Fotoğraf: Muktda es-Sadr'ın yandaşlarına TV'den seslenirken/Twitter
Irak'ta iki gündür süre giden ve en az 20 kişinin ölümü ve 300 kişinin yaralanmasına yol açan çatışmalar Mukteda es-Sadr yanlısı Şii göstericilerin Mukteda es-Sadr'ın çağrısının ardından Bağdat'taki Yeşil Bölge ve çevresinden çekilmesiyle son buldu.
Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı da, yaptığı yazılı açıklamayla Bağdat'ta sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurdu. İran'ın emniyetten sorumlu bakan yardımcısı Mecid Mirahmadi de Irak'ın İran'la kara ve hava sınırlarını yeniden açtığını açıkladı.
Dünkü olaylar
Irak'ta bu yıl başından beri Cumhurbaşkanı seçilememesi ve geçtiğimiz Ekim'de Sadr hareketinin üstünlüğüyle sonuçlanan genel seçim sonuçlarını yansıtan bir hükümet kurulamamasını protesto eden Mukted es-Sadr önerliğindeki Şii kitleler son haftalarda Meclis ve hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'de hareket halindeydiler.
Mukteda es-Sadr'ın ülkenin içine düştüğü siyasal açmazı protesto ederek önce milletvekilliğinden dün de hareketi liderliğinden istifa etmesi ve siyasetten tamamen çekildiğini açıklaması üzerine yandaşları Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Hükümet Binasını işgale girişmişler ve müdahale den güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışmalar başlamıştı.
TIKLAYIN-Sadrcılar Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı işgal etti, 2 ölü 22 yaralı
Çatışmalar, ülkenin güneyindeki Basra ve Necef kentlerine de sıçramış ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı önce Bağdat ardından bütün ülkede sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.
Bağdat'taki gösterilerin merkezi "Yeşil Bölge" de Sadr yanlısı Şii milislerin Barış Tugayı ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürerken bölgeye havan mermileri ve 4 Katyuşa roketi düşmüş ölü sayısı hızla artmaya başlamıştı.
TIKLAYIN:Irak'ta Sadr'ın destekçileri güvenlik güçleriyle çatıştı: En az 20 ölü
Mukteda es-Sadr yeniden sahnede
Bugün, Bağdat'taki çatışmalarda ölen Sadr yanlıları için Necef'te cenaze töreni düzenlendi. Çatışmalar yeniden hız kazandı.
Sadr'ın en yakın yardımcılarından, istifa eden milletvekilleri arasındaki Hasan Azari, dün sosyal medya hesabından "Lider[imizin], şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı[ğını]" duyurmuş, tarafları silahlı çatışmayı sonlandırmaya çağırmıştı.
Mukteda es-Sadr, bugün televizyona çıkarak yandaşlarını sokaklardan çekilmeye çağırdı. "Çatışmalardan dolayı Irak halkından özür diliyorum. Barışçıl olmaktan çıkan bir devrim, devrim değildir. Batsın böyle bir devrim" dedi.
Yandaşlarına "Iraklı kanı dökmek artık yasaklanmıştır. Oturma eyleminin dahi son bulmasını istiyorum" diyen es-Sadr, "Barışçıl gösterileri dahi istemiyorum," dedi.
Sokaktakilere "İnsanlar böyle bir dehşete uğramak için ne kusur işlemiş olabilirler" diye soran Sadr onları uyardı: "Evlerinde güvendeydiler Yolsuzluktan kurtulmak için insanların öldürülmesi kabul edilemez."
Sadr'ın çağrısı etkisini kısa sürede gösterdi ve Sadr hareketi yandaşları Yeşil Bölgeden ayrılmaya başladılar.
Bundan sonra...
Her ne kadar çatışmaların sona erdirilmesini sağlayarak Irak'ta can ve mal güvenliğinin yeniden tesis edilmesinde pay sahibi olsa da, Mukteda es-Sadr'ın çatışmalara giden süreçteki rolü önümüzdeki günlerde tartışılmaya devam edecek. Bununla birlikte olaylar Mukteda es-Sadr'ın varlığı ve yokluğu arasındaki farkın görülmesi açısından da bir gösterge sunuyor.
TIKLAYIN-Mukteda es-Sadr: "Parlamentoyu fesh edelim ve erken seçimlere gidelim"
Siyasal gözlemciler, krize Sadr hareketinin tecrit edilmesini esas alan bir çözüm getirilemeyeceğinde ve ülkenin hızla yeni bir genel seçime gitmesi gerektiğinde birleşiyor.
(AEK)