Muhalefet, enflasyondaki rekor artışlar, liranın hızlı değer kaybının ardından Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uyarıları sonrası beklendiği gibi politika faizini yüzde 16'dan 15'e indirmesinin ardından bu harekete geçti.
Faiz kararından önce bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş çalışmasındaki gibi bir ekonomi masası oluşturmayı kararlaştırdı.
CHP ve İYİ Parti'nin yanı sıra DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti de ekonomi masasına katılımda uzlaştı.
Muhalefet partileri bu kolektif çalışmada ekonomideki sorunları başlıklar altında toplayıp somut çözüm önerileriyle toplumun karşısına çıkmayı planlıyor.
DW'nin elde ettiği kulis bilgilerine göre muhalefet halkla buluşmalarını kesintisiz sürdürmeyi ve bu buluşmalarda ekonomiye çözüm önerilerini tek tek anlatmayı hedefliyor.
TIKLAYIN - WSJ: "Liranın değer kaybı Erdoğan'ın açtığı bir yara"
Hedef 15 Aralık
Milliyet gazetesinin kulis haberine göre ise altı partinin hukukçu kurmayları 15 Aralık tarihine kadar çalışmaları bitirmeyi hedefliyor.
Aralık sonunda da ortaya çıkan metnin genel başkanlara sunulması planlanıyor. Metne son şekli genel başkanlar verecek. Kurmaylar, metin hazırlandıktan sonra genel başkanlara hep birlikte kamuoyuna açıklama ve imza atmalarını önerdi.
Asgari ücret ve EYT
CHP ve İYİ Parti'nin öncelikli gündeminde, vergi ve sigorta kesintilerinin ardından asgari ücretlinin eline geçen 2 bin 825 liralık ücretin 4 bin lira seviyesine yükseltilmesi ve emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarına dönük iktidar üzerindeki baskının artırılması var.
CHP ve İYİ Parti'de yapılan çalışmaya göre gelir vergisi, SGK işçi payı, işsizlik sigortası primi payı ve damga vergisi kesintilerinden sonra asgari ücretlinin eline 2 bin 825 lira geçiyor.
Kesintilerin 752 lirayı bulduğunu, bu kesintinin yapılmadığı durumda asgari ücretlinin eline 3 bin 577 lira geçeceğini hesaplayan CHP ile İYİ Parti, asgari ücretin bugün 4 bin lira seviyesine çıkarılmasında ısrar ediyor.
Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti de iki partinin asgeri ücret girişimine destek veriyor.
Üst üste eleştiriler
Karamollaoğlu: İktidar sebep
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, hafta için yaşanan gelişmelerle ilgili şu paylaşımda bulundu:
"Görüyoruz ki, enflasyon ve faiz arasındaki sebep-sonuç ilişkisinde en net olan formül şudur: İktidarın yanlış politikaları sebep, yüksek enflasyon sonuçtur! İktidarın hatada ısrarı sebep, faize giden milyonlarca lira sonuçtur! İktidarın inadı sebep, ekonominin bu hali sonuçtur!"
Babacan: Kredide faiz üstüne faiz
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erdoğan'a etiketleyerek "Yazıklar olsun. Ülkeyi günbegün değil, dakika dakika, an be an daha da yoksullaştırıyorsunuz. #Dolar11 sizin eseriniz Erdoğan" mesajını paylaştı.
Babacan, "Sayın Erdoğan 'Gelişmiş ülkeler en büyük krizi yaşıyor' diyor. Hangi ülkeymiş? Hangi ülkede asgari ücretin satın alma gücü bu kadar düştü? Hangi ülkede emekliler bu kadar perişan? Dünyada paranın en bol olduğu dönemlerden birinden geçiyoruz. O gelişmiş ülkeler dediği ülkeler, vatandaşlarına pandemi döneminde karşılıksız destek verdi. Bizde faizli kredi verildi. Kredi üstüne kredi, faiz üstüne faiz bindirildi. Lafa gelince faize çok karşı" dedi.
Danış-Beştaş: Orta oyunu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da faiz kararının ardından Merkez Bankası'na seslendi.
"Merkez Bankası bir orta oyunu oynadı, biz de izledik. Halbuki bunun kararı AKP grup toplantısında sufle olarak verildi. Bunun daha önce de açıklandığını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok" şeklinde konuştu.
Beştaş, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın "Doların değeri ile ilgili Japonya bir mukayese yapıyor mu?" sözlerine karşılık ise "Hayretle izledik. Japonya'yı herhalde bilmiyor. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip. Kişi başı milli gelir 20 bin dolar seviyesine gelsin, Türkiye'de de kimse doları merak etmeyecektir" dedi.
Davutoğlu'ndan bürokratlara
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AKP'lilere ve bürokratlara şöyle seslendi:
"Millete yapılan bu ihanetlere hükümet üyeleri ve bürokratları da ortak hale gelmişlerdir. Bakın açıkça söylüyorum: Ülke böyle bir felakete sürüklenir, böyle bir ateşin içine atılırken seslerini çıkarmayan bürokratlar da sorumludurlar. Bütün bunlar ortadayken ülke yoksulluğun, yolsuzluğun, açlığın, işsizliğin, gelir adaletsizliğinin girdabına düşmüşken artık söz bitmiştir. Üç neslin ideal ve değerlerini ayaklar alına alan iktidara sesleniyorum: Ahlakçı olmayın, ahlaklı olun! Değerli AK Partili milletvekili kardeşlerim, soruyorum sizlere, bütün bu tablo karşısında vicdanınız rahat mı? Daha ne zamana kadar bu yanlışlar karşısında sessiz kalacaksınız?"
Özel'den doğalgaz çıkışı
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de hafta için AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın Türkiye'de doğalgazın hanelere dörtte biri fiyatına sunulduğu iddiasına karşı mecliste şunları söyledi.
"Dünyada doğalgazı bizden pahalıya alan yok. Sürünenler ile bizim gibi şahlananları bir karşılaştıralım: Türkiye'de bir işçi, bir saat asgari ücret üzerinden brüt 1,85, net 1,5 dolar kazanıyor. Sürünenler de Amerika'da 7,5 dolar, 5 katı. İngiltere'de 13 dolar, Fransa'da 10 dolar, Almanya'da 11 dolar. Yani Hans'ın emeği, Hasan'ın emeğinden 8 kat değerli. Helga'nın alın teri, Hülya'nın alın terinden 8 kat değerli. Hülya'nın askeri ücretinden kesilen vergiyle, Helga'nın ürettiği Mercedes'e biniyor reis. Bir tane de yetmez, iki taneye biniyor hangisinde olduğunu bilemesinler diye; Amerikan Başkanı özentisi... Helga'ya 12 dolar veren Merkel, uçakta Kemal Bey'in oturduğu gibi halkın arasına oturuyor."
(PT)