Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversite sınavındaki katsayı düzenlemesiyle ilgili itirazını reddetti.
Danıştay 8. Dairesi yeni katsayıların yürürlüğünü durdurmuş, YÖK de 15 Şubat'ta bu karara itiraz etmişti. Danıştay'ın en üst organı olan Genel Kurul, itirazın reddine 14'e karşı 15 oyla karar verdi.
YÖK Başkanı Yusuf Nihat Özcan, karardan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken "14 üyeyi ikna ettiğimizi düşünüyorum. Zannediyorum, bir dahaki sefere tamamen ikna olacaklar" dedi.
"Çarpılmayacak, toplanacak"
Özcan 14 Mart'ta bu konuyla ilgili kuracakları komisyonun 18 Mart'a kadar çalışacağını, yapacakları yeni düzenlemeyi bu tarihte açıklayacaklarını söyledi.
Özcan'In verdiği bilgiye göre, yeni düzenlemede, puanların çarpılacağı katsayı yerine, puan ekleme yoluna gidiliyor. Özcan bunu "Alanları değiştirmeyeceğiz. Sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Alanında giderse mesela 10 puan, gitmezse 0. Burada toplama işlemi yapıyorsunuz, çarpma işlemi yok" diye açıkladı.
Üniversite sınavı 11 Nisan'da yapılacak. YÖK'ün Danıştay kararına itiraz dilekçesinde yer alan bilgilere göre, bu yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin sınava girmesi bekleniyor.
Katsayı sorunu
Katsayı farkı uygulaması, Türkiye'de 12 yıldan beri uygulanıyor. Ortaöğretimde okuduğu alan dışındaki branşları tercih eden öğrencilerin ve alanıyla bağlantılı branşları tercih eden öğrencilerin ham puanları farklı katsayılarla çarpılıyor.
YÖK farkları Temmuz 2009'daki kararıyla kaldırmıştı. İstanbul Barosu buna itiraz etti. Danıştay, YÖK kararını durdurdu.
YÖK, Aralık 2009'da katsayı farkını "sembolik" hale getirerek korudu. Buna göre alanında tercih yapan bir adayın puanı 0,15, alanı dışında tercih yapan bir öğrenci 0,13 katsayısıyla çarpılacaktı.
Ancak katsayılar arasında binde 2'lik bu yeni farkı da İstanbul Barosu ve bir Anadolu öğretmen lisesi öğrencisinin açtığı dava sonucu, Danıştay 8. Dairesi durdurmuştu. (TK)