*Fotoğraf: AA.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
18 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İbrahim Reisi, Salı günü ülkenin ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'den mazbatasını almıştı.
Göreve geldikten sonra yaptığı ilk konuşmada muhafazakar değerlere vurgu yapan Reisi, dış politikada izleyeceğinin çizginin de ipuçlarını verdi.
"Kendimi halkın hizmetine, ülkenin onuruna, din ve ahlakın yaygınlaştırılmasına, hakikat ve adaleti desteklemeye adayacağım" diyen Reisi, İran'ın bölgedeki ve Batı'daki düşmanlarına karşı koyma sözünü verdi.
Yeni İran Cumhurbaşkanı, seçim sonucunun "kibirli güçlere" karşı bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti.
Ortadoğu'daki diğer ülkelerle ilişkileri iyileştirme sözü veren Reisi, "Başta komşularımız olmak üzere bölgedeki tüm ülkelere dostluk ve kardeşlik eli uzatıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan ile ilişkileri iyileştirmenin önünde bir "engel" olmadığını da sözlerine ekledi.
Yaptırımlar ve nükleer anlaşma
Reisi ayrıca İran'ın başta petrol satışı olmak üzere, dış dünyayla ilişkilerini büyük ölçüde kısıtlayan ABD yaptırımlarının kaldırılmasında ilerleme kaydetme sözü verdi.
"Yaptırımlar kaldırılmalı" diyen Reisi, "Bu hedefi destekleyen her türlü diplomatik planı destekleyeceğiz" şeklinde konuştu.
Her ne kadar ilişkileri iyileştirme sözü verse de, Reisi yargıç olarak görev yaptığı süre boyunca insan hakları ihlallerine imza attığı gerekçesiyle, halihazırda ABD'nin yaptırım listesinde.
Reisi'nin görüşmelerde, selefi Hasan Ruhani'den daha sert bir tavır alması bekleniyor.
İran'ın nükleer programının sınırlanması ve bunun karşılığında uluslararası yaptırımların sona ermesi hedefiyle, Tahran yönetimi ile ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin arasında diplomatik müzakereler sürüyor.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2016'da imzalanan İran Nükleer Anlaşması'ndan 2018'de çekilmişti. Halefi Joe Biden anlaşmaya geri dönmek istediğini ifade etse de görüşmelerde bir ilerleme sağlanabilmiş değil.
Reisi hakkında notlar
- 60 yaşındaki din adamı, kariyerinin büyük bölümünde savcı olarak görev yaptı. Son seçimde Ruhani'ye ezici bir farkla kaybettikten iki yıl sonra 2019'da yargı başkanı olarak atandı.
- Birçok İranlı ve insan hakları aktivisti, 1980'lerde siyasi mahkumların toplu infazlarındaki rolüyle ilgili endişelerini dile getirdi.
(PT)