Haberin İngilizcesi için tıklayın
Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler, Ukrayna'nın Karadeniz'deki tahıl ihracatını yeniden başlatmayı amaçlayan anlaşmayı önümüzdeki hafta imzalayacaklar, ancak BM başkanı Antonio Guterres, sonuca gitmek için "daha çok yol olduğu" konusunda uyardı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önümüzdeki hafta imzalanacak anlaşmanın limanlardaki sevkiyatın denetimi için ortak kontrolleri ve Karadeniz ihracat yollarının güvenliğinin sağlanmasını içerdiğini söyledi. Türkiye ayrıca tahıl ihracatı için Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler ile bir koordinasyon merkezi kuracak.
Kalender Kasrı'nda dörtlü toplantı
Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) askerî heyetleri Ukrayna'daki tahılın güvenli bir şekilde sevkiyatının sağlanmasını görüşmek için bugün İstanbul'da Boğaziçi'ndeki "Kalender Kasrı"nda bir araya geldi. Öğleden sonra başlayan görüşmeler akşam geç saatlerde sona erdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Dörtlü toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandı" açıklamasında bulundu.
Bugünkü görüşmelerin merkezinde tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından güvenli bir şekilde küresel pazarlara ulaştırılması yer alıyordu.
TIKLAYIN-"44 milyon insan açlığa gidiyor, Ukrayna limanlarını açın"
Sorunun kaynağı: Savaş
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, küresel ölçekte başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli tahillar, yemeklik yağlar, yakıt ve gübre arzında daralmaya ve fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Rusya'nın işgali ve deniz ablukası ihracatı durdurdu, düzinelerce gemi karaya oturdu ve yaklaşık 20 milyon ton tahıl Odesa'da silolarda mahsur kaldı.
TIKLAYIN-"Sadece Odessa limanlarında bekleyen 6 milyon ton tahıl var"
Ukrayna ve Rusya'nın dünyanın başlıca küresel buğday tedarikçileri olmalarının yanısıra Rusya aynı zamanda büyük bir gübre ihracatçısı, Ukrayna ise önemli bir mısır ve ayçiçek yağı üreticisi.
Rusya, savaşın başlamasından bu yana tahıl ihracını sürdürüyor ancak birçok deniz nakliyat şirketinin yük gemilerini bölgeye göndermekten çekinmesi nedeniyle büyük yük gemisi sıkıntısının yanı sıra, navlun ve sigorta maliyetlerinde sert artışlar sürüyor.
ABD, Rus tahıl ve gübresinin yaptırıma tabi olmadığını teyit ederek, nakliye şirketlerine ve ithalatçı ülkelere yazılı güvence vermeyi teklif öneriyor.
Her iki ülkede çiftçiler halen 2022 buğday hasadını sürdürüyor. Temmuz-Kasım arası, tüccarların yeni mahsul sevkiyatıyla en yoğun olarak uğraştıkları dönem. Öte yandan İhracattaki duraklama nedeniyle Ukrayna'nın depolama sıkıntısına girmesi dolayısıyla yeni hasat risk altına girmiş durumda.
Akar: "Taraflar çözüme istekli"
Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki toplantı konusunda habercilere bilgi veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar toplatının "Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleş[tiğini]" söyledi.
"İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalındı," dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Son aşamadayız
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da bugün yaptığı açıklamada tahıl koridorunda son aşamada olunduğunu, bu aşamadan sonra her şeyin Rusya'nın adımlarına bağlı olduğunu söyledi.
Guterres: "İyimserim ama
henüz hiçbir şey tamamlanmadı"
Gelişmeleri yakından izleyen BM Genel Sekreteri Guterres, New York'ta yaptığı açıklamada önümüzdeki hafta "nihai bir anlaşmaya varabileceğimizi umuyorum" dedi ve ekledi: "İyimserim, ancak henüz tam olarak yapılmadı."
Guterres, "İleriye doğru kritik bir adım attık" dedi. "Bugünün ilerlemesini gerçekleştirmek için artık daha fazla teknik çalışmaya ihtiyaç duyulacak. Ancak hareket alanı açık."
(AEK)