* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün (17 Mayıs) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresinde bir konuşma yaptı.
ABD ziyareti kapsamında 16 Mayıs'ta da Başkan Joe Biden ile bir araya gelen Miçotakis, Kongredeki konuşmasında ABD ile ilişkilere, Rusya-Ukrayna savaşına, Kıbrıs sorununa ve Doğu Akdeniz'e değindi.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs yönetimlerinin iki devletli çözüm önerdiği Kıbrıs'a ilişkin konuşan Yunanistan Başbakanı, ABD Kongresine "Kıbrıs'ta çözüm için çalışmaya yardım etme" çağrısı yaptı:
"Bu sorun, uluslararası hukuk doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları uyarınca çözülmeli. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, hiç kimse Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü kabul edemez ve etmeyecek. Bu diğer bölgesel ihtilaflar için de geçerli."
"Egemenlik hakları"
Konuşmasında Yunanistan-Türkiye ilişkilerine de değinen Miçotakis, Türkiye'nin Yunanistan hava sahasını ihlal ettiğini söyledi:
"Ancak anlaşmazlıklarımızı çözmek için kullanabileceğimiz tek bir çerçeve var: Uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerinin yazılı olmayan ilkeleri.
"Ve şu konuda tamamen net olmak istiyorum: Egemenliğimizi ve topraklarımızdan doğan haklarımızı ihlal eden açık saldırı eylemlerini kabul etmeyeceğiz. Bunun içine Yunan adaları üzerinde gerçekleştirilen ve bir an önce son verilmesi gereken uçuşlar da giriyor."
Doğu Akdeniz
Biden ile görüşmesi sonrası yaptığı konuşmadaki ifadesini tekrarlayan Miçotakis, "Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığının altından kalkmasına yardımcı olmaya odaklandığımız bir dönemde NATO'nun ihtiyacı olan son şey, NATO'nun güney kanadındaki yeni bir istikrarsızlık kaynağı" dedi.
ABD'li senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerine hitap eden Yunanistan Başbakanı, "Savunma alanında Doğu Akdeniz'le ilgili tedarik kararları alırken bunu da göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. ABD'nin dünyanın bu bölgesinde hayati çıkarları olduğuna inanıyorum" dedi.
Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesi, söz konusu ifadenin ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının modernleştirilmesine onay vermesinin beklendiği bir dönemde söylendiğini hatırlattı.
Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD ziyareti, Yunanistan parlamentosunun 13 Mayıs'ta ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasını (MDCA) onaylamasının ardından gerçekleşti.
Yunanistan Parlamentosunda 119 "hayır" oyuna karşı 181 "evet" ile onaylanan ve Yunanistan ile ABD'nin Ekim 2021'de ABD'nin başkenti Washington'da imzaladığı anlaşma, ABD'nin Yunanistan'da biri deniz üssü olmak üzere toplam dört askeri üs açmasına izin veriyor.
Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü, ABD'nin kullanabileceği alanlar arasında gösteriliyor.
Anlaşmaya ilişkin parlamentoda yapılan görüşmelerde konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin bazı dış politika faaliyetlerini "Yunanistan için bir tehdit" olarak nitelendirmiş, "karşılan tehdit unsurlarının çoğu kez yakın coğrafyanın ötesinde olduğunu" söylemişti.
Görüşmeler sırasında söz alan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ise Başbakan Kiryakos Miçotakis'in, ABD'ye yapacağı ziyarette, ABD Başkanı Joe Biden'dan Türkiye'ye F-16 satılmamasını istemesini talep etmişti:
"Yunan halkının duymak istediği Türkiye'ye F-16 satılmasının iptal edilmesini gündeme getirecek olmanızdır."
ABD'yi de eleştiren Çipras, "ABD bir yandan operasyonları için Yunanistan'ı değerlendirmek istiyor ama öte yandan Türk-Yunan sorunlarına karışmamak adına adalara da herhangi bir şekilde karışmıyor" demişti. (SD)