* Fotoğraf ve haber: Anadolu Ajansı (AA)
Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna, Rusya ve Türkiye'nin 22 Temmuz'da İstanbul'da imzaladığı tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna limanlarından başlayan tahıl sevkiyatı devam ediyor.
Mısır yüklü Razoni gemisinin 1 Ağustos'ta Ukrayna'nın güneyindeki Odessa limanından ayrılmasını takip eden bir hafta içinde 305 bin 458 ton tahıl, 10 ticari gemi aracılığıyla Ukrayna limanlarından sevk edildi.
170 bin ton mısır Türkiye limanlarında
İmzalanan tahıl koridoru anlaşması ile birlikte aynı zamanda İstanbul'da bir Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM) de kurulmuştu.
Ukrayna limanlarından tahıl yükü ile ayrılan veya Ukrayna'ya tahıl almak için boş giden gemiler, bu merkezde denetime tabii tutuluyor. Denetimin ardından gemiler, varış limanlarına doğru yola çıkıyor.
Bu bağlamda, 8 Ağustos itibariyle toplam 170 bin 458 ton mısır taşıyan dört geminin Türkiye limanlarına ulaşması planlanıyor.
5 Ağustos'ta yola çıkan bu gemilerden ilki "Polarnet" Kocaeli Derince'ye bugün ulaştı. Gemide 12 bin ton mısır bulunuyor.
Bir haftalık sevkiyat kapsamındaki diğer altı geminin varış noktaları ise İtalya, Çin, İrlanda, İngiltere, Lübnan olarak belirlendi.
Lübnan'a gitmek üzere 27 bin ton mısır taşıyan "Razoni" isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi tahıl koridoru anlaşmasına göre 1 Ağustos'ta Ukrayna'nın Odessa Liman'ından ayrılan ilk gemi oldu.
Ukrayna'dan İrlanda'ya gidecek ve 33 bin ton mısır taşıyan Panama bayraklı "Navi-Star" isimli gemi Odessa Limanı'ndan, İngiltere'ye gitmek üzere 13 bin ton mısır taşıyan Malta bayraklı "Rojen" isimli gemi ise Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'ndan 5 Ağustos'ta yola çıktı.
Boş gemiler, Ukrayna limanlarına gidiyor
Öte yandan, 5 Ağustos'ta Balıkesir'in Bandırma Limanı'ndan ayrılan Barbados bandralı "Fulmar S" isimli boş gemi, Ukrayna'nın Odessa bölgesindeki Çornomorsk Limanı'na 7 Ağustos'ta ulaştı. "Fulmar S" yük almak için Ukrayna limanlarına gelen ilk gemi oldu.
Liberya bandıralı boş "Osprey S" gemisi de dün İstanbul'daki denetimlerin ardından tahıl almak üzere Çornomorsk Limanı'na hareket etti.
7 Ağustos'ta 6 bin ton ayçiçeği yağı taşıyan "Mustafa Necati" adlı gemi İtalya'ya gitmek üzere, 45 bin ton ayçiçeği küspesi taşıyan "Star Helena" isimli gemi Çin'e gitmek üzere, 66 bin ton mısır taşıyan "Glory" isimli gemi ise İstanbul'a gitmek üzere Çornomorsk Limanı'ndan hareket etti.
Aynı gün, 44 bin ton mısır taşıyan ve İskenderun'a giden "Riva Wind" isimli gemi de Odesa Limanı'ndan yola çıktı.
İtalya'ya gidecek 11 bin ton soya taşıyan "Sacura" isimli gemi Yuzni Limanı'ndan, İskenderun'a gidecek 48 bin 458 ton mısır taşıyan "Arizona" isimli gemi de Çornomorsk Limanı'ndan bugün ayrıldı.
Böylelikle bugüne kadar 305 bin 458 ton tahıl, 10 ticari gemiyle Ukrayna limanlarından sevk edilmiş oldu.
Büyütmek için infografiğin üzerine tıklayın
Ne olmuştu?
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaş, Rusya'nın Ukrayna limanlarını ablukası ile birlikte Ukrayna tahılının dünyaya ihraç edilememesine sebep olmuş, savaşın bir enerji krizinin yanı sıra bir gıda krizini de beraberinde getireceğinden tedirginlik duyulmuştu.
Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetleri Rusya ve Ukrayna tahılının piyasaya çıkışını engelleyen ve gıda krizini tetikleyen savaştan doğan sorunların bir tahıl koridoruyla aşılması için 13 Temmuz'da İstanbul'da bir araya geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu kapsamda bir tahıl koridoru anlaşmasının imzalanacağını açıkladı.
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Altyapı Bakanlığı ve BM, 22 Temmuz'da İstanbul'daki Dolmabahçe Ofisi'nde "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"ni imzaladı.
Tahıl ihraç gemilerini korumak için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi resmi olarak 27 Temmuz'da açıldı. Müşterek Koordinasyon Merkezi, asker ve sivil olmak üzere Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM'den beşer temsilciden oluştu. İmzalanan anlaşmanın icra ve denetimi, İstanbul'daki bu müşterek koordinasyon merkezinden yürütülüyor.
Öte yandan, anlaşmanın imzalanmasından bir gün sonra Odessa'ya düzenlenen füze saldırısı anlaşmanın akıbeti konusunda şüphe yaratmıştı.
Bakan Akar her ne kadar "Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını bize belirttiler" dese de Rusya bir gün sonra saldırıyı üstlenerek "Kalibr füzeler, Odessa limanındaki askeri altyapıyı yok etti" dedi. Ukrayna ise limandaki sivil tesislerin hedef alındığını söyledi.
Anlaşma kapsamında ilk tahıl yüklü gemi 1 Ağustos 2022 tarihinde Ukrayna'nın Odessa limanından ayrıldı. (SD)