*Fotoğraf: Fabio Teixeira/AA.
Brezilya'da hastaneler, virüse karşı küresel mücadeleyi "tehdit eden" süper mutant suşların yükselişinin ortasında tedaviyi beklerken insanların düşmesiyle kırılma noktasında.
Ülkenin salgın müdahale ekibinin eski bölgesel koordinatörü Dr. Miguel Nicolelis, Brezilya'nın krize verdiği yanıtı "tam bir felaket" olarak nitelendirdi.
BBC canlı yayınında konuşan doktor Nicolelis, "Brezilya tarihindeki en büyük insanlık trajedisi" dedi ve ekledi "1 Temmuz'a kadar 500 bin ölüme ulaşabiliriz, bu son tahmin."
"Ancak Washington Üniversitesi, bulaşma oranının yaklaşık yüzde 10 artması durumunda 600 bin ölümle karşılaşabileceğimizi öne süren başka bir tahmin yayınladı.
"Zincirleme bir reaksiyon başlatan ve kontrolden çıkmış bir nükleer reaktör. Bu biyolojik bir Fukuşima."
- NOT: Fukuşima Nükleer Santrali'nde 11 Mart 2011'de, Çernobil'den sonra dünyanın ikinci en büyük nükleer santral kazası yaşandı.
"Gezegen için tehdit"
Bilim insanı ayrıca, ölü sayısı 337.000'e ulaştığında virüsün yeni türlerini endişelendirme tehdidinin arttığı konusunda uyardı - Brezilya şu anda 555 bin ile ABD'den sonra ikinci sırada.
Dr Nicolelis şunları söyledi: "Brezilya şu anda dünya çapında pandeminin sadece merkez üssü değil, uluslararası toplumun gezegendeki pandemiyi kontrol etme çabalarının tamamı için bir tehdit.
"Her hafta yeni varyantlar üretiyoruz ve bazıları daha ölümcül olabilir .. sonunda tüm dünyaya bunu yapabilir."
92 varyant var
Raporlar, şu anda ülkede çok daha bulaşıcı olduğu düşünüldüğü için büyük bir endişe nedeni haline gelen P.1 varyantı da dahil olmak üzere 92 varyantın tespit edildiğini söylüyor.
Salı günü, Brezilya Sağlık Bakanlığı, önceki 24 saat içinde, ülkenin önceki tek günlük rekorunun çok üzerinde bir başka 4 bin 195 COVID-19 ölümü bildirdi.
Brezilya, daha bulaşıcı bir yerel varyant ve yetersiz sosyal mesafe çabaları kontrolsüz bir salgını körüklediği için Şubat sonundan bu yana her hafta günlük ölüm rekorları kırdı.
Yeni Reuters analizine göre, ABD salgınını engelleyen kitlesel aşılar ile, hızla salgının merkez üssü haline geldi ve küresel olarak günde dört ölümden birine katkıda bulundu.
Hastanelerin kırılma noktasında olduğu bildiriliyor - tanıkların onları oksijen kaynakları azaldıkça bir ortaçağ veba salgınından sahnelere benzetmesi.
Çoğu eyalette, Covid-19 hastaları yoğun bakım yataklarının yüzde 90'ından fazlasını işgal ediyor.
Epidemiyolog Ethel Maciel, ülkenin "korkunç bir durumda" olduğunu söyledi.
"Aşı yaptığımız hızda ... virüsün aşırı hızlı yayılmasını yavaşlatmanın tek yolu, en az 20 gün boyunca etkili bir karantina."
Ancak, virüsün artan tehdidine rağmen, Başkan Jair Bolsonaro kısıtlamalar getirmeyi reddetti.
Türkiye'de hangi varyantlar var?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta mutasyonun Türkiye'deki vakaların yüzde 75'inde olduğunu söyledi.
Koca, "Mutasyon her geçen gün artıyor. Bunun dışında ağırlıklı İngiliz mutantı söz konusu" açıklaması yaptı. Bakan, Türkiye'de bu varyantın yanı sıra Brezilya ve Güney Afrika mutantının da Türkiye'de görüldüğünü söyledi.
Ancak, istatiksel olarak varyantlı vakaların oranı konusunda net bir çalışma bulunmuyor.
(PT)