Fotoğraf: Çipras 19 Mayıs'taki son mitingde/Twitter/Alexis Tsipras
Pazar günü yapılan seçimlerden birinci çıkan ancak tek başına hükümet kuracak milletvekili çoğunluğunu elde edemeyen Yeni Demokrasi (Nea Demokratia) Partisi lideri Kiyriyakos Miçotakis, hükümeti kurma görevini iade etti.
Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'nun makamından yapılan açıklamaya göre Miçotakis Sakelaropulu'yu telefonla arayarak hükümet kurma görevini iade ettiğini bildirdi.
Sakelaropulu aynı açıklamada 21 Mayıs seçimlerini Nea Demokratia'nın ardından ikinci bitiren 'SYRİZA-PS'nin (Synaspismós Rizospastikís Aristerás – Proodeftikí Simachía [Radikal Sol-İlerici İttifak Koalisyonu]) lideri Aleksis Çipras'ı kabul ederek hükümet kurma görevini kendisine vereceğini söyledi.
SYRİZA yeniden örgütleniyor
SYRIZA-PS, seçim sonucunu değerlendirmek üzere Çarşamba günü Merkez Komitesi'ni toplantıya çağırdı. Yeni hükümeti Yunanistan solunun merkez partisinin kurması beklenmiyor. Partinin dikkatleri esasen 25 Haziran'da gerçekleşmesi planlanan ikinci tur seçimlerde. Pazartesi öğle saatlerinde toplanan Yürütme Bürosu'nun ardından Çarşamba günü Merkez Komitesi'nin bir araya gelmesi, ardından hazırlanacak rapor üzerinden 21 Mayıs seçimlerinin olumsuz sonuçlarının değerlendirilmesi bekleniyor.
Amaç, kaybedilen zeminin ikinci tur seçimlerde geri kazanılması ve ana muhalefetin başkan Aleksis Çipras'ın Pazartesi günkü açıklamalarında vurguladığı gibi, "denetlenemeyen bir iktidar"a duvar örecek ilerici bir güç olarak işlevlenmesinin gereklerinin yerine getirilmesi. Seçim sonuçlarının yarattığı büyük sarsıntı sonrasında SYRIZA-PS yöneticilerinin yeniden mücadele mevzilerine girmeleri ve 21 Mayıs yenilgisine karşın emek düyasını savunma kavgasının sürmesi bekleniyor.
Çipras: "Buradayım.
Mücadeleden vazgeçmeyeceğim"
"Zor zamanlarda sorumluluk almayı ve mücadeleden vazgeçmemeyi öğrendim. Ben buradayım. Şimdi, zorlu bir mücadelenin ortasında pes etmeyeceğim. Dün seçim günüydü. Bugünse bir sonraki seçim mücadelesinin ilk günü" diyen Çipras "Seçim öncesi dönem boyunca işbirliği elimizi uzattığımız ilerici güçler[in], neredeyse tamamen SYRIZA'ya karşı bir cephe kur[duklarından]" yakındı.
"Ve dün, sağın tarihi bir seçim zaferi sırasında, SYRIZA'nın oy oranlarındaki düşüşe Yeni Demokrasicilerden daha çok bayram ettiler. Biz ülkenin derdindeyiz, onlar kendi tarlalarının. Bir sonraki seçimlerde, her şeye hakim ve denetlenemeyen bir iktidarın işbaşına gelmesi olasılığını önlemekten birinci dereceden sorumluyuz." dedi.
Aleksis Çipras Salı günü
Cumhurbaşkanlığı'na çıkacak
Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Salı günü Kiyriyakos Miçotakis'in görevi iadesinin ardından, Anayasa uyarınca ana muhalefet lideri tarafından ziyaret edilecek.
Gidişat, Nea Demokratia (ND) liderinin süreci hızlandırmak istediğini gösteriyor. Böyle giderse, ikinci tur seçimler öngörüldüğü gibi 25 Haziran'da gerçekleşecek. ND'nin bu, şekilde birinci partiye tanınan 50 sandalyeye kadar çıkabilecek kademeli fazladan vekile talip olacağı anlaşılıyor.
28 Mayıs Pazar günü, 21 Mayıs'ta seçilen 300 milletvekilinin yemin töreninin ardından 29 Mayıs Pazartesi günü, Parlamento başkanı seçilecek ve aynı gün, yeni seçim dönemi başlayacak. İkinci tur seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte de 21 Mayıs parlamentosu dağılacak. Milletvekilleri, her partinin toplayacağı oy oranına göre listedeki sırayla seçilecek. İkinci turda, milletvekili tercihi yapılamayacak.
Yunanistan'da Pazar günü gidilen genel seçimlere katılım henüz kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 60,93'te kalmış, Yeni Demokrasi oyların yüzde 40'tan fazlasını kazanarak 300 milletvekilliğinin 146'sını almış ancak, hükümet kurmak için sahip olması gereken 151 vekilliğe ulaşamamıştı.
SYRIZA da yüzde 20,07 oyla 71 milletvekilliğinde kalmıştı. Bir zamanların güçlü ulusalcı Sosyal Demokrat Partisi PASOK ile KINAL ittifakı yüzde 11,46 oyla 41 milletvekili kazanmıştı.
İkinci tur
Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan sonuçlar herhangi bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermediği takdirde koalisyon görüşmeleri yapılacak. Koalisyon için uzlaşıya varılamaması halinde ikinci kez sandık kuruluyor.
İkinci tur oylamada birinci olan partiye en az yüzde 25 oy alması kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda oy oranına bağlı olarak fazladan en az 20 en çok 50 sandalye veriliyor.
(AEK)