* Fotoğraf: Video ekran alıntısı
Resmi ziyaret kapasmında Katar'da bulunan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Al Jazeera kanalına demeç verdi.
Türkiye ile normalleşme adımlarına ve Azerbaycan ile temaslara da değinen Paşinyan, "Erivan ve Ankara arasındaki normalleşme yolunun nerede durduğuna" ilişkin soruya cevaben, "Ermenistan ve Türkiye'nin özel temsilciler aracılığıyla diyalog başlattığını" hatırlattı.
TIKLAYIN - Ermenistan'a 'özel temsilci' atandı
"Diyaloğun kendisi de halihazırda çok olumu" diyen Paşinyan, "Fakat umarım somut sonuçlar elde ederiz" ifadelerini kullandı.
"Türkiye ile karşılıklı ziyaretlerden mi bahsediyorsunuz?" sorusunu ise Ermenistan Başbakanı şu sözlerle yanıtladı:
"Henüz bir sonuç elde ettiğimizi söyleyemem çünkü diyaloğun başlamasının ardından Ermenistan ve Türkiye arasında doğrudan uçuşlara başladık. Fakat bu daha önce olan bir şeydi. Diplomatik ilişkiler kurabileceğimizi ve 30 yıldır kapalı olan Ermenistan-Türkiye sınırını açabileceğimizi umuyorum."
- Türkiye ve Ermenistan arasındaki kara yolu ulaşımının mümkün olduğu tek sınır kapısı olan Alican Sınır Kapısı, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Birinci Dağlık Karabağ Savaşı esnasında 1993 yılında Türkiye tarafından tek taraflı olarak kapatıldı.
Azerbaycan ile ilişkiler
Agos'un aktardığına göre, Ermenistan Başbakanı Paşinyan, verdiği demeçte Azerbaycan ile Nahçıvan'ın kara ulaşımı için Ermenistan'ın Zengezur bölgesinden koridor açılması konusuna da değindi.
Zengezur koridoru konusuna ilişkin "Ermenistan'ın yaklaşımı ve tutumu nedir?" sorusuna yanıt veren Nikol Paşinyan, "Sözde koridorla ilgili tanımlamalar bizim için kabul edilemez. Bu, bizim için kırmızı bir çizgi çünkü bölgemizde üçlü açıklamaya göre bir koridorumuz var ve o da Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan Laçin koridoru" dedi.
2020 yılındaki Karabağ savaşının ardından 9 Kasım 2020'de yapılan üçlü açıklamada, ulaşım bağlantılarının açılmasıyla ilgili bir hüküm daha olduğunu söyleyen Paşinyan, "Demiryolları, karayolları kastediyorum. Biz hazırız, bölgedeki ulaşım bağlantılarının açılması konusunu egemenliğe ve sınırların dokunulmazlığına karşılıklı saygı ilkesi üzerinden tartışıyoruz" dedi.
Ermenistan'ın Azerbaycan ile temaslar için bir dizi platformları olduğunu kaydeden Ermenistan Başbakanı, son zamanlarda Ermenistan- Azerbaycan arasında sınır komisyonu oluşturduklarını ve bu çalışmaların devam edilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi.
Sınır komisyonunun Dağlık Karabağ topraklarının tamamının Azerbaycan'a ait olmasına karar vermesi halinde Ermeni tarafının tutumunun ne olacağı sorusuna da değinen Paşinyan, özetle şöyle konuştu:
"Sınır belirleme komisyonunun Dağlık Karabağ sorunuyla hiçbir ilgisi yok, çünkü dediğim gibi Azerbaycan ile iletişim konusunda farklı platform larımız var. Bunlardan biri sınırları belirleme çalışmaları ile ilgilidir. Sınır güvenliği konusu da çok önemli, bu da komisyonun yetkisi altında, çünkü tüm sınır boyunca istikrar ve güvenliği sağlamalıyız. İkinci konu, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesidir."
2020 Karabağ Savaşı hakkında
- Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askeri ve sivil kayıplar bildirdi.
- 10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insani ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek ölülerin planlanan dönüşü ve yaralı ve tutukluların değişimi durduruldu.
- Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibarıyla son verildiği açıklandı.
TIKLAYIN - Karabağ anlaşması neleri değiştirdi?
(SD)