*Fotoğraflar: Murat Kula-Ankara/ AA.
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara'da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmelerinin ardından, basın toplantısı düzenliyor.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, konuşmasına başlarken "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği hakkında samimi bir görüşme yaptık" vurgusu yaptı ve şunları öne çıkardı:
- "AB, (Türkiye ile) ekonomik iş birliği, göç ve halklar arasında bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazır. AB'nin stratejik çıkarı, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar ile Türkiye'yle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir."
TIKLAYIN - AB-Türkiye ilişkileri: Köprüleri inşa etme ihtiyacı
Von der Leyen'den hukuk vurgusu
"Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik, iki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük" diyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Gümrük Birliği ve temel hakların yanı sıra İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye de değindi:
- "Türkiye'yle Gümrük Birliği'nin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız. Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasına uyması büyük bir iyi niyet gösterisi olacaktır. Türkiye'ye sığınmacılar için fon akışının devam etmesine bağlıyız. Komisyon, Türkiye'deki sığınmacılara desteği yansıtan önerileri kısa süre içinde sunacak."
TIKLAYIN - Geri Kabul Anlaşması Neydi? Bugünkü Tablo Ne?
"İstanbul Sözleşmesiyle ilgili endişeliyiz"
- "Temel haklar ve hukukun üstünlüğü AB için elzemdir. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeden son derece endişeliyiz."
"Türkiye'nin AİHM kurallarına uyması önemli"
- (HDP'nin kapatılması talebi, hapisteki iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala ile siyasi Selahattin Demirtaş'ın durumu hatırlatılarak 'Doğu Akdeniz insan haklarından daha mı önemli' sorusu üzerine) İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM kararları Kavala ve Demirtaş'la ilgili nettir. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemlidir.
TIKLAYIN - AB: Türkiye'yi, Kavala'yı serbest bırakmaya çağırıyoruz
Görüşmenin önemi neden kritik?
Avrupa Birliği başkanları, özellikle geçen yılki Doğu Akdeniz ve Libya krizlerinden sonra Türkiye'nin 2020 sonlarına doğru AB yolundan ayrılmadığını belirttiği müzakerelere dönüş sinyalleri ve arka plandaki diplomatik girişimlerle uzun süredir beklenen ziyareti yaptı.
Görüşmede detayları henüz açıklanmayan ancak gündeme gelen kritik maddeler şunlar oldu:
Göç konusunda iş birliği ve 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, halklar arası temaslar kapsamında vize serbestisi, üst düzey diyalog süreçlerinin yeniden başlatılması ve stratejik iş birliği ile Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konuları oldu.
(PT)