Fotoğraf: ABD Başkanı Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı'nı Beyaz Saray'da kabul ediyor.
Haberin İngilizcesini okumak için tıklayın
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da Finlandiya ve İsveç liderleriyle düzenlediği ortak basın toplantısında, Washington'ın iki ülkenin NATO üyeliğini kuvvetle desteklediğini söyledi.
Biden, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'nun tüm şartlarını karşıladığını belirtti. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Türkiye'nin vetosu bağlamında "NATO müttefiki olarak Türkiye'nin güvenliğine bağlı olacağız. Terörizmi çok ciddiye alıyoruz. Terörü her şekilde lanetliyoruz. Türkiye'nin tüm endişelerini açık ve yapıcı şekilde görüşmeye ve gidermeye hazırız" dedi.
Beyaz Saray'da İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden ortak basın toplantısında "Bugün, dünya tarihindeki en güçlü savunma ittifakına katılmak için, iki büyük demokrasinin son derece yetenekli iki ortağının başvuruları konusunda ABD'nin güçlü desteğini sunmaktan gurur duyuyorum" dedi.
"Finlandiya ve İsveç NATO'yu güçlendirecek"
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının NATO'yu güçlendireceğini belirten Biden, "Kuzey Avrupa'da iki yeni NATO üyesine sahip olmak ittifakın güvenliğini artıracak" ifadelerini kullanarak, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik talebinde bulunma kararıyla NATO daha da güçlendi, daha da birleşti" dedi.
Biden, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılma başvurularıyla ilgili olarak, "NATO'ya katılan yeni üyeler hiçbir ulus için bir tehdit değildir. NATO'nun amacı hiçbir zaman saldırganlık olmamıştır. Amacı savunmadır" dedi.
Niinisto: "Türkiye'nin tüm endişelerini görüşmeye hazırız"
Finlandiya Cumhurbaşkanı ise yaptığı konuşmada, Finlandiya'nın güçlü bir NATO müttefiki olacağına dair söz vererek, "Birlikte Kuzey Atlantik organizasyonuna katılmaya çalışarak tarihi bir adım atıyoruz. Güvenliğimizi ciddiye alıyoruz ve yeteneklerimizi sürekli geliştirmeye yönelik yatırım yapıyoruz. NATO'nun gerektirdiği her sorumluluğu yerine getirmeye hazırız" dedi.
ABD'nin yanı sıra tüm NATO müttefiklerinden güçlü destek almayı umduğunu söyleyen Niinistö, "Türkiye yakın zamanda üyelik başvurumuzla ilgili endişelerini dile getirdi. Bugün bu endişelere değinmek istiyorum." dedi.
"Finlandiya, Türkiye ile her zaman gururlu ve iyi ikili ilişkilere sahip olmuştur. NATO müttefikleri olarak, Türkiye'nin güvenliğimizi taahhüt edeceği gibi, biz de Türkiye'nin güvenliğini taahhüt edeceğiz. Terörü ciddiye alıyoruz. Terörün her türlüsünü kınıyoruz ve onunla aktif olarak mücadele ediyoruz. Türkiye'nin üyeliğimizle ilgili tüm endişelerini açık ve yapıcı bir şekilde görüşmeye açığız. Bu görüşmeler zaten gerçekleşti ve önümüzdeki günlerde devam edecek."
Andersson: "Yeni bir yol seçtik"
İsveç Başbakanı Andersson da "Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırı bizim için her şeyi değiştiren bir an oldu." dedi.
"Bugün, Ukrayna'nın durumu bize Avrupa tarihinin en karanlık günlerini hatırlatıyor" diyen İsveç Başbakanı 200 yıllık askeri tarafsızlığın ardından bir dönüm noktasında olduklarını söyledi: "İsveç yeni bir yol seçti. İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılmak için taleplerini sundu."
Andersson İsveç'in "NATO ile tüm görevler dahil olmak üzere kapsamlı bir askeri işbirliği geleneği" olduğuna değindi. "Şu anda savunma harcamalarımızı artırıyoruz. Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle farklı düzeylerdeki sorunları çözmek için diyalog halindeyiz" dedi.
Hollanda Başbakanı Rutte: "Bir yol bulunacak"
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la Hollanda'nın Lahey kentinde bir araya gelen Hollanda Başbakanı Mark Rutte, basın toplantısında Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto edeceğine ilişkin bir soruya, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki görüşmeler neticesinde olumlu bir yol bulunacağını umuyorum" cevabını verdi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Lahey'de Rusya saldırıları altında yıkıma uğrayan Ukrayna'nın yeniden inşası için bir araya geldiklerini açıkladılar. (AEK)