweep at different temperature” isimli çalışmasını 2001 yılında tamamladı. 2002 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’ne Yardımcı Doçent olarak atandı, 2006 yılında doçent ünvanını aldı. 2011 yılından beri aynı bölümde profesör olarak görev yapıyor.
2011-2013 yılları arasında rektör yardımcılığı yapan Bircan, 2003’ten itibaren Gıda Mühendisliği bölüm başkanlığı görevini yürütüyor. Gıda güvenliği, gıda kimyası ve gıda toksikolojisi alanlarında çalışmaları var.
Balıkesir Üniversitesi, Prof. Dr. Kerim Özdemir
1953 yılında Sındırgı (Alacaatlı)’ da doğdu. Orta, Lise ve Üniversite öğrenimini Ankara’ da tamamladı. 1976 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Doktora çalışmasını da İstanbul Üniversitesinde tamamladı.
Çalışma hayatına 1977 yılında Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı olarak başladı. 1978 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde asistan oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi ve yardımcı Doçent olarak görev yaptı. Sakarya Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümünde Doçent oldu (1998).
2000 yılı başında Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İ.İ.B.F.) İktisat Bölümünde Doçentlik kadrosuna atandı. Aynı Fakültede 2004 yılı başında profesör oldu.
10 Eylül 2009 tarihli YÖK Genel Kurulu toplantısı kararı ile Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne Dekan olarak atandı.
Celal Bayar Üniversitesi, Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi
Kemal Çelebi 1958 yılında Manisa’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Manisa’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümünden 1980 yılında mezun oldu.
1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Manisa Maliye Muhasebe Yüksekokulu Maliye Bölümünde araştırma görevlisi olarak akademik meslek hayatına başlayan Çelebi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Yüksek Lisans Programından “Bölgesel Kalkınmada Teşvik Edici Vergi Politikası ve Planlı Dönem Türkiye Uygulaması” konulu tezi ile 1986 yılında mezun oldu. Aynı Enstitünün Maliye Doktora Programını “Kamusal Tercihler ve Kamu Ekonomisinin Genişliği-Türkiye Örneği” adlı tezi ile bitirerek 1991 yılında Maliye Doktoru unvanı aldı.
Celal Bayar Üniversitesi (C.B.Ü.) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünde 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1998 yılında Doçent ve 2004 yılında Profesör oldu. Halen Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Maliye Bölüm Başkanı olarak görevini sürdürüyor. Prof. Dr. A. Kemal Çelebi aynı zamanda 2008 yılından itibaren uluslararası hakemli dergi statüsünde olan C.B.Ü. İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisinin yayın hayatına başladığı 1995 yılından beri editörlüğünü yürütüyor.
Gebze Teknik Üniversitesi, Prof. Dr. Haluk Görgün
1973 yılında İstanbul’da doğan Haluk Görgün, 1995 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik- Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1998 yılında aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans öğrenimini tamamladı. 2003 yılında ‘Nonlinear Observer Design for Fuel Cell Power Systems’ başlıklı doktora teziyle doktora eğitimini Rensselaer Polytechnic Institute, New York, Amerika Birleşik Devletlerinde tamamladı. Doktora mezuniyetinin ardından University of Connecticut’ta 2004-2005 yılları arasında doktora sonrası bilimsel çalışmalarda bulundu.
2005 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik- Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümünde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında Doçent unvanını aldı, 2008-2009 yılları arasında Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik- Elektronik Fakültesi, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği kurucu bölüm başkanı olan Dr. Haluk Görgün, 2009-2013 yılları arasında Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölüm başkanlığı görevini sürdürdü. Bölüm Başkanlığı süresince İngilizce lisans programı, Ingilizce Yüksek Lisans programı, Tezsiz 1. Eğitim Yüksek Lisans programı, Tezsiz 2. Eğitim yüksek lisans programı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile ortak Tezsisz Yüksek Lisans programlarının kuruculuğunu yaptı.
Haluk Görgün 2007-2010 yılları arasında Avrupa Birliği 7 Çerçeve Programı Enerji Alanı Türkiye Delegeliği görevinde bulundu. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark, BAP Koordinatörlüğü, Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyeliklerinde bulunan Görgün 2010-2013 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü görevini yürüttü. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür yardımcılığı görevinin ardından Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak üniversitesine hizmet verdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Yönetim Rektör yardımcısı olarak çalışan Dr. Haluk Görgün 2013 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Asoşiye üyesi olarak verdi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Prof. Dr. Durmuş Deveci
Prof. Dr. Durmuş Deveci 1964 yılında Adana ili Karaisalı ilçesinde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Adana'da, liseyi Osmaniye'de tamamladı.1988 yılında Çukurova Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalında Yüksek Lisansa başladı. Daha sonra Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi oldu. Doktora eğitimin Birmingham Üniversitesinde tamamladı. Cumhuriyet Üniversitesi'nde önce Doçent sonra Profesör olan Prof. Dr. Durmuş Deveci 2010 yılı Mayıs ayında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi’nde göreve başladı. Mayıs 2011 ile Haziran 2014 yılları arasında KSÜ Tıp Fakültesi dekanı olarak görev yaptı.
Mersin Üniversitesi, Prof. Dr. Ahmet Çamsarı
1972 yılında Kahramanmaraş’da doğdu. İlk ve Orta eğitimini burada tamamladı. Lise eğitimini 1990 yılında Gaziantep Fen Lisesi’nin üçüncü mezunlarından olarak tamamladı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. 1996 yılında buradaki eğitimini tamamlayarak Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kardiyoloji İhtisasını tamamladı.
2001 yılı başında uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra yaklaşık bir yıl boyunca Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştı. Aynı yıl sonunda Mersin Üniversitesi Kardiyoloji Bölümüne Yardımcı Doçent olarak atandı. 2006 yılında Doçent Doktor ünvanını aldı. Aynı üniversitede 2012 yılında Profesör oldu.
Türk Kardiyoloji Derneği ve European Cardiovascular Society üyesi olan Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor.
Mustafa Kemal Üniversitesi, Prof. Dr. Hasan Kaya
1964 yılında Hatay’da doğdu. İlk ve Ortaöğretimini Hatay’da tamamladı. 1988 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1988-1989 yılları arasında Konya’nın Akşehir ilçesinde mecburi hizmet yaptı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1995 yılında İç Hastalıkları Uzmanı oldu. 1998 yılında aynı bölümde yardımcı doçentliğe atandı. 2011 yılında Hematoloji Yan Dal Uzmanı oldu. 2002 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesinde göreve başladı. 2002 yılında doçent, 2007 yılında profesör oldu. 2006-2010 tarihleri arasında Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimliği yaptı.
Yurtdışı dergilerde yayınlanmış 40, yurtiçi dergilerde yayınlanmış 60 bilimsel makale ve yurtdışı kongrelerde sunulmuş 14, yurt içi kongrelerde sunulmuş 75 tebliği var.
Kafkas Üniversitesi, Prof. Dr. Sami Özcan
1966’da Konya ili Beyşehir ilçesinde dünyaya gelen Prof. Dr. Sami Özcan, İlk ve Orta öğrenimini Derebucak’ta, lise öğrenimini Beyşehir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1990’da Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. Bir yıl Antalya’da Serbest Veteriner Hekim olarak çalıştıktan sonra 1991’de İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Anatomi Anabilim Dalında Doktora öğrenimine başladı.
Doktora öğrenimi devam ederken 1992’de Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında Araştırma Görevliliğine atandı. Eylül 1996’da aynı Anabilim Dalında Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. Kasım 2001’de Veteriner Anatomi Doçenti unvanı aldı. 28 Temmuz 2007’de Profesörlüğe yükseltildi. Üniversitenin çeşitli birim ve yönetim kurullarında görev aldı. Birçoğu uluslararası dergilerde olmak üzere 30’a yakın bilimsel makalesi yayımlandı. Çeşitli kongrelerde sunulmuş bildirilerinin yanı sıra bir kitapta bölüm yazarlığı yaptı. Ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde danışmanlık ve hakemlik görevlerinde bulundu. Veteriner Hekimler Odası, Veteriner Anatomi Derneği, Tarımsal Kalkınma Vakfı gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üyelikleri var. Özcan, önceki dönemde de Kafkas Üniversitesi rektörüydü.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Prof. Dr.Yalçın Karayağız
1960 yılında Erzurum’da doğdu. 1978 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim bölümüne girdi. 1981 Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi’nde dil kurslarına devam etti. 1982 Paris'de Ecole Nationale Superieure De Beaux-Arts'in sınavlarını kazanarak “Peinture” bölümünde Carone atölyesine yazıldı. 1983 Türkiye'ye döndü. 1985 Mimar Sinan Üniversitesi (İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi) Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü, Profesör Devrim Erbil, Kemal İskender ve Aydın Ayan Atölyesi’nden Yüksek Lisans Mezunu Oldu. 1986 Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Profesör Devrim Erbil Danışmanlığı’nda, sanatta yeterlilik çalışmasına başladı. 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Öğretim elemanı, araştırma görevlisi sınavını kazanarak aynı kurumda göreve başladı. 1996 yılında Doçentlik sınavında başarılı olarak, 15 Ekim 1996 tarihinde doçent oldu. 1998-2001 tarihleri arasında resim bölümü başkan yardımcılığı görevinde bulundu. 2002 yılında Profesör oldu.
Sakarya Üniversitesi, Prof. Dr. Muzaffer Elmas
1956 yılında Giresun’da doğdu. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede, 1983 yılında Yüksek Lisans ve 1988 yılında Doktora eğitimini tamamladı. 1980 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde Asistan olarak göreve başladı.1988 yılında İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent, 1994 yılında Doçent ve 2000 yılında Profesör unvanını aldı. 2002 ile 2010 yılları arasında yürüttüğü Rektör Yardımcılığı döneminde “stratejik planlama, fiziki yapılaşma, eğitim öğretim, döner sermaye ve yatırımlar” alanında ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yaptı.
2010 yılından bu yana Sakarya Üniversitesi Rektörü olarak görev yapıyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi, Prof. Dr. Mahmut Özer
Mayıs 1970 yılında Tokat’ta doğan Mahmut Özer, ilk ve orta öğrenimini Tokat’ta tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden (1992) mezun olmuştur. Yüksek Lisans ve Doktora’sını Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı’nda sırasıyla 1996 ve 2001 yıllarında tamamladı. 1992-1994 yılları arasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Dalaman Havalimanı’nda Elektronik Mühendisi olarak görev yaptı. 1994-2002 yılları arasında Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Tokat Meslek Yüksek Okulu Elektrik Programı’nda Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.
Temmuz 2002’de Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı üniversitede 2005-2010 yılları arasında Doçent olarak görevine devam etti. Temmuz 2010 itibari ile Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümüne Profesör olarak atandı. Karabük Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak görev yapan Özer, 28 Ekim 2010 tarihi itibari Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürüyor.
Araştırma Alanları: Biyomedikal, Elektronik Devreler, Biyofizik, Tıp Fiziği ve Biyotıp Mühendisliği, Hesaplamalı Sinirbilim.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Prof. Dr. Mustafa Şahin
1961 yılında Karaman'da doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1985 yılında mezun oldu. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini yaptı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, İstanbul Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi ve Başhekimliği görevlerinde bulundu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı başkanlığını yaptı.
Uzmanlık alanı ile ilgili konularda Amerika Birleşik Devletleri, Pittsburgh Üniversitesi'nde eğitim aldı. Kazandığı İngiliz Cerrahi Cemiyeti bursu ile İngiltere, Glasgow'da çalıştı.
Şahin 29 Ekim 2010 tarihinden itibaren Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü olarak görev yapıyor.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Prof. Dr. Mustafa Güden
1967 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde doğdu. 1984 yılında Polatlı Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü'nden mezun oldu. 1989 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü'nden Lisans, 1992 yılında yine aynı bölümden Yüksek Lisans derecesi aldı. 1998 yılında University of Delaware Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nden Doktora derecesini aldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği Bölümü'nde, 1998 yılında Yardımcı Doçent, 2001 yılında Doçent ve 2007 yılında Profesör unvanı aldı.
2001 yılında University of Delaware Center for Composite Materials'da ziyaretçi araştırmacı, 2003 ve 2004'de University of Wildeau (Almanya) IQN International Quality Network-DAAD lecturer ve 2005 yılında Kazakh-British Techical University'de ziyaretçi bilim insanı olarak görev yaptı. 2001-2005 yılları arsında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Malzeme Araştırma Merkezi Müdürü, 2004-2007 yılları arasında İzmir İli Teknopark Yürütme Kurulu Üyesi, 2002-2005 yılları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilimsel Araştırma Kurulu üyesi, 2007 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı, 2007-2010 yılları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini yaptı. 2008'den bu yana İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nı sürdürüyor. Kasım 2010 tarihi itibariyle Rektörlük görevini yürütüyor.
Kocaeli Üniversitesi, Prof. Dr. Sadettin Hülagü
1959 Erzurum doğumlu Sadettin Hülagü 1972-1975 yılında Erzurum Anadolu Lisesi Fen bölümünde okudu.1974 yılında TUBİTAK-Türkiye Kimya yarışmasında Doğu Anadolu bölgesini temsilen Türkiye üçüncülük ödülünü kazandı. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandı. 1975 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi namına askeri öğrenci olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde okudu ve 1981 yılında pekiyi derecesiyle mezun oldu. 1981-1982 yılları arasında GATA-Ankara’da tabip teğmen olarak,
1984-1988 yılları arası GATA Ankara İç Hastalıkları A.B.D da İç Hastalıkları uzmanlığı eğitimi alıp Pekiyi derecesiyle mezun oldu. 1988-1989 yılları arası Bursa Askeri hastanesinde İç Hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. 1990-1992 yılları arası GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Gastroenteroloji yan dal uzmanlığı eğitimi alıp Pekiyi derecesiyle mezun oldu. 1992-1996 yılları arası GATA Haydarpaşa Askeri hastanesinde Gastroenteroloji Kliniği Şef Yardımcısı göreviyle Yrd.Doç.Dr olarak çalıştı.
Ekim 1995 yılında Doçent Doktor oldu. Nisan 1996 yılında Kocaeli Üniversitesi İç Hastalıkları ABD Başkanlığına atandı ve Gastroenteroloji Bilim Dalını kurdu.
1998 -1999 yılında Amerika Oklahoma eyaleti Baptist Medical Center-İntegris Liver Unitte Karaciğer transplantasyonu ve terapotik endoskopi üzerine eğitim aldı.
2000 yılında Profesörlüğe atandı. (BK)