*Fotoğraf: UN Photo/Cia Pak.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson,kresel sıcaklık artışlarının zaten kaçınılmaz olduğu konusunda uyardı ve mevkidaşlarını daha fazla ısınmayı engellemek için büyük değişiklikler yapmaya çağırdı.
Johnson, mücadele edilmesi gereken dört alan olarak "kömür, arabalar, nakit para ve ağaçları" saydı.
Ülkelerin "yalnızca gezegenimize değil, kendimize verdiğimiz yıkımın" sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Johnson, Glasgow'daki COP26 zirvesine ev sahipliği yapan İngiltere'den önce "İnsanlığın büyüme zamanı" diye ekledi.
"Covid'e bakın"
Başbakan ayrıca bilim insanlarının uyarılarını dinlemenin zamanının geldiğini söyledi. "Kasvetli bilim insanlarının haklı olduğunun kanıtlanmasını istiyorsanız, Covid'e bakın."
Johnson, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i, yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji santralleri inşa etmeyi durdurma taahhüdünden dolayı övdü.
Ancak küresel sera gazı emisyonlarının %28'ini üreten ülkeyi daha ileri gitmeye ve yerel kömür kullanımına son vermeye çağırdı ve İngiltere'nin bunun yapılabileceğinin kanıtı olduğunu söyledi.
"Zaman kısa"
İngiltere, beş yıl öncesine kadar elektriğinin %25'ini üretmek için kömür kullandı, ancak bu şimdi %2'ye düştü. Johnson, 2024 yılına kadar bunun "tamamen ortadan kalkacağını" söyledi.
Başbakan ayrıca yeşil hareket ile kapitalizm arasında bir çatışma görmediğini söyleyerek şunları söyledi:
"Yeşil bir sanayi devrimi için araçlarımız var ama zaman umutsuzca kısa."
Başka bir yerde, başbakan, diğer liderlere aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi eylem çağrısı yaptı:
- 2040 yılına kadar dünya genelinde sadece sıfır emisyonlu araçların satışa sunulmasına izin vermek
- Her ülkenin karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990'daki seviyelere kıyasla %68 oranında azaltması
- Yüzyılın ortasına kadar karbon nötrlüğü - veya net sıfır - elde etmek için toplu olarak taahhütte bulunmak
- 2040 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerde ve 2030 yılına kadar gelişmiş dünyada kömür enerjisi kullanımını sona erdirmek
- 2030 yılına kadar ağaç ve biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek.
Başbakan, dünyanın küresel ortalama sıcaklıklardaki artışı 1.5C'ye düşürmesi gerektiğini yineledi. Bu BM tarafından 2015 Paris anlaşmasında belirlenen iki hedeften daha katı olanı.
Ancak dünya, sanayi öncesi seviyelere kıyasla zaten 1 derece daha sıcak.
"2,7 derece ısınabiliriz"
Johnson, "Mevcut yolda devam edersek, yüzyılın sonuna kadar sıcaklıklar 2,7 derece veya daha fazla artacak" dedi ve ekledi:
- Ve bunun buz kütlelerine ne yapacağını boşver... çölleşmeyi, kuraklığı, mahsul kıtlığını ve insanlığın daha önce görülmemiş bir ölçekte kitlesel hareketlerini, öngörülemeyen bir doğal olay veya afet nedeniyle değil, bizim sayemizde göreceğiz.Şu anda yaptığımız şey yüzünden.
- Ve torunlarımız bizim suçlu olduğumuzu ve uyarıldığımızı bilecek. Gelecek nesiller adına konuşmak ve hareket etmek için sahneye çıkanın bu nesil olduğunu ve ipucumuzu kaçırdığımızı bilecek ve soracaklar. Ne tür insanlar olduğumuzu soracaklar. Bu kadar bencil ve kısa görüşlü olduk.
COP26'da 196 ülkeden liderlerden iklim değişikliğini ve yükselen deniz seviyeleri ve aşırı hava koşulları gibi etkilerini sınırlamak için eylemde bulunmaları istenecek.
BM bilim insanlarının yakın tarihli bir raporu, küresel sıcaklıkların 1970'ten bu yana son 2000 yılda herhangi bir noktadan daha hızlı arttığı konusunda uyardı.
(PT)