*Öğretmen Samuel Paty'nin öldürülmesi Fransa'da binlerce kişiyi sokaklara döktü.
Geçen hafta ifade özgürlüğüyle ilgili derslerde Peygamber Muhammed'in resimlerini kullanan bir öğretmenin - genç bir Müslüman mülteci tarafından - öldürülmesi, Fransa'da İslam'ın ülkedeki rolü konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Bugün, Fransa terörle mücadele savcılığından bir yetkili, soruşturma kapsamında aralarında reşit olmayan iki çocuğun da bulunduğu yedi kişinin daha tutuklandığını duyurdu.
47 yaşındaki tarih ve coğrafya öğretmeni Samuel Paty, bu ay 12-14 yaş aralığındaki öğrencilerine, Charlie Hebdo hiciv dergisi tarafından yayınlanan iki Muhammed karikatürünü gösterdiğinde inceleme yaptı.
- HATIRLATMA: Charlie Hebdo dergisinin Muhammed peygamber karikatürleri yayımlamasının ardından derginin Paris'teki ofisine 7 Ocak 2015'te silahlı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 17 kişi öldü, 11 kişi de yaralandı.
Öğretmen hedef gösterilmişti
Öğretmenin verdiği ders haftalarca süren bir kargaşa çıkardı.
Bir öğrencinin babası, işten çıkarılması da dahil olmak üzere Samuel Paty'ye karşı "seferberlik" çağrısı yaptı ve okulun adresini ve öğretmenin adını sosyal medyada yayınladı.
Bir İslamcı militan, eğitmenin görevden alınmasını zorlamak için üzgün ebeveynlere okula eşlik etti.
Ancak geçen Cuma günü, 18 yaşındaki Çeçen mülteci Abdoullakh Abouyezidovitch, öğretmen eve dönerken Paty'nin kafasını bir kasap bıçağıyla kestiğinde durum ölümcül bir hal aldı.
Fransalı yetkililer, okuldan yaklaşık 65 km uzakta yaşayan şüpheli saldırganın, öğrencilerden onu öldürmeden önce öğretmeni tespit etmelerini istediğini söyledi.
Polis, saldırgana ait olduğundan şüphelenilen bir Twitter hesabı buldu, hesapta bir mesajla birlikte kesik başın resmini yayınlanmıştı:
"Muhammed'i yere indirmeye cüret eden köpeklerden birini cehennemden öldürdüm."
Macron: Bu bizim savaşımız
Cumartesi günü cinayet mahallini ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olayın Paty'nin "ifade özgürlüğünü öğrettiği" için işlenen bir "İslamcı terör saldırısı" olduğunu söyledi.
Saldırganın "cumhuriyete ve onun değerlerine saldırmak" istediğini sözleyen Macron ekledi, "bu bizim savaşımız ve varoluşsaldır. Onlar [teröristler] başarılı olamayacaklar. ... Bizi bölmeyecekler. "
Pazartesi günü polis, Paty's cinayetiyle ilgili soruşturmanın bir parçası olarak Fransa genelinde çok sayıda eve baskın düzenledi.
İçişleri Bakanı Gérald Darmanin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 kişinin gözaltına alındığını ve 51 İslami örgütün soruşturma altında olduğunu söyledi.
Europe 1 radyo istasyonuna verdiği demeçte, "Cumhuriyetin düşmanlarına" bir an bile süre verilmeyeceğini söyledi.
"İfade özgürlüğünün sınırları var mı?"
Ancak VOX'dan Alex Ward'ın analizine göre öğretmene yapılan saldırının ardından yapılan gösterilerde şu tartışma ağırlıkta: "İfade özgürlüğünün sınırlarının olup olmadığı ve Müslümanların Fransa toplumuna nasıl entegre olması gerektiği."
Macron'un sözleri "kışkırtıcı" mı?
Macron, bir yıldan fazla bir süredir, İslam'ın Fransa'nın seküler kültüründeki rolü hakkındaki görüşlerini detaylandırmaya söz verdi. 2 Ekim'de bununla ilgili açıklamalı yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı, "Karşı çıkmamız gereken şey İslamcı ayrılıkçılık" dedi ve radikallerin ıssız mahallelerde çaresiz Müslümanları avladığını, temelde radikal İslami "ideolojisini" ve "projesini" yayarak Fransa karşıtı yerleşim bölgeleri yarattığını söyledi.
Fransa yetkililerin, göçmenleri iyi ücretli işler veya Fransız devlet okulları dışındaki alanlarda bir araya getirerek böyle bir durumu mümkün kıldığını ileri sürerek, "Kendi ayrılıkçılığı kendimiz inşa ettik" diye devam etti.
Sorunu çözmek için, dört yıl içinde yabancı eğitimli imamların (Müslüman dini liderlerin) Fransa'da vaaz vermesini yasaklamak gibi bazı reformlar önerdi.
Uzun zamandır Müslümanları ülke toplumuna sorunsuz bir şekilde entegre eden bir "Fransa İslamı" çağrısında bulunan Macron'un konuşması eleştiriler aldı.
Bazıları, ifadelerinin - yani "İslam, bugün, tüm dünyada kriz içinde olan bir din" - kışkırtıcı olduğunu söyledi.
Bir kesim de 18 ay sonra yeniden seçime gidecek olan Macron'u, İslami aşırılığa karşı daha sert bir duruş sergileyerek bazı sağcı iyi niyetler kazanmaya çalışmakla suçladı.
Fransalı Müslüman aktivist Yasser Louati, "Müslümanlara yönelik baskı bir tehdit oldu, şu an için sözlü" diye tweet attı.
Le Pen "savaş yasası" talep etti
Fransa'nın aşırı sağ lideri Marine Le Pen, "savaş yasaları çıkarılmasını" istedi.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise radikal cami, dernek ya da kurumları kapatacaklarını, radikal İslamcı yabancıların sınırdışı edileceğini, okullardaki güvenlik önlemlerinin arttırılacağını açıkladı.
Atlantik Konseyi düşünce kuruluşundan Benjamin Haddad Macron'u şöyle savundu:
"Kesinlikle şiddet içermeyen ama Fransız cumhuriyetçi ideallerinin artık üstesinden gelemediği için giderek radikal ideolojiyi toplumsallaştıracak olan belirli mahalleler ve bölgeler hakkında gerçekten daha çok şey var."
Haddad, bunun ideolojik bir kavgadan daha fazlası olduğunu ekledi:
"Bölge kaybetmekten bahsediyoruz.
"Paris'e gidersen, herkes sana bir sorun olduğunu söyleyecektir. Bugün Fransa'daki en derin toplumsal sorunlardan biri bu."
(PT)