Fotoğraf: Olası harekatın hedeflerinden Haseke'de, Ermeni kilisesi/Wikipedia
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Suriye'nin üçte birine yakın bir alanı kontrol eden Kuzey ve Doğu Suriye'deki Özerk Yönetim bölgesinin savunma gücü, Türkiye tarafından "terörist" ilan edilen Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) komutanı Mazlum Abdi Salı günü bir basın toplantısı düzenledi.
Abdi basın toplantısında Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye yönelik olarak gerçekleştirmeyi hedeflediği harekatın başarılı olması halinde bir milyon dolayında insanın yerlerinden edilebileceğini söyledi.
Türkiye, 20 Kasım'da Suriye'nin kuzeydoğusunu ve Irak'ın kuzeyini SİHA'lar, topçu atışları ve hava saldırılarıyla vurarak "Pençe-Kılıç" adını verdiği bir harekat başlatmıştı.
TIKLAYIN-Taksim'den ''Pençe-Kılıç'' operasyonuna
Erdoğan, her iki ülkeye de kara harekatının eli kulağında olduğunu söyledi.
TIKLAYIN-Erdoğan: Uçaklarla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıç
Ancak dün Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Erdoğan beklendiği gibi, gündemde olduğu söylenen harekatla ilgili somut bir "hedefleme"den söz etmedi.
TIKLAYIN-Erdoğan düğmeye basmadı | Suriyeli yorumcu: "Harekatın siyasi şemsiyesi yok"
Bugün de Erdoğan'ın Baş Danışmanı İbrahim Kalın muğlak bir ifadeyle "Bunların bugün mü yarın mı olacağını açıklamak gibi bir şeyimiz yok tabii ki elbette." dedi. "Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir."
TIKLAYIN-İbrahim Kalın'dan 'Suriye' açıklaması: "Her an yapılabilir"
Abdi: "Harekat insani felakete yol açar"
Abdi Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, "Bu operasyon başlarsa, TSK'nin hedef almayı planladığı bölgede bir milyondan fazla insan yaşıyor. Bu insanların hepsi yerinden edilmiş kişiler olacak. Bu, beraberinde bir insani felaketi de getirir."
Bombalama kampanyası, 13 Kasım'da İstanbul'da Taksim Meydanı'nda en az altı kişinin ölümüne ve 81 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırıya yanıt olarak geldi. Türkiye, saldırının arkasında SDG ile bağlantılı Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) olduğunu söylese de SDG saldırı ve can kayıplarına ilişkin herhangi bir sorumluluğu reddetti.
TIKLAYIN-"İstiklal'deki patlamayla ilgili açıklanan senaryo gerçeklikten tamamen uzak"
Abdi, SDG'nin sözde İslam Devleti'ne (İD) yönelik operasyonlarının son Türk hava saldırıları nedeniyle "durdurulduğunu" da sözlerine ekledi.
Gruba göre Türk bombardımanı hem askeri hem de sivil altyapıyı hedef aldı ve en az 15 SDG savaşçısını öldürdü. Suriye'den Türkiye'ye atılan roketlerde iki Türk sivil öldü ve on kişi yaralandı. Emniyet, saldırının failinin SDG ile bağlantılı olduğunu iddia ediyor.
Mazlum Abdi, gündemde olduğu söylenen harekatın öncekilerden "çok daha geniş" olmasını beklediğini, ancak SDG'nin "operasyonu püskürtmeye hazır" olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik harekatları
Türkiye daha önce üç kez kuzey Suriye'yi işgal ederek SDG'yi ve çeşitli yan kuruluşlarını hedef aldı.
2016- "Fırat Kalkanı" Cerablus, Azez bölgesi.
TIKLAYIN-Cerablus Operasyonuna ÖSO da Katılıyor
2018- "Zeytin Dalı", Êfrin ili.
TIKLAYIN-Afrin'e Hava Harekatı Başladı: TSK uçakları Afrin'i bombalamaya başladı.
2019- "Barış Pınarı", Serakanî, Gîre Spi
TIKLAYIN-Suriye'nin Kuzeyine Kara Operasyonu da Başladı
Ekim 2019'daki son Türk askeri operasyonu olan "Barış Pınarı Harekatı" yaklaşık 300 bin kişiyi yerinden etti ve insan hakları gözlemcileri tarafından Türkiye'nin savaş suçları işlediği yönünde suçlamalara yol açtı.
Türkiye, SDG'yi PKK'nın Suriye kolu ve güney sınırında daimi bir güvenlik tehdidi olarak görüyor.
SDG, ABD öncülüğündeki DAİŞ'e karşı koalisyon tarafından destekleniyor. 2019'da DAİŞ'in bzguna uğratılmasında baş rolü oynadı. Halen DAİŞ savaşçısı olduğundan şüphelenilen on binlerce kişinin tutulduğu gözaltı kampları ve hapishanelerin de gözetimini yürütüyor.
(AEK)