Fotoğraflar: Gazze'deki gruplardan.
Pazar günü İsrail'in bölgeye yaptığı hava saldırılarında kırk iki kişi hayatını kaybetti.
İsrail ordusu, Filistinli militanların geçen hafta İsrail'e 3 bin'den fazla roket attığını söylüyor.
Pazartesi günü erken saatlerde gelen ilk bilgilere göre ise İsrail savaş uçakları, Hamas militanlarının Güney İsrail'e roket fırlatmasından kısa bir süre sonra Gazze Şehri'nin çeşitli bölgelerine 80 hava saldırısı düzenledi.
Birleşmiş Milletler (BM) dün Gazze'de hastanelerin ve diğer tesislerin güç kaybına yol açabilecek yakıt kıtlığı konusunda uyarıda bulundu.
- NOT: BM Güvenlik Konseyi toplantısında Genel Sekreter Antonio Guterres kişisel konuşmasında ateşkes çağrısı yaptı ancak toplantı sonrası net bir basın açıklaması yayınlanmadı.
Bir günde 10'u çocuk 42 ölü
Gazze yetkilileri, İsrail'in Pazar günkü hava saldırılarında 16'sı kadın 10'u çocuk 42 kişinin öldüğünü söyledi.
İsrail, çatışmaların geçen Pazartesi başladığından bu yana İsrail'e düzenlenen roket saldırılarında ikisi çocuk olmak üzere on kişinin öldürüldüğünü söyledi.
Hamas kontrolündeki sağlık bakanlığına göre, Gazze'deki toplam ölü sayısı şu anda 1.230 yaralı olmak üzere 58'i çocuk ve 34'ü kadın olmak üzere 197 kişi. İsrail, ölüler arasında düzinelerce militanın olduğunu söylüyor.
Pazar günü neler yaşandı?
İsrail hava saldırıları, BBC News'un haberine göre Pazar günü (dün) gece yarısından hemen sonra Gazze'de işlek bir caddeyi vurarak en az üç binanın çökmesine ve onlarca kişinin ölümüne neden oldu.
Hamas ise gece ve öğleden sonra İsrail'in güneyine doğru bir dizi roket fırlattı.
Milyonlarca İsrailli, sirenler çaldığında güvenli odalara veya sığınaklara koştu. Filistinliler de önlem almaya çalıştılar, ancak yerel kaynaklara göre yoğun şekilde sıralanmış ve kaynakları yetersiz Gazze Şeridi'nde çoğunun gidecek hiçbir yeri yoktu.
Üç çocuğunu kaybetti
Gazzeli Riyad Eshkuntana, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, kızlarını patlamalardan en uzak olduğunu düşündüğü evinin bir odasında uyuttuğunu söyledi. Altı yaşındaki kızlarından sadece biri, Suzy, geceden sağ kurtuldu.
Karısı ve diğer üç çocuğu ise hayatını kaybetti.
"Kızları kontrol etmek için koştum" diyen Eshkuntana geceyi şöyle anlattı: "Karım sıçradı, kızları odadan çıkarmak için kucakladı, sonra odaya ikinci bir bomba düştü ... Tavanlar yıkıldı ve birden bire enkaz altındaydık."
İsrail ordusu daha sonra bölgedeki militan tünel sistemine saldırılar düzenlediğini söyledi. Tünellerin çökmesi, yukarıdaki evlerin de çökmesine neden olarak istenmeyen sivil kayıplara yol açtığını söyledi.
Koronavirüs ekibindeki doktor da öldü
İsrail ordusu, yaptığı açıklamalarda Hamas'la bağlantılı liderleri ve altyapıyı hedef aldığını söylüyor.
Ayrıca, IDF dün Hamas hareketinin lojistik ve insan gücü sorumlusu olarak tanımladığı Hamas lideri Yahya Sinwar ve kardeşi Muhammed Sinwar'ın da evlerine vurulduğunu söyledi.
Associated Press haber ajansına göre, saldırı sırasında evde olmaları pek olası değildi.
Gazzeli kurtarma görevlileri, günü grevlerden enkazın altından insanları kurtarmaya çalışarak geçirdi.
Filistin sağlık bakanlığı, ölenler arasında bir doktor olduğunu söyledi: Shifa hastanesinin iç hastalıkları şefi ve koronavirüs ekibinin bir parçası olan Dr Ayman Abu Al-Ouf.
İsrail ordusu, geçtiğimiz hafta topraklarında şimdiye kadarki en yüksek oranda roket saldırılarını gördüğünü söyledi.
Ülkenin Iron Dome savunma sistemi birçoğunu durdurdu. Yahudi bayramı Shavuot'ta düzenlenen akşam ayininden hemen önce duvarda bir delik açıldığı Aşkelon'daki Yad Michael sinagogu da dahil olmak üzere bazıları arabalar ve binalar zarar gördü.
Times of Israel'e göre, yaralı bildirilmedi ve yerel halk hasarı gidermek için hızla harekete geçti.
Ateşkes ne kadar olası?
BBC diplomasi muhabiri Paul Adams'ın analizine göre ateşkes -en azından şu ara- pek olası değil.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, saldırıların "tam güçle" devam ettiğini ve "zaman alacağını" söyledi.
Pazar günü düzenlediği basın toplantısında, "baskılar" olduğunu kabul etti, ancak özellikle ABD Başkanı Joe Biden'a desteğinden dolayı teşekkür etti.
Biden'ın elçisi Hady Amr, İsrailli yetkililerle krizi tartışmak üzere Cuma gününden beri İsrail'de bulunuyor.
ABD, İsrail ve diğer birçok ülke gibi, Hamas'ı bir terör örgütü olarak gördüğünden, Amr savaşan iki gruptan biriyle görüşmeyecek.
Hamas'a verilecek herhangi bir mesaj Mısır veya Katar gibi geleneksel muhataplardan geçmek zorunda kalacak.
Yerel kaynaklar, Hamas'ın birkaç gündür bir tür ateşkes teklif ettiğini, ancak İsrail tarafından reddedildiğini öne sürüyor, ki Adams'a göre bu da açıkça çatışmalar sona ermeden önce militanlara olabildiğince çok zarar vermeyi hedefliyor.
BM toplantısında ne oldu?
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi son günlerde bir basın açıklaması üzerinde anlaşma sağlayamadı ve toplantıdan sonra da bir açıklama yapılmadı.
İsrail'in güçlü bir müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri'nin, diplomatik süreçte yardımcı olmayacağına inandığı söyleniyor.
Pazar günkü toplantıda, ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, ABD'nin "taraflar ateşkes isterse" destek vermeye hazır olduğunu ve çatışmaya son vermek için yorulmadan çalıştığını söyledi.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, Cumartesi günü aynı ailenin 10 üyesinin öldürüldüğü ve enkazdan kurtarılacak beş aylık hayatta kalan bir kişinin bırakıldığı bir mülteci kampına düzenlenen saldırıdan şöyle bahsetti:
"İsrail bizden sık sık kendimizi onların yerine koymamızı istiyor, ama onlar ayakkabı giymiyorlar. Askeri botlar giyiyorlar."
Yanıt olarak İsrail'in Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Hamas roketi tarafından öldürülen 10 yaşındaki Arap-İsrailli bir kızın ölümünü aktardı.
İsrail'in "terörist altyapıyı ortadan kaldırmak ve sivil kayıpları önlemek" için "kahramanca bir çaba" olarak adlandırdığı şeyi savunmakta ısrar etti.
Erdan, Güvenlik Konseyi'ni Hamas'ı tartışmasız bir şekilde kınamaya çağırarak sözlerini bitirdi, ancak İsrail'in kendisini korumak için gereken tüm adımları atacağı konusunda uyardı.
Toplantıda neler konuşulduğunu aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
(PT)