Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ konusundaki çatışmaları sona erdiren anlaşma üzerine onu istifa etmeye çağıran protestocularla karşı karşıya.
Muhalefet partilerinin baskısı altında, Ermenistan parlamentosunun Paşinyan'ın siyasi geleceğiyle ilgili acil bir oturum düzenlemesi bekleniyor.
Rusya'nın aracılık ettiği anlaşma uyarınca Azerbaycan ele geçirdiği bölgeleri elinde tutuyor.
Türkiye'den dü yapılan açıklamada anlaşmayı izlemek için Rusya ile "ortak barış güçlerine" katılmak üzere bir anlaşma imzalandığı duyuruldu.
- NOT: Geçtiğimiz altı haftalık çatışmalar sonrası Azerbaycan anlaşma uyarınca yalnızca yerleşim bölgesi çevresindeki bölgeleri geri almakla kalmadı, aynı zamanda ana şehir Şuşa'yı da içine aldı.
TIKLAYIN - Karabağ anlaşması neleri değiştirdi?
"Nikol git" sloganları
Ermenistan'ın başkentindeki Özgürlük Meydanı'nda binlerce protestocu, Paşinyan'ın Azerbaycan ile barış anlaşmasını kabul etmesini kınayarak "Nikol bir hain" ve "Nikol, git" sloganları attı. Göstericiler, mitinglerin yasaklandığı sıkıyönetim yasasını görmezden geldi.
Başbakan, gece yarısına (21:00 GMT) kadar istifa etmeye çağırıldı.
Ermeni medyasında yer alan haberlere göre 100'den fazla kişi gözaltına alındı ve sonra serbest bırakıldı.
Yüzlerce protestocu daha sonra parlamentoya giderek acil bir oturumla başbakanın görevden alınması için bastırılmasını talep etti.
Ermenistan basınından gelen sonraki haberlerde, muhalefet partilerinin ikisinin talebi üzerine özel bir oturum düzenlendiği belirtildi.
TIKLAYIN - Ermenistan'da Protestoların Lideri Paşinyan Başbakan Seçildi
"Daha çok kayıp olurdu"
Daha önce Facebook aracılığıyla konuşan Paşinyan, çatışmayı durdurmayı kabul etmeseydi, daha da büyük kayıplar olacağı konusunda ısrar etti.
Başbakan, anlaşmayı kabul etmek için "askeri durumun derinlemesine analizini" takiben "acı" kararı aldığını ve Karabağ'a bitişik üç bölgeyi - Ağdam, Laçin ve Kelbecer - teslim ettiğini söyledi.
Rusya'nın kilit rolü
Anlaşmaya arabuluculuk yapan Rusya'nın Ermenistan ile askeri ittifakı ve bir ordu üssü var, ancak çatışma sırasında bu üs aracılığıyla bir müdahale olmadı. Rusya'nın aynı zamanda Azerbaycan ile de yakın bağları var, her iki ülkeye de silah sattı.
Türkiye, çatışma sırasında Azerbaycan'ı açıkça destekledi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ateşkesi izlemek için "Azerbaycan'ın kurtarılmış kısmında" bir Türk-Rus kontrol merkezi kurulacağını söyledi.
(PT)